A sorkatonaság visszaállításáról vitáznak Németországban

Komoly vita alakult ki a pártok között azután, hogy felmerült a sorkatonaság visszaállításának lehetősége. A támogatók szerint az intézkedés egy modern változatára van szükség, a sorkatonaság ellenzői pedig úgy vélik, hogy értelmetlen lenne a kötelező katona szolgálat visszaállítása – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2022. 03. 03. 10:16
Last Bundeswehr aircrafts from Tashkent with 600 army soldiers arrive in Wunstorf
epa09432832 Some 600 German Army soldiers upon arrival at the military air base in Wunstorf, Germany, 27 August 2021. After eleven days, the German Armed Forces has ended the airlift between the Afghan capital Kabul and the Uzbek city of Tashkent. According to the Ministry of Defense, 5,347 people from at least 45 countries were evacuated during the operation, including around 500 Germans and more than 4,000 Afghans. EPA/SASCHA STEINBACH Fotó: SASCHA STEINBACH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős forrásokat biztosít a német kormány a hadsereg fejlesztésére, erről a napokban született döntés, miután az ukrajnai háború megmutatta, hogy a német katonai erők rendkívül gyengék. Ennek kapcsán felvetődött a sorkatonaság visszaállítása is, ami miatt éles vita alakult ki a német politikai színtéren. A hadsereg (Bundeswehr) főfelügyelője, valamint a Szociáldemokraták (SPD) vezető politikusai egyértelműen felszólaltak a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetése ellen. 

A sorkatonaságra – a mostani formájában – a jelenlegi helyzetben nincs szükség

 – mondta Eberhard Zorn főfelügyelő, aki szerint a Bundeswehr és annak feladatai is megváltoztak az utóbbi években.

A sorkatonák abszolút alkalmatlanok a kibertérben való harcra, hogy csak egy példát említsek. Jól képzett, bizonyos esetekben magasan szakosodott személyzetre van szükségünk a feladatok teljes körének ellátásához

 – magyarázta Eberhard Zorn, aki rámutatott arra is, hogy ilyen döntéseket nem lehet hamar meghozni, így évekbe telne, amíg dűlőre jutnának a kérdésben. Az SPD politikusai is a kötelező katonai szolgálat ellen szólaltak fel. 

A hadkötelezettség újraaktiválása nem járul hozzá a jelenlegi fenyegetések csökkentéséhez, és eltereli figyelmet a sürgető problémákról

 – mondta Kevin Kühnert, az SPD főtitkára.

Nincs ugyanakkor teljes egyetértés a szociáldemokraták között. Wolfgang Hellmich, az SPD parlamenti frakciójának biztonságpolitikai szakértője azt mondta, hogy a sorkatonaság erősítené a közösségi szellemet és hozzátette, hogy minél hamarabb vitát kell folytatni a kérdésről.

Az ellenzéki oldalon is megoszlanak az álláspontok. Mario Czaja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára a meglévő önkéntes szolgálatok korszerűsítését szorgalmazza, ugyanakkor úgy véli, hogy

a Bundeswehr technológiai színvonala nem teszi lehetővé a sorkatonaság visszaállítását.

Stephan Mayer, a Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára is ellenzi a hadkötelezettséget. Mayer szerint inkább meg kell erősíteni a Bundeswehrt a jelenlegi irányvonalában, és jobban fel kell szerelni.

A hamburgi CDU vezetője, Christoph Ploss ugyanakkor támogatja a kötelező szolgálatot, amelyet szerinte a különböző segélyszervezeteknél vagy a gondozás és az oktatás területén is teljesíteni lehetne. Az Alternatíva Németországért (AfD) szintén a hadkötelezettség visszaállítását szorgalmazza. 

A szövetségi kormány nem támaszkodhat többé az önkéntességre és a reklámkampányokra

 – jelentette ki Rüdiger Lucassen, az AfD parlamenti frakciójának védelempolitikai szóvivője, aki hozzátette ugyanakkor, hogy valóban évek telhetnek el, mire az első katonákat felkészítenék.

Németországban a kötelező katonai szolgálatot még 2011-ben, 55 év után függesztették fel az akkori védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) idején, ami a gyakorlatban a katonai és a polgári szolgálat eltörlését jelentette.

Borítókép: mintegy 600 német katona a németországi wunstorfi katonai légibázisra érkezéskor (Fotó: EPA/Sascha Steinbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.