Lejárató kampányt indított a Wagner-csoport a francia katonák ellen

A szervezet hamisított felvételeket tett közzé azt állítva, a francia erők tömegsírokat hagynak maguk után Maliban.

2022. 04. 25. 7:23
null
MALI-CONFLICT-UNREST-ARMY-TAKUBA Fotó: THOMAS COEX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz zsoldosok holttesteket temetnek el Maliban, a gosszi katonai bázis közelében – ez látható azon a videófelvételen, amelyeket állítólag az orosz Wagner-csoport tett közzé. A magánbiztonsági cég azt állítja, a halálos áldozatok holttesteit az afrikai országból kivonuló francia katonák hagyták hátra. A francia hadsereg viszont arról számolt be, a zsoldosokat foglalkoztató szervezet lejárató kampányt indított ellenük, ugyanis a felvételek annak a katonai támaszpontnak a közelében készültek, amelyet háromévnyi állandó jelenlét után nemrégiben adtak át a mali erőknek. Franciaország szerint a Wagner-csoport célja elhitetni a világgal – különösen az afrikai országokkal –, hogy tömegsírokat hagynak maguk után.

– Ezt hagyták maguk mögött a franciák, miután elhagyták a gosszi katonai bázist. Nem maradhatunk csendben

– írta Twitter-oldalára a magát egykori katonaként és mali hazafiként bemutató, feltehetően álnéven működő Dia Diarra. A videót szintén erről, az azóta megszűnt profilról töltötték fel.

A felvételen az látszik, ahogy kaukázusi – egyes hírportálok szerint orosz – katonák homokkal borítják be a holttesteket mindössze négy kilométerre a gosszi katonai bázistól. A videót feltehetőleg azt követően vették fel, hogy a mali csapatok átvették a kivonuló francia erőktől a támaszpontot. A francia hadsereg közleménye szerint információs támadásról van szó, amellyel egyébként a Barkhane terrorellenes művelet katonái már hónapok óta szembesülnek. Kifejtették, Dia Diarra Twitter-profilja is valószínűleg egy álnévvel létrehozott fiók, amelyet a Wagner-csoport zsoldosai kezeltek, továbbá úgy gondolják, hogy a felvételt is előre megrendezték.

Amennyiben valóban hamis profilról volt szó, az sem lenne meglepő: 2019 októberében a Facebook három olyan felhasználói fiókot törölt, amelyek feltehetőleg a Wagner-csoporttal kapcsolatban álló Jevgenyij Prigozhin orosz üzletemberhez tartoztak, és azért hozták létre őket, hogy beavatkozzanak nyolc afrikai ország belpolitikájába.

Az orosz szervezet mellett Mali hadseregét is gyakran vádolják visszaélésekkel. Legutóbb április elején Franciaország azzal vádolta meg a mali katonákat és az orosz zsoldosokat, hogy több mint kétszáz civilt öltek meg az ország déli felében fekvő Mora településen. Az afrikai ország átmeneti kormánya ugyanakkor tagadta mindezt, mondván az orosz katonák kizárólag oktatói feladatokat látnak el, saját erőik pedig csak a szélsőségeseket végzik ki. António Guterres, az ENSZ főtitkára korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az országban zajló terrorellenes erőfeszítések katasztrofális következményekkel járnak a polgári lakosság számára.

Franciaország még februárban jelentette be, kilenc év után kivonja csapatait Maliból, miután a katonai hatalomátvétel nyomán megromlott a kapcsolat Párizs és Bamako között. Noha Oroszország többször is leszögezte, a Wagner-csoport nem áll kapcsolatban a Kremllel, szakértők szerint a keleti nagyhatalom Afrika-szerte igyekszik nagyobb befolyáshoz jutni. Elemzők arra is rámutatnak, a zsoldosokat alkalmazó szervezet nem csak biztonsági feladatokat lát el, hanem gyakorlatilag a Wagner-csoport képviseli Moszkvát a térségben és igyekeznek betölteni az európai csapatok kivonulása után létrejövő vákuumot. Katonai szakértők szerint mintegy ezer orosz zsoldos állomásozik Maliban.

– Lényegében ők irányítják a Közép-afrikai Köztársaságot és egyre nagyobb erőket képviselnek Maliban

– mondta a Wagner-csoportról Stephen Townsend tábornok, az amerikai fegyveres erők afrikai parancsnoka.

Francia katonák szállnak fel egy C-130 típusú szállító repülőgépre Maliban Fotó: AFP/Florent Vergnes 

Joseph Siegle, az amerikai Afrikai Stratégiai Tanulmányok Központjának (ACSS) kutatási igazgatója pedig úgy véli, Oroszország eszközként használja a Wagner-csoportot arra, hogy aláássa a nyugati demokrácia eszméjét és az országokat Moszkva felé fordítsa. A zsoldos szervezet miatt egyébként már országok sem szívesen támogatják a mali vezetést. Annalena Barbock német külügyminiszter nemrégiben közölte, Németország nem működik együtt Malivan, ha nem fordítanak hátat az orosz vállalatnak. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője másfél héttel ezelőtt pedig bejelentette, leállítja, illetve felfüggeszti az Európai Unió a mali kiképző missziójának (EUTM) bizonyos részeit arra hivatkozva, hogy az afrikai ország átmeneti kormánya nem tudja garantálni, hogy a Wagner-csoport zsoldosai nem avatkoznak be az uniós műveletekbe.

Borítókép: Francia katonák Maliban a ménakai katonai támaszponton 2021. december 7-én (Fotó: AFP/Thomas Coex)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.