A francia prefektus szerint több ezer migránson segítettek

Szinte az összes bevándorló az ország északi részén kapott menedéket, ott, ahol a legnagyobb számban vannak jelen a célállomásnak számító Nagy-Britannia közelsége miatt. Egy ENSZ-jelentés szerint 2021-ben több millió migráns hagyta el a hazáját – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 01. 07. 18:38
null
Arrecife, 2021. december 20. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjében az érkezésük után, 2021. december 20-án. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 86 migránst vett fedélzetére két csónakból Arrecife közelében. MTI/EPA/EFE/Javier Fuentes Fotó: Javier Fuentes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Franciaország északi részén lévő Pas-de-Calais megye prefektusa közzétette a 2021-es évre vonatkozó jelentését, melyből kiderül, hogy a múlt évben a francia rendőrség csaknem hétezer migránsnaka biztosított menedéket; a bevándorlók 98 százalékát az ország északi részén található Hauts-de-France régióban lévő befogadóközpontokban szállásolták el.

A jelentés kitér rá, hogy 2017 óta 22 millió eurós költségvetés áll a megyei rendőrség rendelkezésére a humanitárius segélyezésre, melybe beletartozik az élelmezés, az egészségügyi ellátás és a szállás biztosítása is. A prefektus hangsúlyozta, hogy mint mindig, most is kiemelten kezelték a családokat, 2021-ben naponta átlagosan 1406 adag ételt és személyenként 8 liter vizet osztottak ki.

A jelentésről beszámoló BFMTV megemlíti, hogy 2021 végén a rendőrség megnövelte a megyében található illegális migránstáborok kiürítésének számát. A migránsvédő Human Rights civil szervezet legfrissebb jelentése szerint Franciaországban 1330 személyt utasítottak ki az országból, ennek 77 százaléka a brit partok közelében lévő Calais és Grande-Synthe városában történt.

A francia állam azt állítja, hogy szisztematikusan menedéket kínált fel azoknak a bevándorlóknak, akik igényelték, az Utopia 56 nevű szervezet viszont úgy véli, hogy a hatóságok erőszakkal evakuálták a migránstáborokat. Amint azonban arról hírügynökségünk is beszámolt, a határozott rendőri fellépés abszolút indokolt, december 30-án hatalmas összecsapás volt a francia rohamrendőrség tagjai és mintegy száz, kövekkel felfegyverkezett migráns között, utóbbiak ugyanis rátámadtak a hatvanfős rendőrcsapatra, legalább tizenöt rendőr és csendőr megsebesült az egy órán át tartó összecsapás során.

A valódi problémát azonban az jelenti a térségben, hogy sok illegális migráns nem hajlandó eltávolodni a La Manche csatornától. A BFMTV ezt azzal magyarázza, hogy minél távolabb kerülnek Nagy-Britanniától, annál később lesz alkalmuk arra, hogy átjuthassanak a szigetországba. 2021-ben 28 000 átkelést regisztráltak a La Manche csatornán, ami abszolút rekordnak számít a migrációs válság kezdete óta. Ezt az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezetet is megerősítette, jelentése alapján a tavalyi évben a koronavírus járvány és az utazási korlátozások ellenére rendkívüli mértékben megugrott a migránsok száma. Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága által közölt adatok szerint 2021 novemberéig világszerte 84 millió ember hagyta el az otthonát, ami meghaladja a 2020-as és a 2019-es adatokat – igaz, ezúttal azokat is beleszámolták, akiknek végül nem sikerült elhagyniuk a szülőföldjüket, csak megkísérelték.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Migránsok (Fotó: MTI/EPA/EFE/Javier Fuentes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.