Együttműködésben a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség és a Magyarhoni Zsidó Imaegylet

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, Róna Tamás adta át az értékes fűtésrendszert a nagy múltú és lélekszámú közösségnek.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület2022. 03. 18. 14:25
RÓNA Tamás
Szolnok, 2021. december 1. Róna Tamás fõrabbi, a zsidó hittankönyvsorozat újabb, az ötödik osztályosoknak szóló kötetének egyik szerzõje gyertyákat gyújt egy menórán a könyv bemutatóján a Szolnoki Galériában 2021. december 1-jén. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban már elindított együttműködés folytatásaképpen fontos támogatást nyújtott a ZSIMA az erdélyi Szatmárnémeti Zsidó Hitközségnek. 

A magyar ajkú zsidó vallású hívők élete az utóbbi egy évben jelentős változáson ment keresztül, ugyanis a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, Róna Tamás főrabbi egyik kiemelt céljának tekinti, hogy a határon túli magyar zsidó közösségeket támogassa, társadalmi kapcsolataikat erősítse, a zsidó hagyományokat terjessze, szakmai találkozókat kezdeményezzen és kulturális eseményeket hozzon létre. 

A ZSIMA elnöke most Szatmárnémetiben adta át a fűtésrendszert Besa Adrián elnöknek. Az ajándéknak köszönhetően mostantól minden évszakban tudja használni a közösség a városban található kis zsinagógákat.

Az ünnepi átadáson a hívek, a főrabbi és az elnök mellett Magyar Lóránt képviselő, Pataki Csaba, a Szatmárnémeti Tanács elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is részt vett.

Besa Adrián kiemelte a beszéde elején, hogy bár a holokauszt előtt a szatmárnémeti lakosság közel harminc százaléka zsidó vallású volt, közösségük a világégés után is erős maradt.

A nehéz idők miatt már nem azok vagyunk, ami a számbeliséget és az erőt illeti. De ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy ragaszkodjunk vallásunkhoz, tiszteljük azt és hozzájáruljunk egyre nagyobb közösségünk oktatásához és a vallási élet megéléséhez. A legkedvesebb egyházi szervezetünk a ZSIMA, melynek elnöke, Róna Tamás mindig mellettünk állt

– mondta Besa Adrián.

„Ez a mai nap egy ünnepnap! Ünnepnap azért, mert együtt lehetünk, azért, mert a szatmárnémeti közösség előre haladhat. Úgy hisszük, hogy az elmúlt több mint két év során a pandémia árnyékából a világ lassan szabadul. De közben a határaink mentén háború dúl. A ZSIMA feladatának tekinti hogy segítse és bátorítsa a határon túli hívők vallásának gyakorlását. A ZSIMA az egyetlen olyan magyarországi zsidó egyházi egyesület, melynek hitközségei vannak külhonban is” – mesélte Róna Tamás.

Mi nem csak arra vállalkoztunk, hogy a helyi magyar kisebbséget képviseljük, hanem hogy önöket is képviseljük. Önök mellett voltunk, amikor elnökünk kötelezővé tette a zsidó történelem és a holokauszt történelmének tanítását a román iskolákban. Az RMDSZ mindig mellette volt és mellette lesz a zsidó közösségnek – emelte ki Pataki Csaba.

A szatmári zsidóság része Szatmárnémeti identitásának, együtt harcoltak a magyarokkal 1848-ban a tizenötös huszárezredben, majd a kiegyezés után együtt építettük közösen ezt a várost – emelte ki Szatmárnémeti polgármestere, Kereskényi Gábor.

Szalay-Bobrovniczky Vince szerint példaértékű a ZSIMA és a főrabbi munkája.

„Nem olyan régen jött létre a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, amely egy olyan civil vallási kezdeményezés, amelyet mi azért karoltunk fel, mert azt láttuk, hogy a magyarországi neológián belül szükség van ezekre a hangokra, illetve hogy a vallási vezetők is kellőképpen megbecsültnek érezhessék magukat az otthoni közéletben. Róna Tamás főrabbi úr ezt tudja biztosítani. Ezt a közösséget végeredményben a kérésünkre főrabbi úr és elnök úr kezdték el összekovácsolni, láthatóan nagy sikerrel”  – vélekedett Szalay-Bobrovniczky. 

 

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesületnek a Magyar Távirati Irodához eljuttatott háromrészes közleménye IDE, IDE és IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Róna Tamás főrabbi, a zsidó hittankönyvsorozat újabb, az ötödik osztályosoknak szóló kötetének egyik szerzője gyertyákat gyújt egy menórán a könyv bemutatóján a Szolnoki Galériában 2021. december 1-jén (MTI/Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.