Visszatérhet-e Donald Trump a Twitterre?

Habár a volt amerikai elnök leszögezte, akkor sem térne vissza, ha ez lehetséges lenne, ennek ellenére sokan kételkednek ebben.

2022. 04. 26. 18:10
TRUMP, Donald
Conroe, 2022. január 30. Donald Trump amerikai elnök beszél támogatóihoz a Texas állambeli Conroe-ban tartott nagygyűlésen 2022. január 29-én. MTI/EPA/Michael Wyke Fotó: Michael Wyke Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem lépek fel a Twitterre, maradok a Truthnál. Remélem, hogy Elon Musk megveszi a Twittert, és javítani fog rajta, ő egy jó ember – fogalmazott Donald Trump korábbi amerikai elnök a Fox News amerikai televíziónak hétfő este. – A Twitter unalmas lett, miután otthagytam, mivel a konzervatívok vagy követtek engem, vagy kidobták őket a platformról – tette hozzá Trump.

Donald Trump arra a hírre reagálva mondta a fentieket, miszerint Elon Musk és a Twitter igazgatósága megállapodott a mikroblog Musk általi felvásárlásáról. Az amerikai milliárdos azzal magyarázta döntését, hogy a közösségi hálózatot a szólásszabadság platformjává kívánja tenni. Ezen április eleji kijelentését követően sokan egyből arra gondoltak, hogy a 2021. január hatodiki eseményeket követően a Twitterről és más közösségi oldalakról letiltott Donald Trump újra aktivizálhatja magát a platformon. 

Számos republikánus érzelmű felhasználó, valamint a Republikánus Párt hivatalos fiókja is Elon Muskhoz fordult ez ügyben, arra kérve a jövőbeli tulajdonost, hogy oldja fel Trump fiókjának korlátozását.

A Trump által tavaly ősszel bejelentett, majd februárban elstartolt Truth Social néven futó közösségi oldal egyébként a várakozásokon alul teljesít: február utolsó hetében még közel hatmillióan látogatták az oldalt, ez márciusra utolsó hét napjában már csak kétmillió körül mozgott (a Twittert naponta körülbelül 217 millióan látogatják). Amennyiben Musk tényleg az ígéretéhez híven reformálja meg a Twittert, úgy a maradék Truth-felhasználók nagy része visszatérhet a platformra. Elképzelhető, hogy Trump éppen azért nem aktivizálna magát újból a Twitteren, hogy ezen követőit saját oldalán tartsa.

Ennek ellenére sokan gondolják úgy, hogy a korábbi elnök a szavaival ellentétben mégiscsak élne a lehetőséggel: a The Washington Post amerikai napilapnak nyilatkozó volt tanácsadói szerint akárhogyan is teljesít Trump új közösségi oldala, követői itt sosem lehetnek annyian, mint ahányan a Twitteren követték a volt elnököt. Ennek korábban maga Trump is hangot adott, szerinte ezért sokkal kevesebb embert ér el mondanivalója. 

A lapnak nyilatkozó személyek szerint emellett pedig a korábbi elnök túlságosan szereti a Twittert ahhoz, hogy ne térjen vissza a platformra, amennyiben erre lehetősége lesz.

Emellett a baloldali média sem bízik Trump szavában, sőt már tényként kezelik visszatérését a Twitterre – holott Elon Musk konkrétan egyszer sem kommentálta ezeket a felvetéseket. Kara Swisher a The New York Times amerikai liberális napilap hasábjain megjelent véleménycikkében már arról ír, 

hogy Musk teljesen biztosan feloldja Trump tiltását, az időzítés pedig demokrata szempontból nem is lehetne rosszabb: a novemberi félidős választások előtt.

Borítókép: Donald Trump korábbi amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Michael Wyke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.