Robbantás történt Pakisztánban, többen életüket vesztették

A Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg hírhedt arról, hogy kínai állampolgárokat vesz célba.

Magyar Nemzet
2022. 04. 26. 15:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felrobbant egy furgon a dél-pakisztáni Karacsi Egyetem campusán, három kínai állampolgár és a pakisztáni sofőr életét vesztette − mondták el tisztségviselők. Egy negyedik kínai és egy pakisztáni őr megsebesült − tudatta Mohammad Farúk, az egyetem szóvivője.

Egy szélsőséges csoport, a Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Állításuk szerint női öngyilkos merénylő robbantotta fel a járművet. A szélsőségesek többször vettek célba kínai állampolgárokat a múltban.

Gulam Nabi Memon karacsi rendőrfőnök is megerősítette, hogy előzetes vizsgálataik szerint öngyilkos merénylet történt. A biztonsági kamerák felvették, hogy egy burkába öltözött ember odasétál a furgonhoz, amely ezt követően felrobban. 

A kínai áldozatok egyike a helyi Konfuciusz Intézet igazgatója, a többiek nyelvtanárként dolgoztak ott. A világ számos pontján működő Konfuciusz Intézetek célja, hogy megismertessék a helyiekkel a kínai nyelvet és kultúrát.

Az ország nyugati részén fekvő Beludzsisztánban régóta tevékenykednek különféle lázadócsoportok, amelyek több autonómiát vagy teljes függetlenséget követelnek a régiónak.

A Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg hírhedt arról, hogy kínai állampolgárokat vesz célba, és Imran Hán korábbi miniszterelnök hivatali ideje alatt fokozta a támadásokat. Pakisztánban kínai munkások ezrei élnek és dolgoznak, többségük az Új selyemút projektjein, amelyek célja, hogy összekössék Dél- és Közép-Ázsiát Kínával.

Állami nélküli nép. Beludzsisztán Pakisztán legnagyobb tartománya, de a területet csak 12 millióan lakják. Az ország más régióihoz képest jóval kisebb a népsűrűsége. A beludzsok a kurdokhoz hasonlóan nem rendelkeznek önálló állammal és több országban is élnek, Pakisztánban már többször robbantottak ki felkelést a központi tartomány ellen. A nyersanyagokban is gazdag tartomány iránt élénken érdeklődik Kína, például Peking bérli Gvadar kikötőjét, ami segíti Kínát abban, hogy megkerülje a Malaka-szorost és kijusson az Indiai-óceánra. Kínának továbbá logikus szövetségese Pakisztán, hiszen mindkét ország területi vitában áll Indiával. Viszont a beludzsok régóta azzal vádolják a központi kormányt, hogy a tartományban lévő befektetések nem segítik a helyieket, a pénzt pedig ellopják a kormányzati tisztviselők, ezért kifejezetten a kínaiakat vesznek célba, hogy elrettentsék Pekinget a további befektetésektől. Egy másik céljuk saját államuk megteremtése.

Borítókép: A hatóságok a robbantás helyszínén (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.