Orosz energiaembargót követel az Európai Parlament

Az uniós parlament friss állásfoglalásában az orosz kőolaj-, földgáz-, szén- és nukleárisüzemanyag-import azonnali, teljes körű embargóját követeli. A Fidesz európai parlamenti delegációjának részéről jelezték, hogy határozott nemmel szavaztak az erről szóló javaslatra. Az uniós szankciókról ténylegesen döntő tagállamok egyelőre megosztottak a kérdésben, noha a teljeskörű embargóhoz konszenzus szükséges.

Munkatársunktól
2022. 04. 07. 14:44
null
EP-127160B_Ukraine_Flag Fotó: DAINA LE LARDIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament strasbourgi plenárisán újabb állásfoglalásban állt ki Ukrajna területi integritása mellett. A csütörtökön 513 szavazattal, 22 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett elfogadott dokumentumban a képviselők további büntetőintézkedések mellett érvelnek, s kijelentik, hogy

az ENSZ által felállítandó különbíróságnak kellene kivizsgálnia az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket.

Mint írják, emellett az uniónak és az EU nemzetközi szövetségeseinek is teljes egészében és hatékonyan végre kell hajtania a már meglévő szankciókat. Felszólítják a tagállamokat arra is, hogy zárják ki Oroszországot a G20-ak közül és más nemzetközi szervezetekből – így az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, az Interpolból, a Kereskedelmi Világszervezetből, az UNESCO-ból. A balos többségű testület állásfoglalásában azt is kéri, hogy a nemzetközi közösség

fokozza a fegyverszállításokat Ukrajnának, hogy az ország megvédhesse magát.

Az uniós parlament a szankciók kibővítésével kapcsolatban 

az orosz kőolaj-, földgáz-, szén- és nukleárisüzemanyag-import azonnali, teljes körű embargóját követeli.

Ezt egy olyan tervnek kell kísérnie, amely garantálja Európa energiaellátásának biztonságát, valamint egy stratégiának, amelynek értelmében az EU akkor vonja vissza a szankciókat, ha „Oroszország lépéseket tesz Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának helyreállítása érdekében, és csapatait teljesen kivonja Ukrajna területéről" – teszik hozzá a képviselők. 

Korábban írtunk róla, hogy a tagállamok rendkívül megosztottak a szankciók energiaszektorra való kiterjesztésében, a szkeptikus államok között Németország, Ausztria és hazánk is ott van. Szerdán Charles Michel, az Európai Tanács elnöke épp az Európai Parlamentben jelentette ki, hogy véleménye szerint előbb vagy utóbb márpedig szankciókat kell kivetni az orosz olajra és gázra. A tagállamok a következő órákban, napokban üthetnek pecsétet az oroszellenes szankciók ötödik csomagjára. Ebben az EP friss követelései közül csak az Oroszországból származó szénre vonatkozó behozatali tilalom szerepel, mégpedig évi négymilliárd euró értékben.

Magyarország álláspontja világos a kérdésben. Szijjártó Péter csütörtökön a NATO-külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásáról bejelentkezve nyomatékosította, hogy Magyarország nem támogat olyan szankciókat, amelyek akadályozzák a hazánkba irányuló energiahordozók (kőolaj, földgáz) szállítását, így a magyar energiabiztonságot.

Fidesz: Nemmel szavaztunk az embargóra

Ami a nagyobbik magyar kormánypártot, a Fideszt illeti, a párt európai parlamenti delegációja kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, s elutasítja az orosz agressziót, ezért az EP-határozat mellett voksolt a végszavazásnál. Gál Kinga, a politikai csoport elnöke ugyanakkor Facebook-oldalán jelezte azt is, hogy a delegáció – a kormányzati állásponttal összhangban – határozott nemmel szavazott arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, a kőolajra és a nukleáris üzemanyagra. 

Egy ilyen intézkedés megölné a magyar gazdaságot, a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, ezért ezeket a javaslatokat határozottan elutasítjuk

– jelezte a Fidesz-alelnök.

Az európai parlamenti határozatok végleges szövege több javaslatból tevődik össze, így lehetséges, hogy adott politikai csoport által nem támogatott, de a többség által szorgalmazott bekezdések is bekerülnek a végszavazásra bocsátandó dokumentumba.

Borítókép: ukrán lobogók az Európai Parlament brüsszeli épületénél (Forrás: Európai Parlament)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.