A chilei parlament elfogadta az azonos neműek házasságát

Megtiltja az autóban dohányzást az egészségügyi minisztérium Spanyolországban · Gyorstesztelést kérnek a skótoktól, ha kilépnek az otthonukból · Lengyelország nem küldheti vissza Fehéroroszországba a migránsokat.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 08. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtiltja az autóban dohányzást az egészségügyi minisztérium Spanyolországban

A tárca elképzelése szerint nemcsak a normál cigarettákról, hanem az elektronikus fajtákról is le kell majd mondaniuk a sofőröknek. A kormány új projektet indított, melynek célja a dohányzás száműzése a társadalomból. A terv részeként 21 célkitűzést fogalmaztak meg, melyet a következő négy évben kívánnak teljesíteni. Carolina Darias egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint első körben növelni fogják a füstmentes tereket, beleértve a magánterületeket, így a privát járműveket is. Emellett felülvizsgálják az adózási rendszert és az összes dohánytermék, valamint a használatukhoz kapcsolódó eszköz árát megemelik, az elektronikus cigarettákat pedig különadóval sújtják majd. A 119 oldalas, dohányzás elleni egészségügyi intézkedéseket tartalmazó tervezetet már elküldték orvostudományi társaságoknak és autonóm közösségeknek, hogy december 15-e előtt át tudják tanulmányozni. A kormány célja, hogy már 2023 előtt megszülessen a „dohánymentes generáció” Spanyolországban. Emellett 2030-ra jelentősen csökkenteni akarják a nem fertőző betegségek miatti korai halálozást, 2040-re pedig 5 százalékra akarják visszaszorítani a napi dohányzók arányát. A krónikus tüdőbetegségek jelenleg a negyedik vezető halálokként jelennek meg a spanyolországi statisztikákban. 

Forrás: antena3.com

Gyorstesztelést kérnek a skótoktól, ha kilépnek az otthonukból

Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon kedden arra szólította fel honfitársait, hogy végezzenek magukon Covid–19-gyorsteszte-t minden alkalommal, amikor elhagyják otthonukat és közösségbe mennek.

Sturgeon elképzelése szerint a folyamatos tesztelést mindenkinek el kellene végeznie magán, mielőtt munkába indul, családi vagy baráti látogatásra megy, vagy vendéglátóhelyre, illetve bevásárolni készül. A skót miniszter kifejtette, hogy ő maga is minden reggel elvégzi a vizsgálatot, mielőtt elhagyná otthonát. A porosz drillt idéző és az önkéntes fegyelmet sürgető Sturgeon lakásába karácsonykor csak negatív teszteredmény felmutatásával léphetnek majd be saját vendégei is, értesülhettek az érintettek kedden a brit médiából.

A skót hatóságok már korábban figyelmeztetést adtak ki: ha tovább emelkedik a napi új fertőzések száma, ismét komoly korlátozásokkal kell majd számolni akár a karácsonyi időszakban is. Skóciában eddig 99 olyan fertőzöttet regisztráltak, akik már az omikron variánst hordozzák. 

Forrás: rt.com

Lengyelország nem küldheti vissza Fehéroroszországba a migránsokat

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfőn hirdetett határozatot a Fehéroroszországból Lengyelországba átszökött migránsok ügyében. Ítéletében a bíróság kijelenti, hogy Lengyelország részéről jogsértő lenne Fehéroroszországba visszatoloncolni a már lengyel területen tartózkodó migránsokat.

Az EJEB-hez augusztus 20-a és december 3-a között összesen 47 kérvényt nyújtottak be 198 migráns nevében. Beadványaikban a Lengyelországba illegális határátlépéssel behatoló migránsok arra kérik az Emberi Jogok Európai Bíróságát, hogy tiltsa meg a lengyel kormánynak a kitoloncolásukat. Keresetükben az élethez való jogukra, valamint az embertelen, az életüket veszélyeztető fehérorosz bánásmódra hivatkoznak, ezért nemzetközi jogi védelmet kérnek. Az EJEB a 47 kérvény közül 43 esetben adott helyt a kérelmezőknek: a már lengyel területen tartózkodók visszatoloncolása Fehéroroszországba az európai törvényszék ítélete szerint jogsértő lenne. A testület indoklásában az áll, hogy az ítélőszék figyelembe vette a migránsok állítását, amely szerint visszaküldésük esetén – saját hazájukba vagy Fehéroroszországba – valóban életveszélyben lennének. 

Forrás: rt.com

A chilei parlament elfogadta az azonos neműek házasságát

A chilei parlament alsó- és felsőháza is nagy többséggel elfogadta az azonos neműek házasságára vonatkozó törvényjavaslatot. A dokumentum korábbi változata november közepén már szintén zöld utat kapott a parlament mindkét kamarájától, azonban a szenátus akkor még pontosításokat kért a javaslaton dolgozó parlamenti bizottságtól. A véglegesített tervezetet a chilei parlament végül kedden szavazta meg.

Az új törvény jövőre lép életbe, a konzervatív elnök, Sebastián Piñera márciusi távozására következő 90 nap után. Ezután a homoszexuális párok összeházasodhatnak és gyermekeket is örökbe fogadhatnak.

A melegházasság engedélyezésével – amelynek javaslata először 2017-ben került a chilei törvényalkotók elé – a dél-amerikai ország felzárkózik ahhoz a hozzávetőleg harminc országhoz a világban, ahol ugyancsak engedélyezett az azonos neműek házassága. 

Forrás: francetvinfo.fr

Borítókép: Chile (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.