időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Elmarasztalta Lengyelországot az Európai Unió Bírósága

2021.11.16. 13:53 2021.11.16. 14:22
Elmarasztalta Lengyelországot az Európai Unió Bírósága

Az uniós joggal ellentétes a Lengyelországban hatályos szabályozás, amely szerint az igazságügyi miniszter bírákat rendelhet ki a magasabb szintű büntetőbíróságokhoz, és ezt a kirendelést az igazságügyi miniszter, aki egyúttal a legfőbb ügyész is, bármikor indokolás nélkül megszüntetheti – állapította meg kedden a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság, amely idén már nem először marasztalja el a varsói kormány intézkedéseit jogállamisági aggályok miatt.

Ellentétes az európai az uniós joggal az a lengyel gyakorlat, amely szerint a legfőbb ügyész tisztségét is betöltő igazságügyi miniszter mérlegelése alapján bármikor kirendelhetők és visszahívhatók a magasabb szintű büntetőbíróságokhoz kirendelt bírák – ítélkezett az Európai Unió Bírósága (Európai Bíróság) kedden.

Az ügy előzménye hogy a varsói regionális bíróság iránymutatást kért az uniós bíróságtól abban a kérdésben, hogy a büntetőügyek elbírálására hivatott ítélkező testületek összetétele összeegyeztethető-e az uniós joggal, tekintettel arra, hogy ezekben az igazságügyi miniszter által kirendelt bíró is jelen van.

A luxembourgi székhelyű bírói testület hangsúlyozta: a bírói függetlenség követelménye előírja, hogy az ilyen kirendelésekre vonatkozó szabályok biztosítsák a szükséges garanciákat azon veszély elkerülése érdekében, hogy azt a bírói döntések tartalma feletti politikai ellenőrzés eszközeként használják fel, különösen a büntetőügyek területén.

E tekintetben az uniós bíróság hangsúlyozta: bár az igazságügyi miniszter a bírákat csak a hozzájárulásukkal rendelheti ki, számos olyan körülmény áll fenn, amely lehetővé teszi számára, hogy e bírákat befolyásolja, és kétségeket ébreszthet a függetlenségükkel kapcsolatban.

A bírák a kirendelésük időtartama alatt nem élvezik azokat a garanciákat és függetlenséget, amelyeket egy jogállamban minden bírónak általában élveznie kellene. Az ilyen jogkör nem tekinthető összeegyeztethetőnek a függetlenség követelményének tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettséggel

– teszi hozzá az ítélet. Az uniós bírósági testület leszögezte: az önkényesség és a manipuláció veszélyének elkerülése érdekében a bíró kirendeléséről és a kirendelés megszüntetéséről szóló határozatot előzetesen ismert kritériumok alapján kell meghozni és megfelelően meg kell indokolni. Emellett megállapította, hogy „mivel az igazságügyi miniszter a legfőbb ügyészi tisztséget is betölti, egy adott büntetőügyben mind az ügyészség rendes szervezeti egységeinek az ügyészei, mind a kirendelt bírák felett hatáskörrel rendelkezik, 

ami jogos kétségeket ébreszthet a jogalanyokban az említett kirendelt bírák pártatlanságával kapcsolatban.

A lengyel alkotmánybíróság egyébként nemrégiben olyan döntést hozott, amelyben kimondta a nemzeti alkotmány elsőbbségét az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre, valamint azt, hogy az Európai Unióra átruházott hatáskörök csak az alaptörvénynél alacsonyabb jogszabályokra vonatkoznak.

Borítókép: az Európai Bíróság luxembourgi székhelye (Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.