Berlin eddig még nem szállított nehézfegyverzetet Ukrajnának

Az ígért harcjárművek leghamarabb július végén indulhatnak útnak, saját haderejét viszont gyorsabban modernizálná Németország.

2022. 05. 30. 15:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország semmilyen nehézfegyverzetet nem szállított Ukrajnának az elmúlt hetekben, valamint a kormány tovább csökkentené a Kijevnek nyújtott katonai támogatás mértékét − számolt be a Die Welt német napilap hivatalos dokumentumokra hivatkozva. Az ambiciózus ígéretekkel ellentétben az elmúlt kilenc hétben mindössze két szállítmány ért célba, amelyeknek túlnyomó része könnyűfegyverzet volt. 

A nyugati szövetségesekkel ellentétben, akik jelentős páncéltörő-, légvédelmi- és tüzérségi fegyverekkel támogatták Ukrajnát, Berlin eddig páncéltörő aknákat, pótalkatrészeket, kommunikációs eszközöket, kézigránátokat és más robbanótölteteket küldött Kijevnek.

A német kormány április végén, hosszas huzavona után jelentette be, hogy nehézfegyverzettel − harcjárműveket is beleértve − fogja támogatni az ukrán haderő védekezését Oroszországgal szemben. A nagy nemzetközi és belföldi politikai nyomásra meghozott döntés gyökeresen megváltoztatta Berlin háborúval kapcsolatban folytatott politikáját, azonban kevés teljesült az ígéretekből. 

Olaf Scholz német kancellár korábban májusban azt nyilatkozta, hogy a harminc Gepard légvédelmi gépágyút azért nem adták még át az ukrán haderőnek, mert még nincsenek erre megfelelő állapotban. Ezzel szemben ukrán források szerint a csúszások hátterében az áll, hogy az egységeket ki kell képezni a harckocsik használatára, ugyanis a katonák korábban nem használtak ilyen rendszert. 

A Die Weltnek nyilatkozó német forrás szerint ugyanakkor az első kiképzések június közepénél előbb biztosan nem kezdődnek el. Ennek következtében pedig az első szállítmány valamikor július végén indulhat útnak Ukrajnába. 

A Kijevnek tett ígéret mellett Lengyelországnak tett felajánlását sem teljesítette még Németország, ezzel kapcsolatban Andrzej Duda lengyel elnök elégedetlenségének adott hangot a hétvégén.

Nagyon hálásak lennénk, ha német szövetségeseink ígéretükhöz hűen pótolnák azon harckocsik kiesését, amelyeket Ukrajnának szállítottunk. Úgy értesültünk, hogy Németország nem képes teljesíteni ezt

− fogalmazott a lengyel államfő. 

A német haderő fejlesztése

Az ukrajnai háború kirobbanását követően szinte minden európai ország saját katonai erejének növelésébe kezdett, ez Németországban sem történt másképp. Olaf Scholz február 27-én százmilliárd eurós modernizációs tervet mutatott be, amelyről vasárnap megállapodás is született a kormánypártok és az ellenzéki CDU/CSU szövetség között. A pénzügyminisztérium közleménye szerint az egyeztetéseken több fontos részletet is sikerült tisztázniuk a feleknek: 

  • egy új, a védelmi kapacitások megerősítéséhez szükséges alap létrehozására módosítják az alkotmányt
  • azonnali kezdeményezést indítanak a fegyverek és más katonai felszerelések gyorsabb beszerzésének érdekében
  • a most létrehozott alap előreláthatólag 2026-ig fedezi a katonai kiadásokat
  • a többletkiadásokat teljes egészében új kölcsönökből finanszírozzák majd
  • a kormány a kiberbiztonság, a civil védelem és az Európán kívüli szövetségesek megsegítésére is új stratégiát dolgoz ki

Amennyiben a szövetségi törvényhozás is jóváhagyja a javaslatot, úgy az ország védelmi kiadásai a második világháború óta nem tapasztalt mértékben nőhetnek meg az elkövetkezendő években.

Borítókép: német fejlesztésű, Gepard típusú, légvédelmi löveggel és radarral felszerelt lánctalpas, páncélos jármű (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.