Ukrán válság: gyökeres fordulat Bulgáriában

Lapunk hétfőn még arról tudósított, hogy Bulgária nem kéri a NATO segítségét az ukrajnai események miatt, mert Oroszország nem jelent közvetlen katonai veszélyt országára nézve. Ehhez képest 180 fokot fordult a védelmi miniszter álláspontja.

2022. 02. 08. 15:25
null
BULGARIA-MACEDONIA-EUROPE-MIGRANTS-MILITARY Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapja Sztefan Janev tábornok, védelmi miniszter felborzolta NATO-szövetségesei kedélyét, amikor a közösségi oldalán kifejtette, hogy nem látja indokoltnak a Bulgáriában állomásozó NATO-csapatok létszámának növelését, mert Oroszország nem jelent katonai fenyegetést a NATO-ra, és ezért a szövetség bulgáriai katonai jelenlétének erősítése nem szükséges, az ellentétes országa nemzeti érdekeivel.

Ehhez képest kedden a védelmi parancsnokság éves konferenciájának megnyitóján már arról beszélt, hogy a térség ma a hidegháború óta a legnagyobb válsággal néz szembe.

Senki, semmilyen okból nem kényszeríthet ránk a biztonságunkra vonatkozó döntéseket. Bulgária szuverén ország, és a biztonsági döntéseket a nemzetgyűlés és a minisztertanács hozza meg. Megváltozott a biztonsági környezet. Ami Ukrajnában történik, az közvetlenül fenyegeti biztonságunkat

– jegyezte meg a négypárti koalíciós kormány védelmi minisztere.

Janev úgy véli, a Fekete-tengeren folytatódik az erőegyensúly megváltoztatásának tendenciája, és a bolgár fegyveres erők terén komoly hiányosságok mutatkoznak. Szerinte Bulgária számára öt prioritás van, amelyeket hangsúlyozni kell: pályázatokat kell kiírni a mintegy ötezer megüresedett katonai állás betöltésére, modernizálni kell a fegyveres erőket, meg kell újítani a gyalogsági harcjárművek projektjét, a védelmi kiadásokat úgy kell megemelni, hogy 2024-re elérjék a bruttó hazai termék két százalékát, elemzéseket kell végezni a fegyveres erők harci felkészültségének növelése érdekében.

Janev szerint az amerikai erők beléphetnek annak a NATO-zászlóaljnak a harccsoportjába, amelyet Bulgária a NATO kötelékén belül akar létrehozni az Ukrajna körüli válság miatt. Kérdés azonban, hogy mi lesz a bolgár kormány álláspontja, hogyan fog szavazni a parlament, hogyan fog reagálni erre a fordulatra a bolgár közvélemény, mert a lakosság többsége nem fogadna el egy Oroszországgal szembeni katonai konfrontációt.

Borítókép: Bolgár katona az északmacedón határnál 2015-ben. (Fotó: AFP/Nikolay Doychinov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.