Az EB kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen

Az uniós testületnek a lengyel alkotmánybíróság határozataival vannak problémái.

MTI
2021. 12. 22. 14:14
null
Vars, 2021. oktber 11. Mobiltelefonjukkal vilgtanak a Lengyelorszg eurpai unis tagsgt tmogat tntets rsztvevi Varsban 2021. oktber 10-n. A lengyel Alkotmnybrsg oktber 7-n megllaptotta, hogy az Eurpai Uni szerzdseinek egyes cikkei alkotmnyellenesek Lengyelorszgban. Dntsk szerint az EU Brsga dntseinek ellenrzsre is joguk van. Ez a lps megkrdjelezi az eurpai integrci egyik alapelvt, mely szerint az EU-s jog felsbbrend, s tovbb mlyti a vitt Brsszel s a lengyel kormnyprt, a PiS kztt. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen, mert szerinte komoly aggályok merültek fel a lengyel alkotmánybíróság júniusi és októberi döntései miatt – közölte szerdán a brüsszeli testület. A lengyel alkotmánybíróság június 16-án kimondott döntésében alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozás miatt. Október 7-én a taláros testület azt a döntést hozta, hogy uniós szerződések egyes rendelkezései nincsenek összhangban a lengyel alkotmánnyal. Az Európai Bizottság szerint a lengyel alkotmánybíróság e határozatai 

sértik az autonómia, az elsőbbség, a hatékonyság és az uniós jog egységes alkalmazásának általános elvét, valamint az uniós bíróság ítéleteinek kötelező erejét.

 A testület úgy véli, hogy az alkotmánybíróság döntései sértik az uniós jogot a hatékony bírói jogvédelemhez. 

Az Európai Unió végrehajtó intézményének ezenkívül komoly kétségei vannak a lengyel alkotmánybíróság függetlenségével és pártatlanságával kapcsolatban, mivel szerinte több bíró kinevezése az alkotmányossági felülvizsgálati rendszer alapvető szabályainak megsértésével történt, ezért a testület működése már nem felel meg az uniós szerződésekben megfogalmazott követelményeknek. Ugyancsak szabálytalanság és hiányosságok jellemzik az alkotmánybíróság elnökének és alelnökének kinevezését is – tette hozzá a bizottság.

Varsónak két hónapja van arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság állásfoglalására.

 

Borítókép: Lengyelország uniós tagságát támogató tüntetés Varsóban 2021. október 10-n. (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.