Marad a kijárási tilalom Ausztriában a beoltatlanoknak

A bécsi kormány ragaszkodik azon tervéhez, hogy februártól kötelezővé teszik a vakcinát.

2021. 12. 30. 19:53
Bécs, 2021. december 20. A koronavírus-járvány miatt elhunyt több mint 13 ezer osztrákról emlékeznek meg Bécsben 2021. december 19-én. A Fények tengere címmel megrendezett megemlékezésen sajtóértesülések szerint több mint 30 ezren vettek részt az osztrák fõvárosban. MTI/AP/Michael Gruber Fotó: Michael Gruber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztriában január 10-ig meghosszabbították az oltatlan állampolgárokra vonatkozó kijárási tilalmat. Mindez azt jelenti, hogy a koronavírussal szembeni vakcinát elutasítók számára az egész országban marad az egészségügyi zárlat, vagyis csak néhány esetet kivéve hagyhatják el otthonukat. Az egyik ilyen kivételt a szilveszteri mulatságok jelentik: december 31-én és az újévben ők is részt vehetnek a legfeljebb tíz főt számláló összejöveteleken. Az érvényben lévő szabályok szerint az oltatlanok kizárólag munkába járás, bevásárlás, egészségügyi szolgáltatások igénybevétele és szabadtéri sportolás céljából hagyhatják el otthonukat.

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az oltatlan embereket zárlat alatt tartják mindaddig, amíg az oltás nem válik kötelezővé

 – fűzött megjegyzést a mai döntéshez a Heute napilap. Ausztria első európai országként február 1-jétől ugyanis kötelezővé tette a védőoltást a 14 évnél idősebbek számára. Aki ennek nem tesz eleget, akár 3600 euró (1,3 millió forint) pénzbüntetést is kaphat. Az osztrák vezetés novemberben bejelentett intézkedései azt célozzák, hogy a jövőben elkerülhetővé váljanak a koronavírus-járvány újabb hullámai.

Szeretnénk minél több embert az oltás beadatására ösztönözni, mielőtt a vakcináció kötelező lesz

– mondta a napokban Karl Nehammer kancellár, arra az ötletre reagálva, hogy ötszáz eurós jutalomban részesíthetik az oltást felvevőket.

A többi nyugat-európai országhoz képest Ausztriában viszonylag alacsony az átoltottsági arány, igaz, az oltási kötelezettségről szóló bejelentés óta sikerült növelni a rátát:

míg november közepén a teljes lakossághoz viszonyítva 65 százalék volt azoknak az aránya, akik felvették az első két oltást, ez az arány ma már 72 százalék.

A szigorú intézkedések a fertőzöttek számát tekintve is megtették a hatásukat: a november végén mért napi 14 ezres rekordszámokhoz képest az elmúlt napokban kétezer körüli volt a fertőzöttek száma.

Mindazonáltal az elmúlt hetekben számos tüntetés volt a járványügyi intézkedések ellen. Herbert Kickl, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke úgy fogalmazott, hogy az oltási kötelezettség, illetve a be nem oltottak karanténja támadás az emberiesség ellen.

Ausztriának egy újabb veszéllyel is szembe kell néznie, a koronavírus omikron nevű, az eddigieknél fertőzőbb variánsával.

A mutáció európai térhódítása miatt december 20-tól szigorították a beutazási feltételeket, csakis a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek utazhatnak be Ausztriába, ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss negatív PCR-tesztet vagy a harmadik oltást igazoló iratot, különben karanténba kell vonulniuk.

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt elhunyt több mint 13 ezer osztrákról emlékeznek meg Bécsben 2021. december 19-én (Fotó: MTI/AP/Michael Gruber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.