Száznál is több áldozata lehet a tornádóknak Amerikában

Szombat óta megkétszereződött az Egyesült Államok közép-nyugati államait sújtó tornádók becsült áldozatainak száma.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2021. 12. 12. 11:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint százan veszíthették életüket a hétvégén az Egyesült Államok közép-nyugati és déli államaiban pusztító viharok következtében − számol be a Reuters. A legsúlyosabban érintett állam Kentucky, Joe Biden ma hagyta jóvá az állami szükségállapot kihirdetését. 

− Nem volt még ennyire pusztító vihar Kentucky történelmében − számol be Andy Beshear kormányzó

. Körülbelül negyven munkást sikeresen kimentettek egy mayfieldi gyertyagyár romjai alól, melyben összeomlásakor száztízen tartózkodtak. A kormányzó szerint csodával határos lenne, ha találnának még túlélőket a törmelék alatt. 

A pusztítás súlyosabb, mint bármi, amit eddigi életem során láttam, nem is tudom szavakkal leírni. Akár százan is életüket veszíthették a viharok következtében Kentuckyban.

− mondta Beshear. 

A tornádók Missouriban, Arkansasban és Illinois-ban is emberéleteket követeltek: Monette városában egy idősek otthonát, St. Louisban pedig egy Amazon-raktárépületet tépett szét a forgószél. Szakértők szerint az év ezen szakaszában szokatlan, hogy ilyen erősségű tornádók keletkezzenek. Victor Gensini egyetemi professzor szerint a szokatlanul magas hőmérséklet és páratartalom hozzájárult ahhoz, hogy ilyen extrém időjárás alakulhasson ki. − Ez egy történelmi jelentőségű esemény − tette hozzá.

A romok alatt ragadt áldozatok hozzátartozói elkeseredettek:

Nem tudjuk, mit érezzünk, csak próbáljuk megtalálni. Katasztrófa, ami itt történik.

− mondta Paige Tingle, akinek édesanyja a gyertyagyárban tartózkodott a vihar idején és még nem találták meg a kutatóalakulatok.

Joe Biden elnök is megszólalt az eseményekkel kapcsolatban, felkérte a Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy vizsgálják meg, milyen hatással lehetett a klímaváltozás a tornádók kialakulására, emellett a vihar előrejelzési rendszert is bírálta:

Volt-e bármilyen figyelmeztető jel? És ha volt, elég komolyan vették?

Borítókép: A viharok következtében kisiklott vonat a Kentucky állambeli Earlingtonban 2021. december 11-én. (Fotó: Reuters/ Cheney Orr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.