Lapozó: A marokkói fiatalok hetven százaléka szeretne Európába vándorolni

Az olasz kormány nem biztosít ingyenes Covid–19-tesztet a diákoknak · Akár az útlevelét is bevonhatják az állandó drogfogyasztóknak Nagy-Britanniában · Komoly terhet jelent az olasz vendéglátószektornak az egyre szigorúbb járványügyi szabályok betartásának ellenőrzése.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 07. 19:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány nem biztosít ingyenes Covid–19-tesztet a diákoknak

Egymillió oltatlan 12–18 éves diáknak jelent problémát december 6-tól a tömegközlekedési járművek igénybevétele. Bár a korosztályban nagyon magas az átoltottság, a védettségben nem részesült diákokat és családjukat teljes mértékben magukra hagyta a kormány. A rendelet érvénybe lépésének első napján több tanuló hiányzott az osztálytermekből, a szülőknek nem volt lehetőségük megoldani gyermekeik iskolába juttatását. Mario Draghi, olasz kormányfő ugyanis bejelentette, hogy nem áll szándékában ingyenes teszteket biztosítani az oltatlan diákoknak ahhoz, hogy zavartalanul használhassák a tömegközlekedési eszközöket. Roberto Speranza egészségügyi miniszter szorgalmazná, hogy a 12–18 év közöttiek mentességet élvezhessenek, a kormány azonban nem hajlandó kivételt tenni. Az oltatlan diákok családjai „Szolidáris közlekedés” elnevezésű Telegram-csoportban szerveződnek, hogy egymást kisegítve oldják meg gyermekeik hosszabb-rövidebb távú utaztatását január 15-ig, a rendelet érvényben maradásáig. 

Forás: affaritaliani.it

Akár az útlevelét is bevonhatják az állandó drogfogyasztóknak Nagy-Britanniában

A brit kormány hétfőn hozta nyilvánosságra azt a hosszú távú programtervezetét, amelynek célja a drogfogyasztás és különösen a kemény drogok terjesztésének és használatának a visszaszorítása lesz.

Az új intézkedéscsomagnak – amelynek egyszerre célja a megelőzés és a szankcionálás – az ad aktualitást, hogy egy nemrégiben napvilágot látott statisztika szerint Angliában és Walesben 2020-ban rekordot döntött a túladagolás miatt meghalt drogosok száma: egy év alatt 4561 tragikus kimenetelű esetet regisztráltak a hatóságok.

Boris Johnson kormányának új, 352 millió euró költségvetésű programja egyelőre tíz évre szól, és a szankciók elsősorban az A kategóriás – azaz a legerősebb – kemény drogok kereskedőit és fogyasztóit veszik célba.

Az állandó drogfogyasztók listájára került britek a retorziók hosszú sorának nézhetnek elébe. Például, hasonlóan a gyerektartás fizetését elmulasztókhoz, akár az útlevelüket és a jogosítványukat is elveszíthetik, sőt eltilthatják őket az éjszakai kijárástól vagy az utazástól is. 

Forrás: rt.com

 

Komoly terhet jelent az olasz vendéglátószektornak az egyre szigorúbb járványügyi szabályok betartásának ellenőrzése

December 6-tól a reggeli kávé elfogyasztása sem zökkenőmentes az olaszországi bárokban. A legkisebb fogyasztás is zöldkártyához kötött.

„Az emberek egyre inkább otthonukba szorulnak, nehezükre esik az oltási igazolás felmutatása” – mondták Róma vendéglátósai. A szektor munkatársai nehezményezik a kormány szigorításait, mivel bevételcsökkenést, vendégeik elmaradását okozza. Olyanok is akadnak, akik szemet hunynak, és egy gyors kávé elfogyasztásához nem kérik a védettségi igazolást. „Azt sem igazán értjük, miért kell az oltottakat óvni az oltatlanoktól, ha azok már védelemben részesültek” – kommentálta az ellentmondásosnak tűnő rendeletet egy belvárosi étterem tulajdonosa. Hozzáfűzte: megalázónak érzi, hogy ahelyett, hogy végre visszacsalogathatná és kényeztethetné vendégeit, rendőrszerepbe kell bújnia a saját éttermében. Olyan eset is előfordult, hogy a rendszer nem fogadta el a vendégek igazolványát, mivel nem frissített megfelelően, így fogyasztás közben távozni kényszerültek az emberek. A szektor munkatársai egyvalamiben egyetértenek: ha tehetnék, akkor különbségtétel nélkül mindenkinek biztosítanák szolgáltatásaikat. 

Forrás: liberoquotidiano.it

 

A marokkói fiatalok hetven százaléka szeretne Európába vándorolni

A Marokkó társadalmi és demográfiai fejlődését figyelő hivatal,valamint az ENSZ Fejlesztési programja által készített közös felmérés szerint tíz marokkói fiatalból hét szeretné elhagyni a hazáját azért, hogy Európába vándorolhasson.

A marokkóiak legerősebb motivációja a kivándorlásra az, hogy véleményük szerint az Európában őket váró gazdasági lehetőségek boldogabb életet biztosítanak nekik. A hetvenszázalékos elvándorlási szándékkal Marokkó vezeti a világranglistát a hazájából elvágyódó fiatal lakosság tekintetében.

A felmérés szerint a rendkívül magas kivándorlási szándék elsődleges oka a munkanélküliség. Míg a probléma a teljes marokkói lakosság „mindössze” 12 százalékát érinti, a fiatal korosztályoknak már 31 százalékát sújtja, a diplomásoknak pedig szintén kiugróan magas, 18,7 százaléka él tartósan munka nélkül. Az aktív korú nők 16,5 százaléka munkanélküli.

Marokkó népessége 2021 januárjában 37,13 millió volt, a 15–29 éves korosztály létszáma pedig hozzávetőleg 8,9 millió. 

Fordító: bladi.net

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.