időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Folyamatos egyeztetések zajlanak az ukrán válság körül

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.30. 10:30 2021.12.30. 18:53
Folyamatos egyeztetések zajlanak az ukrán válság körül

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön telefonon tárgyalnak − jelentette be szerdán a Fehér Ház és a Kreml.

A megbeszélésen különböző témák, így a közeljövőben esedékes diplomáciai érintkezések szerepelnek − közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Emily Horne.

A Biden-kormányzat folytatja a konzultációt európai szövetségeseivel és partnereivel az ukrán határ közelében történő csapaterősítésről.

− hangsúlyozta Horne

A kommüniké szerint Biden több európai vezetővel tárgyalt az ukrán–orosz határon kialakult helyzetről, míg az amerikai  kormányzat képviselői a NATO-val, az Európai Unióval és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) léptek kapcsolatba.

Orosz hírügynökségek szerint a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy Putyin és Biden csütörtökön − moszkvai  idő szerint késő este − beszélnek telefonon, de további részleteket nem közölt.

Egy hónap alatt ez lesz a második telefonbeszélgetés a két vezető között. Biden és Putyin december elején videókapcsolaton keresztül folytatott megbeszéléseket, s akkor abban állapodtak meg, hogy január 10-én Genfben a két fél tárgyalásokat tart az atomfegyverzet-ellenőrzési szerződésekről és az orosz–ukrán határon kialakult helyzetről. Biden büntetőintézkedésekkel fenyegette meg Putyint arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Az akkori beszélgetést Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó „közvetlennek és egyenesnek” minősítette.

Moszkva, amely állítása szerint csak reagál arra, amit „nyugati ellenségeskedésnek” nevez, nemrégiben két szerződéstervezetet nyújtott be, amelynek célja a NATO bővítésének megakadályozása, így Ukrajna felvétele, továbbá a nyugati katonai tevékenységek beszüntetése az orosz határok közelében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már most kizárt minden engedményt a január 10-i tárgyalásokon, az Egyesült Államok viszont előre figyelmeztetett, hogy egyes orosz követelések elfogadhatatlanok.

Oroszország várhatóan január 12-én tárgyal a NATO-val, egy szélesebb tanácskozás Moszkva, Washington és több európai ország részvételével pedig január 13-án esedékes.

Egy nevének elhallgatását kérő fehér házi vezető szerint Joe Biden ugyanakkor hangsúlyozni kívánja, hogy az Egyesült Államok „mélységesen aggódik” a több tízezer orosz katona jelenléte miatt az ukrajnai határ térségében, és „katonai offenzíva” esetén „készek reagálni”.

Washington azt szeretné, ha ezek a csapatok visszatérnének a rendes állomáshelyükre − mondta a fehér házi illetékes, akit az AFP francia hírügynökség idézett.

A csütörtöki telefonbeszélgetés előtt egy amerikai kormányzati szóvivő közölte: súlyos gazdasági és pénzügyi szankciókat egyeztettek szövetségeseikkel, jóval súlyosabbakat, mint amilyeneket 2014-ben (a Krím dél-ukrajnai félsziget orosz megszállásának és bekebelezésének az évében) hoztak.

A szóvivő beszélt azokról a tervekről is, amelyekkel egy újabb invázió esetén erősíteni kívánják a NATO jelenlétét a keleti-európai tagállamokban.

Felkészültünk arra is, hogy további támogatást nyújtunk Ukrajnának területe megvédelmezéséhez és egy esetleges, a következő hetekben történő orosz megszállás esetén adandó válaszlépéshez − idézte a nevének elhallgatását kérő szóvivőt a dpa német hírügynökség.

A hírügynökség elemzői szerint nem valószínű közvetlen amerikai vagy NATO-beavatkozás egy Ukrajna elleni esetleges orosz invázió esetén, ehelyett Washington és szövetségesei várhatóan drasztikus gazdasági szankciókat hoznak. Egyebek mellett kizárhatják Oroszországot a belgiumi székhelyű SWIFT nemzetközi fizetési hálózatból.

Ez már a második telefonbeszélgetés ebben a hónapban a két vezető között. December 7-én videotelefonon léptek kapcsolatba, a beszélgetés két óra hosszat tartott. A fő téma az Ukrajna körül kialakult konfliktus volt, és megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat, a kiberbiztonságot és az iráni atomalku témáját is. A megbeszélésen az amerikai elnök egy Ukrajna elleni esetleges támadás esetére korábban sosem látott szankciókat helyezett kilátásba.

A két elnök személyesen júniusban, Genfben találkozott először.

Ezt megelőzően szerda este Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is egyeztetett.

Blinken a megbeszélés során megerősítette: az Egyesült Államok rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását annak ellenére, hogy Oroszország jelentős katonai erőt vonultatott fel Ukrajna határainál − idézett a Jevropejszka Pravda című hírportál Ned Price amerikai külügyi szóvivő közleményéből. 

Zelenszkij a Twitteren közölte, hogy megegyezett Blinkennel az álláspontok egyeztetését célzó konzultációk folytatásában.

Az ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy a tervek szerint január 10-én kezdődnek tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az Ukrajna körül kialakult feszültségről. Moszkva és a NATO képviselői várhatóan január 12-én találkoznak, Oroszország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) pedig január 13-án tárgyal.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy múlt heti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország jelenleg 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.

Borítókép: ukrán katonák a Donyeck megyei Katerinyivka közelében húzódó frontvonalnál 2021 december 6-án, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti összecsapások egyik helyszínén (Fotó: MTI/AP/Andriy Dubchak)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.