Kiszabadítanák a Szíriában raboskodó amerikaiakat

Austin Tice újságírót tíz évvel ezelőtt rabolták el, azóta nem hallottak felőle.

2022. 05. 26. 13:15
A Szíriában raboskodó Austin Tice szülei. Forrás: https://www.austinticefamily.com/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új életet lehelne az Egyesült Államok a Szíriában fogságba esett amerikai állampolgárok kiszabadításáról folytatott tárgyalásokba. Legalábbis több közelmúltban történt fejlemény erre utal. Legutóbb Abbasz Ibrahim, az egyik libanoni titkosszolgálat vezetője látogatott Washingtonba, hogy egyeztessenek a lehetőségekről. A vezérőrnagy korábban már több nyugati túsz szabadon engedésében közvetített, és Donald Trump előző amerikai elnök adminisztrációjával is együtt dolgozott. Nemrégiben Joe Biden amerikai elnök is személyesen fogadta az egyik legismertebb Szíriában raboskodó amerikai, Austin Tice szüleit, és biztosította őket arról, hogy mindent megtesznek fiuk kiszabadításáért.

Austin Tice még 2012-ben szabadúszó újságíróként – korábbi tengerészgyalogosként – utazott Szíriába, hogy tudósítson az akkoriban kibontakozó polgárháborúról. 

Fotó: Picasa

A tervezett hazatérése előtti napokban Damaszkusz közelében az egyik ellenőrző pontnál megállították autóját, majd letartóztatták. Öt héttel később egy 46 másodperces videó jelent meg az interneten, amelyen lekötözött szemmel, ismeretlen fegyveresek gyűrűjében jelent meg. A felvételen többször elhangzó „Allah, akbar!”, valamint hogy tört arabbal imára kényszerítették, arra utalhat, hogy szélsőségesek fogságába esett. Ám egyetlen szervezet sem jelentette be elrablását, senki nem követelt érte váltságdíjat, tíz éve sorsa teljes homályba vész.

Az amerikai titkosszolgálatoknak mégis jó okuk van azt hinni, hogy életben van, és valójában a szíriai kormányerők börtönözték be.

Damaszkusz hivatalosan soha nem ismerte el, hogy Austin Tice-t fogva tartanák, azt viszont lehet tudni, hogy többször tárgyaltak amerikai túszok szabadon engedéséről. Kiszivárgott például, hogy korábban az Egyesült Államok felajánlotta, segít Bassár el-Aszad szíriai elnök mellrákkal küzdő feleségének gyógyításában egy meg nem nevezett szövetséges országban. Aztán 2020-ban rendhagyó módon amerikai tisztségviselők utaztak Szíriába, hogy egyeztessenek a feltételekről, ám végül nem jártak sikerrel. Abbasz Ibrahim elmondása szerint 2020-ban nagyon közel jártak a megegyezéshez, de az amerikai választási kampány közbeszólt.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a szíriai kormány nem váltságdíjat kér – a nyomravezetőnek egyébként egymillió dollárt ajánlott Washington –, hanem politikai feltételeket szab.

Állítólag azt kérték, hogy az amerikai csapatok vonuljanak ki Szíriából, valamint töröljék el az ország ellen hozott szankciókat, és állítsák helyre a diplomáciai kapcsolatokat. Egy ilyen alku teljesen felborította volna az Egyesült Államok Szíria-politikáját, viszont volt lehetőség a manőverezésre, hiszen Donald Trump részben egyébként is kivonta az amerikai erőket az országból. Közben viszont Damaszkusz még arról sem adott bizonyítékot, hogy a fogoly egyáltalán életben van. A libanoni kémfőnök szerint mindenesetre van esély a megegyezésre, a fonalat ott kell felvenni, ahol két évvel ezelőtt megszakadt.

 

Borítókép: A Szíriában raboskodó Austin Tice anyja tart sajtótájékoztatót. (Fotó: https://www.austinticefamily.com/)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.