Terroristák tucatjait engedhetik szabadon Németországban

Nem szűnik a terrorfenyegetettség, a CDU/CSU azonnali lépéseket sürget.

2021. 12. 23. 16:21
People lay flowers and light candles during a ceremony to commemorate the victims of the terror attack at the Breitscheidplatz square Christmas market five years after, on December 19, 2021 in Berlin, eastern Germany. - Five years after a truck ploughed into a Christmas market in Berlin, Germany hold a ceremony to honour the victims of the deadliest Islamist attack perpetrated on its soil. Carried out by 24-year-old Tunisian Anis Amri and claimed by the so-called Islamic State (IS) group, the attack on December 19, 2016 killed 12 people and left dozens injured. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP) Fotó: Tobias SCHWARZ Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali lépéseket sürget a német kormánytól az ellenzékbe került CDU/CSU pártszövetség azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője szerint jövőre számos terroristát engednek ki a német börtönökből.

Az országos és tartományi biztonsági és igazságügyi hatóságoknak most kell lépniük, hogy ne a lakosság szenvedje el a kárt

– nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napilapnak Alexander Throm, a CDU/CSU belügyi kérdésekben illetékes parlamenti képviselője. Thomas Haldenwang, a német belső elhárítás, a BfV elnöke múlt hétvégén nem árulta el, pontosan hány elítélt szabadon engedéséről van szó – egyáltalán hány terrorista tartózkodik jelenleg a német börtönökben –, csupán szabadulási hullámot emlegetett. A napilap szerint több tartományban kétszámjegyű a náluk fogva tartott terroristák száma.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) 630 embert tart nyilván közveszélyes, terrorcselekmény elkövetésére hajlandó iszlamistaként.

Az egyes tartományi igazságügyi minisztériumok nyilvántartása szerint azonban magasabb lehet ez a szám, hiszen csak Bajorországban 71 iszlamista terroristát tartanak fogva. Alexander Throm szerint terrorizmus esetében nem lenne szabad adatvédelmi aggályokra hivatkozni, szükség lenne egy országos nyilvántartásra. A FAZ-nak nyilatkozó terrorizmus-szakértő, Peter Neumann országos stratégia kidolgozását tartja szükségesnek, mint amilyen Hollandiában van érvényben.

Attól tartok sajnos, hogy először történnie kell valaminek, mielőtt ilyen intézkedéseket léptetnek életbe Németországban

– hangoztatta aggályait.

Hogy milyen fenyegetést jelentenek a börtönből kiengedett iszlamisták, azt a bécsi és a drezdai támadások óta tudjuk – jegyezte meg a FAZ. Drezdában tavaly októberben egy szíriai menekültként érkezett férfi késelt halálra egy német állampolgárt, azt megelőzően börtönben ült, amiért népszerűsítette az Iszlám Állam terrorszervezetet és iszlamista támadások előkészítésében vett részt. Bécsben tavaly novemberben ölt meg négy embert egy észak-macedóniai albán családból származó osztrák férfi, aki korábban azért került börtönbe, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Németországban néhány nappal ezelőtt emlékeztek meg a 2016. december 19-én elkövetett berlini terrortámadásra: az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt, aki kamionnal belehajtott a karácsonyi vásárban szórakozó tömegbe. Csaknem száz embert megsebesített, tizenkét embert halálra gázolt. Hamburgban idén novemberben akadályoztak meg újabb iszlamista terrortámadást, amikor egy német–marokkói kettős állampolgár ügyében folytatott nyomozás során lefoglaltak lőpor előállítására és robbanószerkezet készítésére alkalmas anyagokat és tárgyakat.

Nagyon-nagyon komoly incidens történhetett volna, amelyre még nem volt példa Hamburgban

– nyilatkozta néhány héttel ezelőtt Andy Grote belügyi szenátor.

A BfV legutóbbi, júniusban közölt adatai szerint a szélsőséges iszlamista irányzatok németországi követőinek száma 28 715-re tehető.

Borítókép: A berlini terrortámadás ötödik évfordulójára emlékeznek (Fotó: AFP/Tobias Schwarz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.