Közös járőrözést javasolt Párizsnak a brit belügyminiszter

Priti Patel szerint össze kell fogniuk az országoknak, hogy felszámolják az embercsempészek hálózatait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 25. 21:28
null
Dover, 2021. november 25. A brit Royal National Lifeboat Institution tengeri letment szolglat tagjai ltal kimentett emberek rkeznek az angliai Doverbe 2021. noveber 25-n. Elz nap 31 ember, kztk egy gyermek a tengerbe fulladt, mikzben gumicsnakokkal prbltak tkelni a Doveri-szoroson Franciaorszgbl Angliba. A hatsgi beszmolk szerint a csnak az tkelsi ksrlet kzben elsllyedt. MTI/AP/PA/Gareth Fuller Fotó: Gareth Fuller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös tengeri járőrözést javasolt csütörtökön Franciaországnak Priti Patel brit belügyminiszter. A kezdeményezés közvetlen előzményeként szerdán legalább 27 ember, köztük hét nő és három gyermek a tengerbe fulladt, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába. A hatósági beszámolók szerint a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt. A tengerbe fulladt nők egyike terhes volt. Az ENSZ Nemzetközi Tengerhajózási Szervezetének (IMO) adatai szerint ez eddig a legtöbb halálos áldozattal járó ilyen jellegű szerencsétlenség a Nagy-Britannia és Franciaország közötti tengerszorosban, amely a világ legforgalmasabb tengerhajózási útvonala. A brit belügyminiszter a londoni alsóházban tartott csütörtöki tájékoztatójában közölte:

nincs gyorsan alkalmazható megoldás az embereket teherszállítmányként kezelő embercsempész bandák és utánpótlási útvonalaik felszámolására, a feladat nemzetközi összefogást igényel.

Priti Patel elmondta: a Franciaországnak javasolt közös tengeri járőrözés mellett folyamatos és személyes kapcsolatban van mások mellett a lengyel, a belga, az olasz, az osztrák és a görög belügyminiszterrel. Hozzátette: az embercsempészek mindig találnak olyan embereket, akiket kihasználhatnak és manipulálhatnak, és akik közül sokan nem is tudják, hogy az Egyesült Királyság felé tartanak. Patel szerint olyan nemzetközi összefogásra van szükség, amely a problémát annak forrásaihoz közelebb kezeli, nem arra várva, hogy az embercsempészek által behálózott emberek elérjék az Európai Unió területét. A brit belügyminiszter egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy véleménye szerint végső soron Franciaország felelőssége az illegális átkelési kísérletek megakadályozása. Úgy fogalmazott:

a menedékkérőknek az általuk elért első biztonságos országban kell menedékjogért folyamodniuk, és senkinek nem kell Franciaországból menekülnie ahhoz, hogy biztonságban legyen.

Priti Patel kijelentette ugyanakkor azt is, hogy a brit kormány szoros és eredményes együttműködést folytat a francia hatóságokkal, és ennek eredményeként az idén eddig több mint húszezer illegális átkelési kísérletet sikerült megakadályozni, a két ország 17 szervezett bűnözői hálózatot számolt fel, több mint négyszáz gyanúsítottat őrizetbe vettek, és ezekben az ügyekben eddig 65 bírósági ítélet született. A válság azonban ettől még nem múlt el, és nem is lehet gyors megoldásokban bízni – mondta csütörtöki alsóházi felszólalásában a brit belügyminiszter.

Borítókép: A brit Royal National Lifeboat Institution tengeri életmentő szolgálat tagjai által kimentett emberek érkeznek az angliai Doverbe 2021. noveber 25-én. (Fotó: MTI/AP/PA/Gareth Fuller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.