Pár hónap, és Brüsszel véleményezi az ukrán EU-tagsági kérelmet

Az ukrán államfő friss nyilatkozata szerint az Európai Bizottság már hónapokon belül véleményt mond az ukrán EU-csatlakozási kérelemről. Az uniós diplomaták így is szkeptikusak a gyorsított integrációval: nem csak, hogy az uniós jog szerint nem értelmezhető a konstrukció, de egy háborúban álló országtól kellene bekérni gyorsan, nagy mennyiségű információt. A szabályok szerint a tagállamok egyhangúsággal döntenek a tagjelöltségről.

2022. 03. 18. 13:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodomir Zelenszkij ukrán államfő pénteken a Twitteren jelezte, hogy telefonbeszélgetést folytatott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével: mint azt közölte, az egyeztetés alkalmával ígéretet kapott rá,

hogy az Európai Bizottság néhány hónapon belül előáll a szakvéleménnyel az ukrán EU-tagsági kérelemről.

– Együtt haladunk a stratégiai célunk felé – írta Kijev és az uniós bizottság együttműködéséről. Von der Leyen elnök is beszámolt mikroblogján a beszélgetésről. Az ukrán EU-tagság vonatkozásában – az ukrán elnöknél ködösebben fogalmazva – azt írta, hogy Ukrajna elindult az európai úton. Bejelentette, hogy Zelenszkij tudtára adta azt is, hogy az unió a makropénzügyi támogatási program égisze alatt megkezdte újabb háromszázmillió euró kifizetését Ukrajnának. 

 

Szkeptikusak maradtak a diplomaták

Írtunk róla: immár több mint két hete, hogy Ukrajna tagsági kérelmet küldött Brüsszelbe, részben a háborús helyzettel indokolva a gyorsított integráció szükségességét. Az ország jelenleg az EU keleti partnerségének része, a társulási megállapodása az unióval 2017-ben lépett hatályba. Az állam- és kormányfők múlt heti, Versailles-i rendkívüli értekezletén született zárónyilatkozat felkérte az Európai Bizottságot arra, hogy Ukrajna vonatkozásában mielőbb álljon elő szakvéleménnyel a tagsági kérelemről. [Az országvezetők Moldova és Grúzia esetében is ezt kérték, ezen keleti országok is jelentkeztek időközben az EU-ba – a szerk.]

A bővítési folyamat békeidőbeli tapasztalatai szerint a bizottsági jelentés kiállítása megközelítőleg egy évig tart, Zelenszkij pénteki bejelentése szerint Ukrajna esetében ez viszont jelentősen felgyorsulna.

Következő lépésként a tagországokat tömörítő tanácsnak kellene egyöntetű véleményt mondania az ukrán tagjelöltségről a jelentés alapján. Ismert, nemrég összesen tíz, zömében kelet-közép-európai állam (köztük hazánk), valamint az Európai Parlament is szorgalmazza az integráció szorosabbra fűzését a mielőbbi béke érdekében. 

Uniós diplomaták ugyanakkor a pénteki bejelentés fényében is szkeptikusak maradtak: az EU-intézményei a közelmúltban ugyanis számos alkalommal kommunikálták, hogy a gyorsított EU-tagság jogilag nem létező konstrukció. Arról nem is beszélve – mint azt háttérbeszélgetéseken a brüsszeli sajtó figyelmébe ajánlották –, hogy 

a jelenleg szükséges szakvélemény kiállítása teljes gőzzel működő államapparátust igényel: az EU fő szabályként rengeteg információt kér be a csatlakozni vágyó országoktól.

 Jelezték, a háborús Ukrajna esetében most az sem egyértelmű, hogy kik és miképp töltenék ki az unió számára a szóban forgó, vaskos kérdőívet. 

A bővítési kérdés elsősorban a balti országok nyomására az EU-s államok vezetőinek jövő heti, brüsszeli csúcsértekezletén is előkerül. 

Jelenleg a hivatalosan tagjelölti státusszal bíró, az unióval hosszú évek óta tárgyaló államok közé Albánia, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Törökország tartoznak. 

Borítókép: Az Európai Bizottság brüsszeli épületét az ukrán zászló színeiben világították ki (Forrás: EB)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.