Lapozó: Brüsszelen elhatalmasodott a drogkereskedelem

Hatalmas összegű pénz kifizetésére kérte Brüsszelt a spanyol kormány · Nagyszabású gyermekjóléti felmérést indít a francia kormány · Több ezren tüntettek Spanyolországban május elsején.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 05. 02. 14:31
null
Brüsszel, 2018. november 20. Õrködõ rendõr a tetthelyen, egy rendõrõrs elõtt, Brüsszel belvárosában 2018. november 20-án, miután egy támadó késsel megsebesített egy rendõrt. Egyelõre nem tudni terrorizmushoz köthetõ-e a támadás, amelynek elkövetõjét meglõtték. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas összegű pénz kifizetésére kérte Brüsszelt a spanyol kormány

A spanyol gazdasági minisztérium közleményéből derült ki, hogy Spanyolország újabb 12 ezer millió eurót igényelt a helyreállítási alapból. Ez az eddigi legmagasabb támogatási összeg, amelyet a spanyolok kértek, ráadásul az unióból elsőként igényelték meg a második részlet kifizetését. A pénzből egyebek mellett a gazdasági válságból való kilábaláshoz szükséges terveket finanszíroznák, köztük például a nyugdíjrendszer megújítását és a munkaügyi reformot, amelyet februárban fogadott el a parlament, de ezenkívül még legalább negyven célkitűzést valósítanának meg belőle. A pénzből költenének az élelmiszerlánc működésének javítására, az ország adóhivatalának korszerűsítésére és a digitális platformok kiépítésének gyorsítására is. Az összeg hozzáadódik a tavaly kapott kilencezer millió eurós előfinanszírozáshoz és az első részlet kifizetéséhez, mely tízezer millió euró volt. Az Európai Bizottság két hónapon belül felülvizsgálja a spanyol kormány által benyújtott dokumentumot, majd az elemzések után döntenek a kifizetésről. 

Forrás: Elpais.com

Nagyszabású gyermekjóléti felmérést indít a francia kormány

A francia egészségügyi minisztérium alá tartozó kormányhivatal, a Santé publique France harmincezer 3–11 éves korú gyerek megkérdezésével végez nagyszabású felmérést a gyermekek fizikai és mentális egészségéről. Bár a koronavírus-járvány idején nyilvánvalóvá vált, hogy a járvány és a korlátozó intézkedések világszerte, így Franciaországban is súlyos nyomot hagytak a fiatalok lelkiállapotán, azonban nagy létszámú mintáról begyűjtött és rendszerezett adatok mégsem álltak a kutatók rendelkezésére.

A francia felmérés hétfőn indult. A kutatásba bevont óvodások és kisiskolások táblagépeken válaszolhatnak a feltett kérdésekre az őket jelképező figurák által megélt helyzetekre reagálva. A kutatást szervező hivatal, valamint az egészségügyi és az oktatási minisztérium célja, hogy első kézből kapjanak az érintettektől információt érzelmeikről és nehézségeikről mind egészségügyi, szociális, gazdasági és családi kérdésekben is. A gyerekeken kívül a szülőket és a pedagógusokat is megkérdezik a kérdőívben. A kutatásban megszerzett információk kiértékelését várhatóan ez év végén hozzák majd nyilvánosságra. Az eredmények hozzájárulnak majd a gyerekek jobblétét célzó kormányzati lépésekhez az oktatás, az egészségügy és a családügy terén.

Forrás: Lefigaro.fr , Bfmtv.com

Több ezren tüntettek Spanyolországban május elsején

Az ország szinte minden régiójában tömegfelvonulásokat tartottak, amelyeken a résztvevők béremelést, az árak visszaszorítását és nagyobb egyenlőséget követeltek a munkaerőpiacon. A madridi megmozduláson – a szakszervezeti vezetők mellett – Yolanda Díaz, a kormány alelnöke is megjelent, aki egyben a munkaügyi miniszter is. A megmozdulást szervező egyesületek nagyjából 50 ezerre becsülték a résztvevők számát. Díaz a világ egyik legfontosabb demonstrációjának nevezte a május 1-jei megmozdulásokat és bejelentette, hogy a következő hetekben szakértői bizottságot állít fel, amelynek célja a spanyol jogrendszer reformjának előkészítése és egy 21. századi munkaügyi szabályzat kialakítása lesz. Madridon kívül további 70 spanyol városban vonultak utcára az emberek. Barcelonában a fizetések emelését és az infláció megfékezését követelték. A katalán szakszervezetek képviselői hangsúlyozták, hogy többé nem írnak alá olyan kollektív szerződéseket, amelyek nem tartalmaznak bérfelülvizsgálati záradékot. Valenciában szintén a fizetések növelését és az árak kiegyensúlyozottabb emelését követelték, miután az ukrajnai invázió rendkívüli mértékben súlyosbította a már eleve fennálló gazdasági válságot. Az andalúz tüntetők ugyanezt követelték Granadában, ugyanakkor kiemelték, hogy ha a munkaadók végül nem emelik a béreket, akkor súlyos konfliktusokra számíthatnak az utcákon.

Forrás: Rtve.es

Brüsszelen elhatalmasodik a drogkereskedelem 

A hollandiai Rotterdam, valamint a belgiumi Antwerpen után már Brüsszelt is elérte a kemény drogok kereskedelme és a rivális bandák közötti leszámolások. Tavaly óta több tucat kábítószerrel kapcsolatos lövöldözést regisztráltak a belga hatóságok. Ezekből egy leszámolás végződött halállal, a többi összecsapásban a konkurencia csak megfélemlítés és erőfitogtatás céljából lövöldözött egymásra Brüsszel utcáin. Most már a kokain, a heroin és a crack is hatalmas mennyiségben és értékben cserél gazdát a belga fővárosban. A kereskedők – a nagy értékű áru védelme érdekében – éles lőfegyverrel járkálnak, és ha szükséges, be is vetik is azokat. Míg 2019-ben 250 ezer euró készpénzt foglaltak le a rendőrök a rajtaütéseknél, addig 2020-ban már 3 millió eurót.

Az európai terrorizmus melegágyaként is gyakran emlegetett Molenbeek község polgármestere, Catherine Moureaux kifejtette, hogy nagy tévedés és hiba lenne ismét és továbbra is csak Molenbeekre mutogatni az elfajuló drogkereskedelem és leszámolások miatt. Már Brüsszel összes kerületét érinti a probléma, és különösen aggasztó, hogy a szövetségi kormány a kerületek vezetésétől érkező figyelmeztetések ellenére sem biztosít több forrást a védekezéshez. Brüsszel főpolgármestere, Philippe Close arra figyelmeztet, hogy Antwerpenben a rivális drogbandák már kézigránátokkal dobálják egymást, és ez a jelenség csakhamar a belga fővárosba is megérkezik, ha a kormány mindezt ölbe tett kézzel nézi.

Forrás: Lalibre.be

Borítókép: őrködő rendőr a tetthelyen, egy rendőrőrs előtt, Brüsszel belvárosában 2018. november 20-án, miután egy támadó késsel megsebesített egy rendőrt (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.