A luxuscikkektől is elvágja az oroszokat az Európai Unió + videó

Az Európai Unió hétfő este újabb, főként luxuscikkeket és egyes acélipari termékeket érintő szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a hazai energiaellátás biztonsága továbbra is adott, Magyarország sikeresen érvelt az elmúlt napokban.

2022. 03. 15. 9:42
Продажа меховых изделий в Москве
1270844 Fotó: Алексей Куденко
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán háború kitörése óta immár a negyedik szankciós csomagot fogadták el hétfő este a tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei Brüsszelben. Ezúttal lényegében az európai luxuscikkekről vágja le az oroszokat az unió: a példátlan intézkedés keretében közel négyszáz európai luxuskategóriás termék exportját korlátozzák –  évi összesen huszonöt milliárd dollár értékben. Az e sorok írásakor is közzétételre váró listán többek között autók és alkatrészeik, okostelefonok, számítógépek, sminktermékek, szőrme, gyémánt és igazgyöngy ékszerek, kaviár és borok szerepelnek. 

Hosszas alkudozás után a tagállamok a háromszáz eurós értéknél húzták meg a korlátozás hatálya alá eső fogyasztási cikkek darabját, míg a luxusautók és hajók esetében ötvenezer eurós, a motoroknál pedig ötezer eurós ugyanez a határ. 

Számos európai gyártó – például a német Mercedes és BMW, valamint az olasz Ferrari – már korábban, önként exportkorlátozás mellett döntöttek az oroszországi piac vonatkozásában. 

A szankciók ugyancsak kitértnek az orosz vas- és acélipari ágazat legtöbb termékének behozatalára, ami jelentős kiesét jelenthet majd az orosz gazdaságnak. Mint az elemzők megjegyzik, itt azért akadnak az európai acélipar számára kulcsfontosságú kivételek. Fontos továbbá, hogy a nikkel, az uránium, a titánium és a vasérc importtilalma sem szerepel egyelőre a büntetőintézkedések között  – úgy, ahogy az orosz fosszilis energiahordozó-ellátás sem érintett. 

Beszámoltunk róla, a negyedik szankciós csomagot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be az állam-és kormányfők múlt heti, franciaországi rendkívüli találkozóján

 

Szijjártó Péter: Megvédtük a hazai energiaellátás biztonságát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán kommentálta az újabb szankciós csomagot.  – A legnagyobb vita arról zajlott, hogy az újabb szankciók mennyiben érintsék az oroszországi energiaszektort, illetve az Európába irányuló energiaszállításokat. Itt a magyar álláspont a kezdetektől fogva világos volt: nem engedjük, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát – húzta alá a tárcavezető, hozzátéve: 

amennyiben el kell zárni a földgázszállításokat Oroszországból Európába – ahogy azt baloldali magyar képviselők szorgalmazzák –, nem lesz fűtés Magyarországon, az ipar pedig rendkívüli akadályokba ütközik. 

Szijjártó Péter szavai szerint Magyarország sikerrel érvelt az elmúlt napokban, a szankciók semmilyen módon nem érintik az energiaszállításokat, így hazánk energiaellátásának biztonsága sem érintett. A szankciós csomagról szólva elmondta továbbá:

újabb orosz vállalkozók, üzletemberek kerültek szankciós listára;

 tiltják a luxustermékek kereskedelmét a tagállamok és Oroszország között; szigorodnak a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó szabályozások; egyes vas- és acélipari feldolgozott termékek európai importját tiltják meg; valamint az energiaszektor működéséhez szükséges egyes technológiák Európából történő kivitele válik tiltottá.

– Sikerült elérnünk, hogy a nukleáris ipar, a földgáz- és kőolajszállítás és a szén importja teljes mentességet élvez az újabb szankciók hatálya alól – értékelte a miniszter, aki szerint így sem a paksi atomerőmű fenntartása, üzemanyaggal történő ellátása, sem az új erőmű építése nem ütközik akadályokba.

 

Borítókép: orosz nő szőrmét próbál (Forrás: Ria Novoszti)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.