Franciaország megduplázott állománnyal és új eszközökkel veszi fel a harcot az illegális migráció ellen + videó

A hétvégén több ország miniszterei és illetékesei egyeztettek a kialakult migránsválságról, ám Nagy-Britannia belügyminisztere a Franciaországgal kialakult diplomáciai válság miatt nem kapott meghívást az eseményre – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 11. 30. 14:39
Signing of the Quirinal Treaty between Italy and France in Rome
epa09604704 A handout photo made available by Italian government press office shows French President Emmanuel Macron and Italian Prime Minister Mario Draghi (not pictured) during a press conference at Villa Madama in Rome, Italy, 26 November 2021, after signing of the Quirinal Treaty between Italy and France. EPA/FILIPPO ATTILI / ITALIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: FILIPPO ATTILI / ITALIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE / HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vészhelyzeti ülést tartottak vasárnap a Franciaország északi részén lévő Calais városában, melyen Hollandia, Belgium, Németország és Franciaország miniszterei és illetékesei vettek részt. A brit belügyminiszter azonban nem kapott meghívást, miután a kialakult és történelmi méreteket öltő migránsválság és annak kezelése miatt komoly diplomáciai konfliktus alakult ki Franciaország és Nagy-Britannia között. A nézeteltérés azt követően éleződött ki, hogy november 24-én, szerdán minden idők legtöbb halálos áldozatát követelő szerencsétlenség történt a La Manche csatornán, Calais partjaitól húsz kilométerre elsüllyedt egy illegális migránsokat szállító csónak és 27 ember életét vesztette.

A balesetet követően elkezdődött az egymásra mutogatás az angolok és a franciák között, Boris Johnson brit miniszterelnök levélben fordult Emmanuel Macron francia államfőhöz, melyben arra szólította fel, hogy Franciaország fogadja vissza a La Manche csatornán Angliába átkelő illegális bevándorlókat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A levelet a Twitteren is közzétette a brit kormányfő, amit a francia diplomácia kiábrándítónak nevezett, maga a címzett, Emmanuel Macron is megszólalt ezzel kapcsolatban. Elmondása alapján meglepődött a Boris Johnson által választott módszeren, mivel államfők esetében nem szokás nyílt levelekkel és a közösségi oldalakon kommunikálni. Macron arról is beszélt, hogy a miniszterek komolyan veszik a problémákat, és komolyan beszélnek róluk komoly emberekkel, ezért hívják össze vasárnap a migrációs válság által érintett uniós országok képviselőit.

Macron elmondása alapján a találkozót követően egyeztetnek majd arról, hogy miképp lehet együttműködni a britekkel a probléma megoldása érdekében, feltéve, hogy ők is komolyan veszik a migrációs válságot.

A francia kezdeményezésre tartott megbeszélésen, melyen holland, belga és német miniszterek, illetve a Frontex képviselői is részt vettek, Gérald Darmanin francia belügyminiszter beszámolt róla, hogy olyan közös problémáról van szó, amely Európát és Nagy-Britanniát egyaránt érinti, hozzátéve, hogy bár az együttműködést nem könnyítették meg a brit fél közelmúltbeli kijelentései és cselekedetei, a találkozó nem britellenes, hanem Európa-párti volt. Stephan Mayer német államtitkár a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy sürgős megállapodásra van szükség a migrációról az Európai Unió és Nagy-Britannia között – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A találkozót követően Priti Patel is megszólalt, de már más hangnemben, mint előzőleg. A brit belügyminiszter bejelentette, hogy a további tragédiák elkerülése végett sürgős tárgyalásokat fog folytatni európai kollégáival a migrációról, hozzátéve, hogy a nagyobb mértékű nemzetközi együttműködés és a határokról szóló törvény gyors törvénybe iktatása megállítja az embercsempészeket, és életeket menthet meg.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter szintén elmondta a véleményét a brit–francia konfliktussal kapcsolatban, beszédében reagált arra a november 18-án megjelent cikkre is, amelyben a The Sun című brit lap arról ír, hogy a francia rendőrök tétlenül nézik a La Manche csatornán Anglia felé tartó migránsokkal teli csónakokat, meg sem kísérelve, hogy feltartóztassák őket. A lap által közzétett képeken az látható, hogy mintegy húsz migráns egy csónakot tesz a vízre, a francia rendőrök pedig csak nézik őket, nem avatkoznak be.

A francia belügyminiszter elmondása alapján a fotó nem a teljes valóságot mutatja be, mivel az nem látszik a képeken, hogy a migránsok gyakran pajzsként használják a gyerekeket, maguk elé tartva őket, és azzal fenyegetőznek, hogy bedobják őket a pár fokos vízbe, ha a rendőrök megpróbálják feltartóztatni őket. Gérald Darmanin ezért azzal magyarázta, hogy sok esetben nem lépnek közbe a migránsok vízre szállásakor a francia hatóságok, mivel nem veszélyeztethetik gyerekek életét – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A francia belügyminiszter arról is beszámolt, hogy új módszerekkel és megduplázott létszámú állománnyal fogják felvenni a harcot az illegális migráció és az embercsempészek ellen, elmondása alapján az illegális bevándorlás visszaszorítására szakosodott Ocriest nevű központi hivatal dolgozóinak a számát megkétszerezik, és létrehoznak hét új regionális kirendeltséget a hatékonyabb munka érdekében.

Ezenfelül a Frontex repülőgépét a La Manche fölé irányítják, valamint december 1-től két francia helikopterrel is figyelni fogják a partszakaszt, és azonnal jelzik a hatóságoknak, ha mozgást észlelnek, valamint műholdakat is használnak majd, az általuk készített élőképek segítségével szintén könnyebb lesz észrevenni, ha valaki át akar kelni a tengeren.

Gérald Darmanin hozzátette, hogy azonnal lehetőség nyílik az Egyesült Királysággal való megbeszélésre, amint a brit kormány felhagy a kettős beszéddel, legyen szó akár nyilvános, akár magánjellegű nyilatkozatokról. A francia belügyminiszter felszólította továbbá Boris Johnsont, hogy még az elutasított illegális menedékkérők visszafogadásáról szóló viták megkezdése előtt nyissa meg a legális bevándorlási útvonalakat, írja a Valeurs actuelles nevű francia hetilap.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Emmanuel Macron (Fotó: EPA/Filippo Attili/Italian Government Press Office)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.