Kulcsszerepe volt az amerikai kivonulásnak Afganisztán összeomlásában

Katonai vezetők szorgalmazták, hogy egy csapat maradjon az országban, de a kormány nem hagyta jóvá.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 18. 9:51
Kabul, 2021. november 13. Egy kabuli hivatal előtt várakoznak az igénylők 2021. november13-án, amikor az Afganisztánt uraló iszlamista tálibok újrakezdik az útlevelek kiadását. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök döntésének az amerikai csapatok teljes kivonásáról kulcsszerepe volt abban, hogy Afganisztán 2021 nyarán összeomlott – állapította meg kedden közzétett jelentésében az afganisztáni újjáépítés különleges fővizsgálója (SIGAR). A jelentés felidézi, hogy Donald Trump kormánya 2020 februárjában megállapodott az iszlám szélsőségesekkel Dohában, hogy az amerikai katonák 2021 májusáig teljesen elhagyják Afganisztánt, cserébe a tálibok vállalták, hogy nem támadják a nemzetközi erőket, és béketárgyalásokat kellett volna folytatniuk az afgán kormánnyal, de ez Joe Biden hivatalba lépéséig nem nagyon haladt előre. Biden nem sokkal beiktatása után ígéretet tett, hogy végrehajtja a csapatkivonást.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet, hogy katonai vezetők azt szorgalmazták, 2500 katona maradjon az országban, de ezt a kormány nem hagyta jóvá.

Sok afgán úgy gondolta, hogy az amerikai–tálib megegyezést nem jóhiszeműen kötötték, és azt jelezte, hogy az Egyesült Államok átadja Afganisztánt az ellenségnek, miközben sietősen távozik. Ennek azonnali hatása volt az afgán csapatok moráljának drasztikus csökkenése

– állapítja meg a jelentés.

A SIGAR jelentése szerint a dohai paktum miatt az afgán lakosság és a katonaság is magára hagyva érezte magát, a Trump-kormány pedig azzal, hogy korlátozta a tálibok ellen intézett légicsapásokat, azt érte el, hogy a kormányerők képtelenné váltak az előrenyomulásra, majd a területek megtartására is. A SIGAR-nak nyilatkozó magas rangú amerikai tiszt azt mondta: az afgán hadsereget úgy építették fel, hogy nem tudott függetlenné válni az amerikai szerződéses biztonsági emberek tevékenységétől.

Enélkül nem tudott működni. Game over. Amikor a szerződésesek kivonultak, az olyan volt, mintha a Jenga-torony minden darabját kihúztuk volna, és azt vártuk volna, hogy állva maradjon

– fogalmazott az amerikai parancsnok a vizsgálatot folytató hatóságnak.

A SIGAR szerint sem az amerikai, sem az afgán kormányban nem volt meg a politikai akarat, hogy kellő időt és erőforrást fordítsanak a teljes biztonsági szektor újjáépítésére az elszegényedett és háború dúlta országban. Egyik oldalon sem volt meg a politikai elkötelezettség a hiányosságok orvoslására, ami miatt az afgán hadsereg képtelen volt önállóan működni és sosem vált egységes erővé.

Borítókép: egy kabuli hivatal előtt várakoznak az igénylők 2021. november 13-án (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.