Lapozó: Európai szintű energiaügyi korlátozásokat javasol a luxemburgi energiaminiszter

Transznemű versenyző is indul a francia szépségkirálynő-választáson. Csak az ukrán menekültek visszavándorlását támogatná a svéd kormány. Csókolózó fejkendős nőket ábrázoló plakát miatt tiltakoznak a muszlimok.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 20. 16:47
Claude Turmes
Brussels, Belgium 12 April 2011 - European Union Sustainable Energy Week - Energy Efficiency Global Forum , Opening Plenary Session - Claude Turmes , Member (Luxembourg) European Parliament © EC/CE - Patrick Mascart Fotó: © EC/CE - Patrick Mascart Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Transznemű versenyző is indul a francia szépségkirálynő választáson

A tizenkilenc éves transznemű színésznő, Andréa Furet bejelentette, hogy ő is indul a Miss Paris elnevezésű szépségkirálynő-választáson, amelyet június 19-én rendeznek meg a francia fővárosban. A verseny győztese, azaz Párizs legszebb lánya pedig automatikusan részt vesz majd a francia régiókból delegált helyi győztesek végső megmérettetésén a Franciaország szépe címért.

A transznemű versenyzők részvételének engedélyezése már régóta vita tárgya volt Franciaországban. Végül a Miss France tavaly színre lépett új elnöke, Alexia Laroche-Joubert nyitotta meg az ajtót a transznemű versenyzők előtt. Azok a transzneműek, akik már befejezték a nemváltásukat, és az új nemüknek megfelelő személyi igazolvánnyal rendelkeznek, részt vehetnek a versenyben – közölte az új elnök. Így Franciaország legszebb lánya idén – a versenysorozat 101 éves történetében először – egy fiúnak született, de azóta nemet váltott transznemű versenyző is lehet majd.

Forrás: Bfmtv.com, instagram.com, origo.hu

Csak az ukrán menekültek visszavándorlását támogatná a svéd kormány

A svéd kormány merőben máshogy kezeli az ukrán menekülteket és a világ más tájáról érkező migránsokat, épp ellenkezőleg járnak el e két esetben. A Samnytt internetes hírportál szerint Stockholm mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több bevándorló maradjon Svédországban, telepedjen le és később se térjen vissza származási országába. Az orosz–ukrán háború elől menekülők esetében más a helyzet, a lap szerint a kormány most arra utasította a bevándorlási hivatalt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az ukrán menekültek visszatérhessenek hazájukba.

„A legjobb lehetőséget akarjuk biztosítani azoknak, akik vissza akarnak térni” – mondta el a migrációs miniszter. Anders Ygeman kifejtette, hogy most azon dolgoznak, hogy személyre szabott visszatérési programot dolgozzanak ki, amelyben résztvevőknek pénzt is adnának. A miniszter szerint szóba került az is, hogy az ukránok hazatérésük után is kapnának juttatást, valamint segítenének otthonaik újjáépítésében. A második legnagyobb ellenzéki párt, a Svéd Demokraták azt állítják, a kormány eltérően viszonyul a menekült ukránokhoz, és a megélhetési menekült közel-keleti és afrikai migránsokhoz. Felmérések szerint a nem európai bevándorlók igen nagy része – akik gyorsítottan kapnak állampolgárságot – a kormányzó szociáldemokratákra szavaz, az ukránok esetében feltételezhető, hogy ez nem így lenne.

Forrás: Samnytt, Svenska Dagbladet

Csókolózó fejkendős nőket ábrázoló plakát miatt tiltakoznak a muszlimok

A kanadai London városában található egyetem, a Western University a homofóbia elleni világnap alkalmából egy olyan illusztrációt tett közzé, amelyen – többek között – két muszlim fejkendős nőt is ábrázoltak. A grafikai illusztráción a muszlim nők ajka majdnem összeér, amivel az alkotók a muszlim leszbikus pár csókját akarták szimbolizálni. Az egyetem Instagram-oldalán publikált poszt kiváltotta a város muszlim közösségének a felháborodását és haragját, a kommentelők tiszteletlennek és szemérmetlennek nyilvánították a plakátot. Egyikük ezt írta: „Szégyelld magad nyugati világ, ezért a sértő és a vallásomat nevetségessé tévő bejegyzésért”.

Az egyetem vezetése először kiállt a queer társadalmat támogató bejegyzése mellett, az intézmény másnap azonban már mégis eltávolította a képet a közösségi médiából, valamint párbeszédet ajánlott az egyetem és a 2SLMBTQ+ közösség képviselői között. A londoni muszlimok közösségi vezetője, Iman Abd Alfatah Twakkal a muszlimok nevében megfogalmazott választ küldött az egyetemnek: „Tiszteletben tartjuk az ontariói törvényeket, az emberek személyiségi jogait. Jóllehet azt is megértjük, hogy a szándék a befogadás elősegítése volt, a plakát ennek mégis az ellenkezőjét éri el. Ebben az összefüggésben nem helyénvaló egy muszlim vallási szimbólum kiemelése.”

Az egyetem plakátja ellen – még annak eltüntetése előtt – a londoni muszlimok egyébként indulatos petíciót is indítottak, amelyben az aláírók azt követelték az egyetemtől, hogy távolítsa el a plakátot (és a muzulmán nőket ábrázoló elemet), kérjen a muszlimoktól bocsánatot, és a jövőben tartózkodjon a muszlim nők hasonló ábrázolásától. A petíciót csaknem harmincezren írták alá.

Forrás: Nationalpost.com

Európai szintű energiaügyi korlátozásokat javasol a luxemburgi energiaminiszter

Claude Turmes, Luxemburg energiaügyi minisztere egy egész Európára kötelezően kiterjesztett energiaügyi korlátozásokat, „energia-lockdown”-t javasol. Turmes ezzel az intézkedéssel biztosítaná, hogy az európai tagállamok gazdaságai – az orosz kőolajtól nagymértékben függő országokét is beleérve – még egy európai olajembargó esetén is tovább tudjanak működni, miközben a blokk csökkenteni tudja függőségét az orosz kőolajtól és a feldolgozott kőolajipari termékektől. A német lap, a Der Spiegel szerint Luxemburg javasolná az Európa-szerte kötelező sebességkorlátozás bevezetését, a kötelező otthoni munkavégzést legalább heti kétszer, valamint az európai nagyvárosokban bevezetett autómentes hétvégéket.

A luxemburgi miniszter ötletei nem új keletűek, azok nemrégiben már megjelentek a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tízpontos akciótervében is. Az IEA konkrétan 10 km/órával csökkentené a maximális sebességet Európa útjain, heti három alkalommal kötelezne mindenkit arra, hogy az irodaház energiaellátása helyett inkább a saját otthonában fogyassza az áramot és a meleg vizet a kötelező heti háromnapos home office-ban. A World Economic Forum pedig egyenesen az 1973-as olajválságot idézte fel, amikor Svájc, Hollandia és az NSZK kötelező autómentes vasárnapokat rendelt el. Más országokban nemrégiben egészségügyi és klímaszempontok miatt vezették be ugyanezt.

Forrás: BReitbart.com, Spiegel.de, iea.org

Borítókép: Claude Turmes, Luxemburg energiaügyi minisztere (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.