Biden harmincautós konvojjal érkezett megmenteni a klímát

Az amerikai elnök kicsit el is szundikált a glasgow-i csúcstalálkozón.

2021. 11. 02. 17:01
BIDEN, Joe
Glasgow, 2021. november2. Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ 26. klímakonferenciájának (COP26) egyik panelbeszélgetésén Glasgow-ban 2021. november 2-án. MTI/AP/The New York Times/Erin Schaff Fotó: Erin Schaff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy olyan nagyszabású rendezvényen, mint a glasgow-i klímacsúcs, a világ legfontosabb vezetőinek szinte minden mozdulatát külön kamera követi. Különösen igaz ez az Egyesült Államok elnökére, ám Joe Bident ez sem akadályozta meg abban, hogy – ismét – nyilvánosan elszundikáljon. A 78 esztendős politikusról készített újabb felvételen jól látszik, ahogy lassan leragadt a szeme, miközben a beszédeket hallgatta székében, kényelmesen keresztbe font kézzel. Jó fél percig ücsörgött behunyt szemmel, mire végül egyik munkatársa megzavarta szendergésében. 

Hogy valóban elaludt, vagy csak „szemét pihentette”, persze nem tudni, de nem ez az első eset, hogy felmerül vele kapcsolatban a gyanú. Korábban például a Naftali Benet izraeli miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón ragadt le a szeme, ami az etikett szempontjából akkor is sértő, ha éppen nem is nyomta el az álom. 

Joe Bidennek amiatt is fájhat a feje, hogy konvoját látva sokakban megkérdőjeleződött őszinte elkötelezettsége a klímaváltozás elleni harc iránt. Miközben ugyanis az amerikai elnök a világ megmentéséről prédikál, nemcsak külön repülőgép szállítja, de legalább 30 járműből álló konvoj, sőt egy helikopter is vele tart. Persze a biztonság miatt érthető a népes kíséret, másrészt úgy tűnik, az autók közül egy sem volt elektromos vagy hibrid meghajtású. 

És ahogy Ferenc pápa példája is mutatja, aki kis Fiatot, majd elektromos pápamobilt használt, azért környezetbarátabb módon is megoldható a közlekedés. Ha már biztonság: kínos mellékszála a glasgow-i konferenciának, hogy Recep Tayyip Erdoğan az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. A török elnök megsértődött, amiért számára nem biztosították a megfelelő biztonsági protokollt, míg egy másik – meg nem nevezett – állam vezetőjének igen. Ezek mellett az már valóban csak apró baki, hogy Károly herceg kis híján orra bukott igyekezetében, amikor a pódiumra tartott megtartani beszédét.

A kellemetlen közjátékok ellenére azért a tegnapi nap sem múlt el újabb vállalás nélkül: 105 ország részvételével megállapodás született, hogy „célként tűzik ki”, hogy 2030-ig meg kell állítani, sőt vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajeróziót. Az aláíró országokban van a világ egybefüggő természetes erdőterületeinek 85 százaléka, a csatlakozók között szerepel mások mellett Brazília, Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada és Kína, továbbá az Európai Unió. A sajtó ugyanakkor sietett emlékeztetni, hogy 2014-ben az ENSZ klímacsúcsán már született hasonló ígéret, ám végül abból sem valósult meg sok. Nem voltak elragadtatva az eddigi eredményektől a Glasgow-ban tiltakozó környezetvédők, köztük a svéd aktivista, Greta Thunberg sem, akit egyébként senki nem hívott meg a csúcsra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.