A vírus elleni harc újabb területén maradhat le az Európai Unió

Miközben a világ országai kapkodnak az újonnan kifejlesztett, Covid-betegek kezelésére alkalmas gyógyszerekért, az Európai Bizottság egyelőre nem tudott szerződést tető alá hozni közös uniós beszerzésről. Az európai államok zöme saját hatáskörben kezdte meg a bevásárlást az antivirális készítményekből.

2022. 01. 06. 12:04
Forrás: Pfizer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok megduplázta a rendeléseit a Pfizer koronavírus elleni, szájon át szedhető tablettájából, a Paxlovidból adta hírül csütörtökön a nemzetközi sajtó, miközben Európában is egyre több ország – saját hatáskörben – nyúl az új antivirális készítményekhez, hogy mérsékeljék a koronavírusos megbetegedések lefolyását. Mint az a brüsszeli sajtóból most kiderült, az Európai Bizottság egyelőre nem tudott megállapodásra jutni a cégóriással a közös beszerzésről. A brüsszeli testületet decemberben az EU-s ország-és államfők bízták meg azzal, hogy az újabb járványhullámokra való tekintettel tegyen lépéseket az uniós bevásárlás érdekében. 

Nem siet az uniós hatóság

Belgium újévkor jelentette be, hogy tízezer adag Paxlovid tablettát rendel a Pfizertől, miközben Romániában és Németországban is a hónap végéig várják az első szállítmányokat. A berlini kormány reményei szerint addigra az illetékes hatóságok is vészhelyzeti alkalmazásra javasolják majd a gyógyszert: ez az Egyesült Királyságban alig egy hete történt meg, akkor a brit gyógyszer-felügyeleti hatóság adott zöld jelzést a tablettának. A Paxlovid a klinikai vizsgálatok eredményei szerint a magas kockázatú betegek esetében, már az enyhe és mérsékelt súlyosságú tünetekkel rendelkezőknél 89 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés és a halál kockázatát. A szintén amerikai Merck is hasonló készítményt dobott a piacra nemrég: a Molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszert is pozitív koronavírus-tesztet követően kell szedni – a hatékonysága az eddigi eredmények alapján némileg elmarad a Pfizer készítményétől, ám így is a felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát. Többek között a németek, a belgák, a szlovénok és a románok jelentkeztek már be a Mercknél vásárlásra. 

Mindkét újonnan kifejlesztett gyógyszer esetében igaz, hogy az EU gyógyszerészeti hatósága, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem sieti el a dolgokat: még javában folyamatban van az engedélyezés, ami mellett ajánlás szintjén jelezték, hogy a Molnupiravirt az oxigént nem igénylők, ám veszélyeztetettek; a Paxlovidot pedig a szintén súlyos lefolyással fenyegetett koronavírusos betegek esetében szabad alkalmazni.

(Akárcsak a koronavírus elleni vakcinák esetében, itt is igaz, hogy a tagállami hatóságok saját hatáskörben dönthetnek a vészhelyzeti alkalmazásról, megelőzve az uniós ügynökséget. Ez történt a fenti esetekben - a szerk.)

A minap a brüsszeli Euronews a Pfizer közleményére hivatkozva írt arról, hogy az Európai Bizottság noha tárgyal a gyógyszercéggel a Covid-tablettáról, egyelőre nem sikerült megállapodásra jutni a közös uniós beszerzésről. A portál cikkében mindössze előzetes tárgyalásokról írt, miközben a cég szerint világszerte immár több mint száz országgal törekszenek megállapodásra. Az uniós közös beszerzés célja pedig épp a versenyelőny lenne, hogy a huszonhét tagú blokk erőfölénnyel, kedvezőbb árat kiharcolva, a tagállamoknak nyújtott egyenlő feltételekkel jusson az antivirális készítményekhez. Az Ursula von der Leyen vezette testületet egyébként az uniós állam- és kormányfők bízták meg decemberben a közös beszerzéssel.

A történet részben ismerős lehet a sokat kritizált EU-s vakcinabeszerzésből: az unió akkor is lemaradt más vásárlók mögött, ráadásul a tagállamok a vakcinaszerződések ködös tartalmát, s a tömegesen az EU-n kívülre exportált oltóanyag-mennyiséget is számon kérték Brüsszelen. Most persze annyival kedvezőbb a járványügyi helyzet, hogy a kontinens vakcinával való ellátottsága biztosítottnak tűnik uniós források szerint jelenleg emiatt sincs nagy mértékű felháborodás az újabb késlekedés miatt. 

Ami Magyarországot illeti, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban az új gyógyszerek bizonyított hatékonyságától tette függővé az uniós beszerzésben való részvételt. Hazánkban a széles spektrumú vírusellenes hatóanyag, a favipiravir elérhető, ezt házi orvosok is felírhatják, a betegség kezdetén kell alkalmazni. Emellett a remdesivir – az első gyógyszeres hatóanyag, amit az EU-ban hivatalosan engedélyeztek a Covid–19 kezelésére – is használt, mégpedig leginkább intravénásan, oxigént igénylő, kórházi ápolásra szoruló betegek esetében.

Borítókép: az amerikai Pfizer Covid elleni tablettája (Forrás: Pfizer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.