Washington ismét emelte a védelmi kiadásokat

A hadi büdzsé 768,2 milliárd dollárt irányoz elő katonai kiadásokra.

Mártonffy Attila
2021. 12. 28. 14:52
BIDEN, Joe
Arlington, 2021. november 29. Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus dél-afrikai mutációjának, az omikronnak a terjedését megfékezõ intézkedésekrõl a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében 2021. november 29-én. MTI/EPA/Bloomberg/Oliver Contreras Fotó: Oliver Contreras
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ideinél öt százalékkal több pénzből gazdálkodhat 2022-ben a Pentagon, miután Joe Biden amerikai elnök hétfőn aláírta a védelmi költségvetésről (NDAA) szóló törvényt. 

A hadi büdzsé 768,2 milliárd dollárt irányoz elő katonai kiadásokra, beleértve a szolgálatot teljesítő katonák 2,7 százalékos fizetésemelését, valamint azt a háromszázmillió dollárt, amelyet az Oroszországgal és Kínával kapcsolatos biztonsági intézkedésekre költenek majd. 

Az NDAA a demokraták és a republikánusok közti intenzív tárgyalásokon nyerte el végső formáját, és olyan tételek is szerepelnek benne, mint a katonai igazságszolgáltatási rendszer megreformálása, és a katonák Covid–19 elleni védőoltása. 

– A törvény lényeges előnyöket biztosít, valamint javítja a katonai személyzet és családjuk hozzáférését az igazságszolgáltatás intézményeihez, továbbá rendelkezésre bocsátja a szükséges hatóságok hozzájárulását hazánk nemzetvédelmi támogatásához 

– idézte az amerikai elnök közleményét az AP amerikai hírügynökség.

A törvényhozás által már korábban elfogadott költségvetés összege 25 milliárd dollárral több, mint amennyit Biden eredetileg kért a Kongresszustól; ezt ugyanis mindkét párt kevésnek tartotta ahhoz, hogy az Egyesült Államok lépést tudjon tartani Moszkva és Peking katonai fejlesztéseivel. A demokraták üdvözölték katonai igazságszolgáltatás megreformálására irányuló törekvéseket is, köztük a szexuális zaklatás és a kapcsolódó bűntények kezelési módjának megváltoztatását, aminek jegyében a katonai bíróság veszi át a nyomozási hatáskört a katonai parancsnokságoktól.

A büdzsében szerepel egy 7,1 milliárdos tétel is csendes-óceáni elrettentési kezdeményezés címen, ezt

 a pénzt Tajvan védelmi képességeinek megerősítésére, illetve a kínai befolyás térségbeli terjedésének megállítására szánják. 

Az RT.com orosz hírportál szerint további háromszázmillió dollárt kapna Kijev hadifelszerelés vásárlására és ukrán katonák kiképzésére az állítólagos orosz agresszió kivédése érdekében. A törvényhozók 150 millió dollárt szánnak a balti biztonsági együttműködés nevű projektre, amely szintén Moszkva elrettentését szolgálná. Négymilliárdot fordítanának viszont az európai védelmi kezdeményezésre, amelynek keretében az USA európai NATO-szövetségeseit erősítenék meg. A törvény továbbá megtiltja, hogy az amerikai hadsereg Kína ujgurok lakta Hszincsiang tartományából származó, állítólag kényszermunkával készült árucikkeket vásároljon.

 

Inkább Kamala, mint Joe. Joe Biden amerikai elnök 43 százalékos támogatottsága alacsonyabb, mint alelnökéé, Kamala Harrisé, akit a lakosság 44 százaléka kedvel – jelentette be a Gallup közvélemény-kutató intézet. Az MTI által ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek 51 százaléka elutasítja a 79 éves Joe Biden eddigi tevékenységét, Harrist 54 százalék nem kedveli. Az amerikai elnök elfogadottsága nemcsak alelnöke támogatottságánál alacsonyabb, hanem a kongresszus egyik demokrata párti vezetőjénél, a 44 százalékon álló Chuck Schumer szenátusi frakcióvezetőénél is kisebb. A szövetségi kongresszus legnépszerűbb politikusa Kevin McCarthy, a republikánus frakcióvezető: a megkérdezettek 46 százaléka támogatja munkáját. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök negyvrenszázalékos elfogadottságot tudhat magáénak.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében 2021. november 29-én (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Oliver Contreras)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.