Felfüggesztették hivatalából a líbiai külügyminisztert

Az intézkedést azért rendelték el, mert a tárcavezető nem egyeztette az ország külpolitikáját az elnöki tanáccsal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 07. 11:30
Russia Libya
6627376 19.08.2021 Libya's Government of National Unity (GNU) Foreign Minister Najla Mangoush attends a joint news conference with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov following their meeting, in Moscow, Russia. Ekaterina Chesnokova / Sputnik (Photo by Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: Europress/Sputnik/AFP/Ekaterina Chesnokova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Líbia háromfős elnöki tanácsa szombaton felfüggesztette tisztségéből Najla Mangus külügyminisztert hivatali teendőinek megsértésére hivatkozva, és megtiltotta neki, hogy külföldre utazzon – közölte az államfői testület szóvivője.

Najva Vahiba megerősítette annak a dokumentumnak a hitelességét, amelyet a közösségi médiában tettek közzé, és amely szerint az intézkedést azért rendelték el, mert Mangus nem egyeztette az ország külpolitikáját az elnöki tanáccsal. A Líbia al-Ahrar állami televíziócsatorna arról számolt be, hogy a külügyminisztert az általa elkövetett szabálytalanságok kivizsgálásának idejére függesztették fel. A vizsgálatot különleges bizottság fogja lefolytatni élén Abdullah al-Lafival, Líbia Elnöki Tanácsa elnökének helyettesével.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy szeptemberben Líbia Egyesült Államokba, Ománba és az Arab Ligához akkreditált nagykövetei panaszt tettek a főügyészségen, amiért szerintük a miniszter túllépte hatáskörét, amikor visszahívásukat követelte felhatalmazásuk lejártára hivatkozva. A nagykövetek kinevezése és leváltása ugyanakkor az elnöki tanács jogkörébe tartozik. Az utazási tilalom miatt Mangus előreláthatóan nem fog tudni részt venni a november 12-én Párizsban megrendezendő Líbia-konferencián, amelynek célja előkészíteni a december 24-én esedékes elnökválasztást, illetve a rá egy hónapra kitűzött parlamenti voksolást.

 Líbiában – amely a Kadhafi elleni puccs után gyakorlatilag kettészakadt – évekig heves harcok dúltak az ország keleti és déli részén komoly háttérrel rendelkező Halífa Haftar tábornok csapatai, illetve a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban működő, nemzetközileg elismert kormány erői között. Mindkét oldalt külföldi hatalmak is támogatták katonailag, a szemben álló felek pedig nagyjából – az ENSZ támogatásával – egy éve kötöttek tűzszünetet. Líbiát év eleje óta átmeneti kormány irányítja. A kabinet fő célja, hogy előkészítse a választásokat, amelyeket az egy évtizede tartó líbiai válság lezárásaként hirdettek meg.

Borítókép: Korábban Najla Mangus Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatón vesz részt Moszkvában, Oroszországban (Fotó: Europress/Sputnik/AFP/Ekaterina Chesnokova)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.