Lapozó: Nem szállítanak fegyvereket az Ukrajna megsegítésére induló első olasz repülőgépek

Tizenhétezer afrikai diákot kell kimenekíteni Ukrajnából · Olaszország napelemekkel oldaná meg az energiakrízist · Csütörtökön több mint kétszáz migránst mentettek ki a La Manche-csatorna vizéből francia hajók.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 03. 04. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhétezer afrikai diákot kell kimenekíteni Ukrajnából

Ukrajnában hozzávetőleg nyolcvanezer külföldi diák tanul valamelyik helyi egyetemen, akiknek több mint 20 százaléka afrikai. Rajtuk kívül még több ezer afrikai állampolgár tartózkodik életvitelszerűen Ukrajnában. A legnagyobb afrikai közösségeket nigériai, marokkói, egyiptomi, ghánai, elefántcsontparti, kongói és kenyai állampolgárok alkotják.

Ugyan számos afrikai állampolgár már elhagyta Ukrajna területét, az orosz hadsereg által körbevett városokból még mindig csaknem tizenhétezer afrikai diákot kell kimenekíteni. A helyzetet nehezíti, hogy nem minden afrikai államnak van hivatalos képviselete Kijevben. „A harcoló felek március harmadikán nyitották meg a humanitárius folyosót, amelyen keresztül ki tudjuk menekíteni az érintett afrikai országok állampolgárait, összefogva a nagykövetséggel rendelkező afrikai államokkal” – jelentette be Moise Sarr, a külföldön tartózkodó szenegáliak ügyeiért felelős államtitkár.

„A kialakult helyzethez nekünk nincs közünk, mi csak tanulni jöttünk ide. Ez nem a mi háborúnk”– nyilatkozta egy szintén evakuálásra váró zimbabwei egyetemista. 

Forrás: francetvinfo.fr

Olaszország napelemekkel oldaná meg az energiakrízist

Napelemeket tenne a háztetőkre az olasz kormány, hogy így oldja meg az energiaválság okozta problémákat. Nem vitás, hogy a napsütötte dél-európai állam kitűnően enyhíthet a megnövekedett energiaárakon a természetes források kiaknázásával. Az energetikai krízishelyzetet megvitató kormányülésen arról állapodtak meg a résztvevők, hogy felgyorsítják a háztetőkre szerelhető napelemek telepítésének folyamatát. Kiemelték, hogy nemcsak a háztetők, hanem a gyárak, raktárak, garázsok tetőszerkezete is kitűnő felület a napelemek elhelyezésére. Az olasz kormány nyolcmilliárd eurós alappal igyekszik a fogyasztók megnövekedett költségeit enyhíteni, ugyanakkor arra sarkallja őket, hogy a napelemekkel önálló energiaellátókká váljanak. A könnyített eljárás alól kivételek a belvárosi ingatlanok, valamint a kulturális örökség részét képező épületek, amelyeken a napelemek elhelyezésének engedélyezése továbbra is a hagyományos elbírálás szerint történik.

Forrás: ilmessaggero.it

Francia hajók csütörtökön több mint kétszáz migránst mentettek ki a La Manche-csatorna vizéből

„Március harmadikán összesen 202 migránst kellett kimenteni a La Manche-csatorna vizéből” – jelentette a Gris Nez-fok tengeri régiójának biztonságát felügyelő és a mentéseket koordináló regionális francia szerv.

Először egy tengeri vontató jármű vette fedélzetére a már vízben lévő 43 migránst. Ezután ugyanez a vontatóhajó segédkezett másik 56 hajótörött kiemelésében és elszállításában. A csatorna távolabbi körzetében francia mentőosztagok 41 embert emeltek ki a tengerből, a francia haditengerészet egyik járőrhajója 16 illegális bevándorlót vett a fedélzetére, végül a francia vámhatóság hajója 46 Nagy-Britanniába tartó migráns életét mentette meg a Pas-de-Calais-i régióban. 

Forrás: valeursactuelles.com

Nem szállítanak fegyvereket az Ukrajna megsegítésére induló első olasz repülőgépek

Humanitárius segélyekkel, valamint a katonák étkeztetését szolgáló adományokkal töltötték fel a pisai reptérről induló első gépet. A pontos célállomás biztonsági okokból egyelőre ismeretlen. Olasz sajtóforrások szerint az óvatosság többek között annak a következménye, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyértelműen leszögezte: aki az ukrán csapatokat támogatja, az komoly következményekkel számolhat. Olaszország nem enged a megfélemlítésnek, a honvédelmi tárca által előkészített segítségnyújtás elsősorban humanitárius, de terveik szerint majd harci jellegű is lesz. Az útnak indított konténerek főként a fronton harcoló katonák étkeztetését és gyógyászati ellátását biztosító ezközöket és csomagokat tartalmaztak.

„Nem programváltozásról van szó, Olaszország továbbra is betartja a kétkamarás parlament által egyhangúlag megszavazott fegyveres segítségnyújtást, csupán lassít a küldemények indításának ütemén” – magyarázza Lorenzo Guerini olasz honvédelmi miniszter. A humanitárius segélyszállítmány egyben tesztnek is számít, mivel ugyanez lesz a kijevi csapatok felfegyverzéséhez szükséges harci ezközök szállításának forgatókönyve is. Az Ukrajnát katonai ezközökkel támogató országok sora egyre bővül: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Finnország, Norvégia, Észtország, Belgium, Hollandia, Cseh Köztársaság és Szlovákia már útnak indította a fegyverszállítmányokat, Olaszország ezzel szemben lassítja a műveletet – számolnak be a napilapok. 

Forrás: ilmessaggero.it

Borítókép: Ukrán katonák vizsgálnak egy kiégett katonai járművet Harkivban 2022. február 27-én. (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.