Az afrikaiak legális migrációját szorgalmazza Charles Michel

A politikus szerint a közös történelmi múlt sok fájdalmat okozott a Földközi-tenger mindkét oldalán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 17. 20:06
MACRON, Emmanuel; MICHEL, Charles; RAMAPHOSA, Cyril
Brüsszel, 2022. február 17. Emmanuel Macron francia elnök (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (k) fogadja Matamela Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt az Európai Unió tagországainak, valamint az Afrikai Unió tagállamainak csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. február 17-én. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltétlenül szükség van egy stabil, biztonságos és virágzó Afrikára, mind az afrikaiaknak, mind az európaiaknak. E nélkül ugyanis nem lesz kiszámítható a világ és nem lesz biztonságos Európa sem – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek az Afrikai Unió (AU) tagállamai vezetőivel csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben. Charles Michel a találkozó megnyitóján elmondott beszédében hangsúlyozta:

a csúcstalálkozó lehetőséget tartogat a két térség számára, hogy megújítsa stratégiai kapcsolataikat és teret nyisson a jólétnek, a stabilitásnak és a biztonságnak mind Európában, mind Afrikában.

A vezetőknek el kell kötelezniük magukat a bizalom elvei, köztük az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a hatékonyság mellett – mondta.

Kijelentette: Európa és Afrika kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése nem tévesztheti szem elől az egyenlő felek közötti közös érdekeket, ahogyan egyetértésre van szükség az alapvető értékekről is, köztük a méltóságról, a szabadságról, a szolidaritásról és a jó kormányzásról.

Azt mondta: a közös történelmi múlt számos emberi és gazdasági kapcsolat sikere mellett sok fájdalmat okozott a Földközi-tenger mindkét oldalán, az európai vezetők gondolkodásmódja azonban mára megváltozott.

Afrikát dinamikus kontinensnek tartják, 21. századi hatalomnak, mely Európa természetes és kiváltságos partnere – hangoztatta. Michel kiemelte:

Afrika jóléte Európának is érdeke.

Az Európai Unió az afrikai jólét érdekében számos kezdeményezést indított, s ezek egyebek mellett a helyben maradás lehetőségeit kívánják megteremteni.

Közös érdekünk az emberkereskedelem és az illegális migráció megfelelő kezelése, valamint az emberek mobilitásának irányítása mind az afrikai kontinensen belül, mind Európa irányába a legális migrációs csatornák létrehozásával

– fogalmazott.

Kijelentette továbbá: Afrika és Európa biztonsága egymástól függ. Az instabilitás, a kormányzási kudarcok és a puccsok veszélyeztetik a fejlődést, és további kockázatokat rejtenek magukban. Az afrikai problémák afrikai megoldásokat igényelnek, afrikaiak vezetésével. Az Afrikai Unió és a regionális szervezetek kulcsszerepet játszanak a konfliktusok megoldásában – mondta.

– Mi európaiak készen állunk, és eltökélt szándékunk, hogy együttműködjünk az ellenállóbb biztonsági struktúra megteremtésében Afrikában – fogalmazott Charles Michel, majd hozzátette: „ha egyesítjük erőinket, kontinenseink képesek hozzájárulni ahhoz, hogy a világ jobb, igazságosabb, ellenállóbb és fenntarthatóbb legyen.”

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke fogadja Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt az Európai Unió tagországainak, valamint az Afrikai Unió tagállamainak csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. február 17-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.