Joe Biden szerint csak tagállami szinten lehet megállítani a vírust

Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy nincs szövetségi kormányzati megoldás a koronavírus feltartóztatására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 28. 19:30
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Washington, 2021. december 10. Az üvegen keresztül készített képen Joe Biden amerikai elnök telefonon beszél Volodimir Zelenszkij ukrán államfõvel a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2021. december 9-én. Eszmecseréjük fõ témája Biden és Vlagyimir Putyin orosz államfõ december 7-i virtuális csúcstalálkozója volt. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök figyelmeztette a tagállamok kormányzóit, hogy „nincs szövetségi kormányzati megoldás” a koronavírus-járvány feltartóztatására, és felszólította a tagállamokat, hogy ők tegyenek több védőintézkedést – jelentette a The Washington Times amerikai újság hétfőn.

A jobboldali-konzervatív napilap online cikke megjegyezte: 

az elnöki üzenet éles ellentétben áll Joe Biden kampányígéretével, amely szerint szövetségi kormányzati válaszlépésekkel „elsöpörjük a vírust”, amelyeket Biden szerint elődje, Donald Trump korábbi amerikai elnök nem tett meg.

– Nincs szövetségi kormányzati megoldás. Ezt csak tagállami szinten lehet megoldani – hangsúlyozta Biden elnök a koronavírus-válságról a tagállami kormányzókkal folytatott telekonferencián.  Az elnök igyekezett biztosítani a kormányzókat, hogy a szövetségi kormányzati intézkedések nem fogják akadályozni a tagállami lépéseket. Az elnök korábbi intézkedései között szerepelt a szövetségi kormányzati munkatársak és a száz főnél nagyobb vállalatok dolgozói számára előírt kötelező védőoltás, a gyakoribb tesztelés bevezetése, valamint a maszkviselési kötelezettség előírása a szövetségi épületekben, repülőtereken és a közösségi közlekedési eszközökön.

Mindezek ellenére hivatalba lépése óta több mint négyszázezer amerikai halt meg koronavírusban az Egyesült Államokban, nagyjából annyian, ahányan 2020-ban. A The Wall Street Journal című lap kedden ezzel kapcsolatban idézte Biden tavalyi választási kampányát, és Donald Trump elnökkel folytatott egyik elnökjelölti vitáját, amelyben Biden úgy fogalmazott: „senkinek, aki felelős ilyen nagyszámú halálesetért, nem szabad az Egyesült Államok elnökének maradnia”.

Biden elnök kritikusai élesen bírálták az elnök beismerését, hogy „nincs szövetségi kormányzati megoldás” a koronavírusra.

A hozzá nem értése miatt igyekszik elhárítani a felelősséget.  Ha tényleg ezt gondolja, azonnal vissza kellene vonnia az alkotmányellenes kötelező szövetségi védőoltási rendeletét

– reagált Twitter-üzenetben Tom Cotton arkansasi republikánus szenátor. Az elnök mostani felhívása, hogy a tagállamok vegyék ki jobban a részüket a védekezésből, válasz Asa Hutchinson arkansasi republikánus kormányzó korábbi kijelentésére, aki arra kérte Biden elnököt, hogy a járványt terjedését fékező szövetségi kormányzati intézkedésekkel Washington ne akadályozza a tagállamok hasonló lépéseit.

Mindeközben az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) hétfőn tíz napról öt napra csökkentette a fertőzött amerikaiak számára kötelezően előírt karantén időtartamát, és hasonló módon öt napra rövidítette a családtagok és más közeli kontaktszemélyek kijárási korlátozását. A CDC szakemberei szerint az ajánlást az egyre növekvő mértékű bizonyíték fényében változtatták meg, miszerint a koronavírussal fertőzött személyek a tünetek kialakulását megelőző két napban, valamint az azt követő három napban a leginkább fertőzőképesek.

A döntést a koronavírus omikron variánsa által okozott újabb fertőzési hullám is befolyásolta. Egyrészt az eddigi kutatások eredményei alapján úgy tűnik, az omikron változat enyhébb tüneteket eredményez, mint a koronavírus korábbi változatai, másrészt szakemberek szerint az új fertőzöttek számának növekedése már veszélyezteti a kórházak, légitársaságok és más üzleti ágazatok folyamatos működését. Rochelle Walensky, a CDC főigazgatója szerint az Egyesült Államokban továbbra is nőni fog az omikron vírusváltozat által okozott fertőzések száma.

Borítókép: Az üvegen keresztül készített képen Joe Biden amerikai elnök telefonon beszél a Fehér Ház Ovális irodájában 2021. december 9-én (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.