Erősödhet Kína befolyása Hongkongban

Az előző főminiszter megbízatási idejének lejártával vasárnap új kormányzó kerül Hongkong élére. Az egyetlen jelölt John Lee, a városállam volt rendőrfőnöke, ez pedig egyértelmű képet fest az uralkodó hatalmi viszonyokról, és megerősíti Hongkong további közeledését a „szárazföldi” Kínához.

2022. 05. 08. 6:50
LEE, John
Hongkong, 2022. április 29. John Lee korábbi hongkongi fõtitkár és az egyetlen jelölt a kormányzói posztra beszédet mond kampányrendezvényén Hongkongban 2022. április 29-én. MTI/AP/Kin Cheung Fotó: Kin Cheung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városállam alkotmányos szabályainak megfelelően a helyi törvényalkotókból álló bizottság választ új kormányzót Hongkong élére vasárnap, miután a jelenlegi főminiszter, Carrie Lam áprilisban bejelentette, hogy nem indul az újraválasztásért. Az egyetlen jelölt a 64 éves, közrendőrből a ranglétrát végigjárva a város biztonsági főnökévé, majd párttitkárává előlépő John Lee Ka-chiu, így bizonyosnak tűnik, hogy folytatódik Hongkong közeledése a Peking által elvárt nézetekhez.

John Lee Kaulung-félsziget Szamszöüpou területén szegény katolikus családba született, majd a jezsuita rend által fenntartott helyi elitiskolába járt. Egyetemre nem jelentkezett, a rendőri pályát választotta – a France24 elemzése rámutat, egyes nézetek szerint a stabil megélhetés ígérete is erre motiválta.

Lee rendőrfőnökként idén áprilisi – vélhetően a kormányzójelöltség miatt történt – lemondásáig végigélte a 2019 óta tartó, demokráciapárti tüntetéssorozat leghevesebb heteit is, illetve tevékeny részt vállalt a 2020-ban elfogadott új nemzetbiztonsági törvény kidolgozásában. A törvény szerint a központi kínai adminisztráció a nemzetbiztonság garantálására egy titokban működő szervezetet hozott létre Hongkongban, ami bizonyos, a törvény alá tartozó tényállású esetekben teljes illetékességet gyakorol, biztosítva Peking közvetlen befolyását a városállamra. A CNN a ChinaFile című magazinra hivatkozva arról ír, hogy a törvény miatt mintegy ötven civil szervezetnek (köztük üzemi és tanár-szakszervezeteknek, valamint hallgatói szervezeteknek, hírportáloknak) kellett megszűnnie, illetve több mint 180 embert tartóztattak le. A törvény nagy nemzetközi felháborodást keltett, egyes nyugati államok felmondták a Kínával kötött kiadatási egyezményüket, Donald Trump akkori amerikai elnök pedig végrehajtói rendeletet hozott Hongkong különleges külkereskedelmi partnerségének megszüntetéséről, míg a brit belügyminisztérium megkönnyítette a letelepedést „tengerentúli brit” útlevéllel rendelkezőknek, köztük hongkongiaknak is.

John Lee lesz az első biztonsági szakember, aki betölti majd a kormányzói posztot, mivel 1997, Hongkong Egyesült Királyságtól Kínához történt visszacsatolása óta csak az üzleti életből kiemelkedett vezetői voltak a területnek. A Nikkei Asianak nyilatkozó üzletemberek és bankárok szerint Lee – aki ellen a tüntetések alatt az Egyesült Államok már vetett ki szankciókat – kinevezése tovább rontja majd Hongkong nemzetközi megítélését. A 2019-ben kezdődött tüntetéssorozat máig nem ért véget, szervezőit, valamint az azóta ellenállási mozgalommá szerveződött csoportokban részt vevőket a rendőrség továbbra is üldözi.

 

Borítókép: John Lee korábbi hongkongi főtitkár és az egyetlen jelölt a kormányzói posztra beszédet mond kampányrendezvényén Hongkongban 2022. április 29-én. (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.