Új-Zélandon műtétek és igazolások nélkül lehet nemet változtatni a személyi okmányokban

A hatósági ítélet ellenére is tovább működhet a radikális iszlamista iskola Göteborgban · Elfogyóban van Olaszország lakossága · Előre hozott téli szünetet és távoktatást rendeltek el Dániában.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 09. 17:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatósági ítélet ellenére is tovább működhet a radikális iszlamista iskola Göteborgban

Svédországban súlyos pénzügyi bűncselekmények és egyéb kötelezettségszegések miatt indult bírósági eljárás, amelynek következtében a svéd iskolafelügyelet (Skolinpektion) a közelmúltban úgy döntött, hogy az iszlamista, egykori parlamenti képviselő, Abdirizak Waberi által alapított muszlim iskolákat be kell zárni. A Samnytt internetes portál korábban többször is írt az iskolákban tapasztalható iszlamista fundamentalizmusról, diszkriminációról, valamint feltételezett terroristakapcsolatokról. Jelenleg azért folyik eljárás Waberi ellen, mert feltételezhetően svéd adófizetők pénzét játszotta át egy szomáliai iszlamista párt – amelynek egyben ő az elnöke – tevékenységének finanszírozására.

Göteborg városának politikusai ennek ellenére úgy döntöttek, hogy 48 millió korona (1,7 milliárd forint) támogatást fizetnek ki egyik iskolájuknak, a Römosseskolannak. Ezt azzal indokolták, hogy az iskolafenntartó fellebbezett a bezárás ellen, ezért a város vezetése úgy vélte, nem lehet megtagadni a támogatás kifizetését. Közölték, amíg nem születik elmarasztaló ítélet, nem hajtatják végre a felügyelet rendelkezését és az iskolában továbbra is folyhat tanítás. 

Forrás: Samnytt

Elfogyóban van Olaszország lakossága

Egyre nagyobb a különbség az elhalálozások és a születések között Olaszországban. 2020-ban 335 ezer fővel csökkent az ország teljes népessége.

Ennél rosszabb demográfiai mutatókra 1928-ban, a spanyolnátha idején volt példa, amikor egyetlen év leforgása alatt 648 ezer fővel zuhant Itália lakossága. A nemzeti statisztikai intézet (ISTAT) nyilvántartása szerint tavaly 740 ezren hunytak el és 405 ezer gyermek született. Az ország demográfiai mutatói évek óta csökkennek. A felmérésekből az is kiderül, hogy míg az olasz állampolgárok gyermekvállalási kedve nagyon alacsony, addig az országban élő külföldieké kifejezetten magas. A 2019-es adatokhoz képest az ország teljes népessége 0,7 százalékkal csökkent. A nyilvántartás szerint Olaszország lakosainak száma jelenleg 59,236 millió fő. Toscana kivételével minden tartományban volt népességfogyás, a déli régiókban, valamint a szigeteken erőteljesebb volt ez a jelenség. Időközben az országban élő külföldiek száma ötmillióra nőtt. 

Forrás: agi.it

Előre hozott téli szünetet és távoktatást rendeltek el Dániában

Elfogadta a parlament többsége a koppenhágai kormány szigorításokra tett indítványát, a romló járványügyi mutatókra reagálva. Péntektől megtiltják az ötvennél nagyobb létszámú eseményeket, alkoholt nem lehet majd éjfél után árusítani, és aki megteheti, annak otthonról kell dolgoznia. December 15-től távoktatásra állnak át az általános iskolák és előbbre hozzák a téli szünet kezdetét is.

„Már ősszel tudtuk, hogy meg fog növekedni a fertőzésszám és többen kerülnek kórházba. Ismertük a kockázatot, ezért mindenekelőtt az oltásra koncentráltunk” – mondta el a miniszterelnök. Mette Frederiksen hozzátette, most az omikron vírusvariáns nyugtalanítja leginkább a szakembereket. A kormányfő arról is beszélt, bízik abban, hogy a január 5-i iskolakezdésig a gyermekek jó részét be lehet oltani.

A rendelkezések értelmében nem tarthatóak meg a nagyobb munkahelyi karácsonyi rendezvények, koncertek és kulturális események. A szakhivatal ajánlása szerint a családi összejövetelek is csak akkor javasoltak, ha minden résztvevő oltott, főleg az idősebb családtagok. 

Forrás: DR

Új-Zélandon műtétek és igazolások nélkül lehet nemet változtatni a személyi okmányokban

Az új-zélandi parlament csütörtökön egyhangúlag megszavazta a „Születés, halálozás, házasságkötés és párkapcsolatok bejegyzése” címre keresztelt új törvényt. Az új dokumentum lehetővé teszi a transznemű, interszexuális, genderfluid (gyakran nemet váltó) és általában véve minden LMBTQ-egyénnek, hogy anélkül igényelje személyi okmányaiban nemének a megváltoztatását, hogy ehhez nemváltoztató műtéten kellene igazoltan átesnie. Az okmányok módosításához elegendő lesz az adott pillanatban érzett nemi identitás megjelölése a formanyomtatványon. Új-Zélandon már 2018 óta lehetséges az okmányok cseréje, azonban korábban a műtéti átalakítást is igazolni kellett.

A szigetország belügyminisztere, Jan Tinetti az új törvényt üdvözölve kiemelte, hogy az különösen a fiatal korosztályok számára könnyíti majd meg új nemük bejegyzését, s általában azt, hogy maguk határozhassanak a nemi identitásukról. A törvény hatálybalépésére azonban még várni kell, a közigazgatás szakemberei ugyanis 18 hónapot kaptak arra, hogy kidolgozzák a szükséges egyéb részleteket: ki lehet a fiatal kérelmezők hivatalos aláíró-támogatója, hogyan jelöljék a születési anyakönyvi kivonatokon a nem bináris kategóriát és milyen feltételekkel lehet majd akár több alkalommal is kérvényezni a nemváltoztatás bejegyzését.

Forrás: rt.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.