Eltűnt az orosz védelmi miniszter és a vezérkari főnök

Szergej Sojguról és Valerij Geraszimovról két hete nincs hír, Putyin egyik legközelebbi tanácsadója pedig Törökországba emigrált.

2022. 03. 24. 15:50
SOJGU, Szergej; GERASZIMOV, Valerij; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. február 27. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (j) és Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erõk vezérkari fõnöke megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a képen nem látható) Moszkvában 2022. február 27-én. Putyin február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij Fotó: Alekszej Nyikolszkij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra tűnnek el a nyilvánosság elől Vlagyimir Putyin orosz elnök apparátusának kulcsfontosságú politikusai. Szergej Sojgu védelmi miniszter – akiről korábban az ukrán lapok azt írták, puccsot tervez Putyin hatalmának megdöntésére – lassan két hete nem jelent meg és nem is szólalt fel a nyilvánosság előtt. A 66 éves politikusról utoljára március 11-én jelentek meg hírek, a minisztérium közleménye szerint aznap még telefonon tárgyalt török hivatali partnerével, Hulusi Akarral, a nap folyamán pedig egy katonai kórházba látogatott el, ahol állami díjakat adott át az ukrajnai háborúban részt vevő orosz katonáknak – utóbbiról videófelvétel is készült. A Kreml honlapján még egy március 18-án közzétett bejegyzésben jelenik meg Sojgu neve: aznap Putyin az ukrajnai „műveletek” menetéről tárgyalt a biztonsági tanács tagjaival, a megbeszélésen a védelmi miniszter is részt vett. Ukrán hírportálok azonban megjegyzik, hogy a politikus jelenlétét sem fényképek, sem videófelvételek nem bizonyítják. A The New Voice of Ukraine című ukrán hírportál Sojgu egy közeli ismerősére hivatkozva azt írta, a miniszter szívproblémákkal küzd, emiatt nem jelenik meg a nyilvánosság előtt. A politikus 2012 óta vezeti a védelmi tárcát és korábban rendszeresen mutatkozott az orosz köztévén és állami híradásokban.

– A védelmi miniszternek most sok feladata van, remélem, megértik. Egy különleges katonai művelet közepén vagyunk, nem most van itt az ideje a médiában való szereplésnek

– reagált a Sojguról eltűnéséről szóló hírekre Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A védelmi miniszter mellett Valerij Geraszimov vezérkari főnök sem jelent meg az utóbbi időben nyilvánosság előtt, erre többek közt Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is felhívta a figyelmet: „Érdekes egybeesések. Körülbelül két hete az orosz vezetés két kulcsfigurája – Sojgu és Geraszimov – eltűntek a nyilvánosság elől.” Hozzátette, Putyin apparátusából gyakorlatilag csak Szergej Lavrov külügyminisztert és Dmitrij Peszkov szóvivőt lehet látni, az orosz titkosszolgálat vezető beosztású tisztségviselőiről sem hallani. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) feltételezései szerint a kulcsfontosságú politikusok és más biztonsági tisztségviselők eltűnése arra enged következtetni, hogy az ukrajnai háború egyáltalán nem az oroszok tervei szerint halad, és keresik a felelősöket. Olekszij Danyilov, az RNBO titkára arról számolt be, több orosz tábornokot is lecseréltek abban bízva, hogy így képesek lesznek megváltoztatni az ukrajnai háború jelenlegi állását.

Nemrégiben Anatolij Csubajsz, a Kreml nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős különmegbízottja pedig feleségével együtt hagyta maga mögött Moszkvát. Az RBK orosz gazdasági napilap úgy értesült, a 66 éves politikus feleségével együtt Törökországba utazott, a Kommerszant orosz napilap már egy fényképet is közölt egy Csubajszra hasonlító férfiról, aki Isztambulban készpénzt vesz fel egy helyi bankautomatából. A Reuters hírügynökség arról számolt be, a házaspár nem tervez visszatérni Oroszországba. Csubajsz a legmagasabb rangú orosz tisztségviselő volt, aki benyújtotta lemondását az éppen egy hónappal ezelőtt, február 24-én kitört ukrajnai háború óta.

Anatolij Csubajsz, a Kreml nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős különmegbízottja. Fotó: Europress/Sputnik/AFP/Ramil Sitdikov 

A politikus szóvivője ez idáig nem nyilatkozott az ügyben, hírügynökségek megkereséseire pedig nem válaszolt Csubajsz. Névtelenséget kérő források szerint a politikus döntésének hátterében az állhat, hogy nem ért egyet az Ukrajna ellen irányuló agresszióval. Peszkov arról beszélt az Interfax orosz hírügynökségnek, a politikus önszántából mondott le, továbbá Csubajsz magánügyének nevezte, ha tartósan el kívánja hagyni Oroszországot. Hozzátette, a különmegbízott nem teljes munkaidős alkalmazottja volt az elnöki adminisztrációnak, továbbá arra is utalt, Csubajsz nem küldött felmondási levelet Putyinnak. Kira Jarmis, az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij sajtótitkára azonban úgy fogalmazott Twitter-bejegyzésében: „Csubajsz csak azért hagyta el Oroszországot, hogy mentse a saját bőrét és a saját pénzét”. Egyelőre nem tudni biztosan, mi állhat a különmegbízott távozásának hátterében, noha már korábban is hangot adott háborúellenes véleményének: miután az orosz csapatok bevonultak Ukrajnába, közösségi oldalán közzétett egy fényképet Borisz Nyemcov ellenzéki vezetőről, akit 2015-ben öltek meg.

Az orosz politikai elit egyébként nyilvánosan semmilyen módon sem ellenezte a háborút, árulónak és söpredéknek nevezték azokat, akik nem értenek egyet Putyin ukrajnai „műveleteivel”.

A posztszovjet korszak kiemelkedő alakja. Anatolij Csubajsz a különmegbízotti posztra 2020 decemberében került, noha David Hoffmann, a The Washington Post amerikai napilap munkatársa orosz oligarchákról szóló könyvében arról írt, miután a Szovjetunió felbomlott, mondhatni Csubajsz „irányította” Oroszországot. Az 1990-es években Borisz Jelcin, az Oroszországi Föderáció első elnöke alatt miniszterelnök-helyettesi pozíciót töltött be, valamint az államfői kabinet vezetőjeként a gazdaság privatizációjában játszott döntő szerepet. Bírálói Csubajsz szemére vetették, hogy a privatizáció során szemet hunyt afölött, hogy egyes vállalkozók hatalmas vagyonokhoz jutottak, miközben az orosz lakosság millió szegénységgel küzdöttek. Később egy liberális ellenzéki párt elnöke volt és a Rusznano állami technológiai céget vezette 2020-ig.

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (j) és Valerij Geraszimov,  az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a képen nem látható) Moszkvában 2022. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.