Márki-Zay a Die Pressének: Orbán nagyon piszkos választási kampányt folytat

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint a beszédeiből néhány másodpercet ragad ki a Fidesz, hogy lejárassák.

Magyar Nemzet
Forrás: Die Presse, Mandiner.hu2022. 02. 21. 12:49
KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2021. október 8. Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke sajtótájékoztatót tart az Országház elõtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenybõl. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az elõválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interjút közölt a Die Presse Márki-Zay Péterrel, aki csodát remél az április 3-i választásokon. A baloldal miniszterelnök-jelöltje az osztrák lapnak elmondta:

Csak négy éve aktív politikus, és csak három választáson indult eddig, amelyeken mindig ő volt az esélytelenebb, és mégis mindig nyert.

Márki-Zay Péter úgy véli, hogy „nagyon piszkos választási kampányt folytat Orbán Viktor”. Érdekes szerinte, hogy a Fidesz nem a szokásos vádakhoz folyamodik, hogy migránsokat hoz az országba, vagy hogy Soros pénzeli, vagy hogy a homoszexualitást propagálja. Szerinte ez nem működött, és ehelyett egyre inkább személyében támadják. Hozzátette: 

a beszédeiből kiragadott néhány másodpercet arra használják fel, hogy hamis vádakat fogalmazzanak meg vele szemben, például, hogy lenézi az embereket, gyűlöli a vidéki embereket, az időseket és a nőket.

Márki-Zay Péter úgy véli, a Fidesz „nagyon rafinált”, példaként említette azt, hogy szerinte a Fidesz úgy állítja be őt, mint aki a vidékieket alkoholistáknak tartja. Az ellenzék miniszterelnökjelöltje ezzel arra a kijelentésére utalt, miszerint a falusiakkal délelőtt tízkor már nem lehet beszélni, mert vagy részegek, vagy agymosottak. – Meglep, hogy ez a trükk működik. Sajnos azonban sok ember elhiszi. Még ellenzéki szavazók is – mondta az interjúban.

A kampány kapcsán elmondta, hogy a választókkal való nagyon közvetlen és célzott kommunikációra támaszkodnak, még akkor is, ha ennek hatékonyságán még javítaniuk kell.

A közösségi médiát is használják, azonban a Fidesz ott is sokszorosát fordítja arra, hogy lejárató és gyűlöletkampányokat indítson ellenük

– folytatta. Arról is panaszkodott, hogy miközben 1,3 millió választópolgár vett részt az ellenzéki előválasztásokon, az eseménnyel nem foglalkozott a közmédia, de őt magát, mint az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét sem hívták meg az M1 Híradójába.

Szinte minden FM-rádióadó a Fidesz irányítása alatt áll. Minden regionális lap Fidesz-lap. Központi utasítást kapnak arról, hogyan kell tudósítaniuk, s nap mint nap ugyanazokkal a szalagcímekkel – és hazugságokkal – jelennek meg

– nyilatkozta Márki-Zay Péter, aki szerint az ellenzéki kampányplakátokból is azért van kevés, mert hiába szeretnének reklámfelületet bérelni, az ügynökségeket megfélemlítette és megfenyegette a Fidesz.

Az ellenzéki összefogás kapcsán elmondta, hogy egyesek vesztesnek, mások győztesnek érezték magukat. A koalíció most hatékonyabban működik együtt, mint korábban. Hangsúlyozta: optimista, és már nincsenek kétségei afelől, hogy a választásokig – és utána is – ki fognak tartani egymás mellett.

Márki-Zay Péter úgy véli, a Fidesz de facto kétpártrendszert hozott létre Magyarországon.

Abban reménykedem, hogy négy év alatt nem csupán a sajtószabadságot és a jogállamot, hanem a korábbi pluralisztikus választási rendszert is helyre tudjuk állítani

– vázolta fel terveit.

Márki-Zay Péter szerint a választókat leginkább foglalkoztató kampánytémák a „magas infláció, a nagy korrupció, az egészségügyi és oktatási rendszer rossz állapota”.

Arra a kérdésre, hogy a kampánytémák közé tartozik-e Orbán Viktor miniszterelnök barátsága Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, illetve az EU- és Ukrajna-ellenes „támadásai”, az ellenzéki politikus úgy vélte, a magyar emberek többségét nem érdekli a külpolitika, akkor sem, ha az EU-tagság fontos számukra. – Az ellenzéki szavazók attól tartanak, hogy Orbán kivezeti az országot az EU-ból. A Fidesz-szavazók nem gondolják, hogy ez egy valódi veszély lenne – tette hozzá.

Márki-Zay Péter szerint katasztrófa lenne az ország számára, ha újra a Fidesz nyerné meg a választásokat.

Mint fogalmazott: már most mi vagyunk az EU egyik legszegényebb állama. A magyarok 74 százaléka él a szegénységi küszöb alatt – a legmagasabb érték az EU-ban.

– Nálunk volt a legmagasabb a halálozások száma az EU-ban 2021-ben. Ez a korrupció végzetes következményeivel hozható összefüggésbe, hiszen teljesen alkalmatlan lélegeztetőgépeket szereztek be. Az EU-n belül egyedül Magyarországon adták be a kínai Sinopharm-vakcinát a 60 éven felülieknek, ám kiderült, hogy az idős emberekre nézve teljesen hatástalan – fejtegette.

Az ellenzéki politikus az interjú végén azt mondta: a Fidesz megszerezte a banki és energiaszektort, s bár a kormány államosításról beszél, a gyakorlatban a „saját barátaikat előnybe hozó” privatizáció történik. Márki-Zay Péter szerint a következő ágazat a kiskereskedelem lesz, „a külföldi konszernektől, mint a Spartól, a Lidltől és a Tescótól meg akarnak szabadulni, hogy a piacot átvehessék”.

Borítókép: Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.