Marad a készültség Transznisztriában

Az orosz ajkú szakadár régióban újabb terrortámadásoktól tartanak.

null
MOLDOVA-TRANSNISTRIA-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghosszabbították a legmagasabb fokú készültséget a Moldovai Köztársaság szakadár régiójában, Transznisztriában. Vadim Krasznoselszki tiraspoli vezető az utóbbi hetek terrortámadásai miatt, illetve ezen akciók megismétlődésének veszélyére hivatkozva döntött a vörös riasztási fokozat fenntartása mellett. A Dnyeszter folyó keleti részén elhelyezkedő, többségében orosz ajkúak lakta területen április 26-án vezették be a készültséget, miután – állítólag ukrajnai hátterű – ismeretlen elkövetők több helyen is robbantottak. Kijevből cáfolták a tiraszpoli gyanúsítást.

Moldova

Az orosz haderő jelenleg mintegy ezerötszáz-kétezer békefenntartónak minősített katonával van jelen Transznisztriában. 

Az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetője, Avril Haines a washingtoni szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatásán egyebek mellett azt mondta, Oroszország szárazföldi korridort kíván kialakítani a Krím és Transznisztria között. Áprilisban Rusztam Minnekajev orosz tábornok arról beszélt, hogy Donbasz mellett cél Ukrajna déli részének meghódítása is, így Oroszországnak összeköttetése lenne Moldova szakadár régiójával is.

Közben újabb felmérést közöltek a Moldovai Köztársaságban. 

A közvélemény-kutatás adatai a korábbiaknál is egyértelműbben jelzik, hogy a kis posztszovjet állam lakóinak többsége ellenzi az egyesülést Romániával. 

A kutatás szerint ha népszavazást tartanának arról, Moldova váljon-e Románia részévé, az abszolút többség – 50,6 százalék – az egyesülés ellen szavazna. A megkérdezettek valamivel több mint 35 százaléka voksolna igennel az egyesülésre, 9,4 százaléknyian válaszoltak úgy, hogy nem tudnának dönteni. Pozitív ugyanakkor az Európai Unió megítélése. A válaszadók 55 százaléka támogatná Moldova uniós csatlakozását, az orosz vezetéssel működő Eurázsiai Unióba való integrációt csak 22 százaléknyian támogatnák. Az ukrajnai háború megítélésében közel egyenlő arányban oszlik meg a Vlagyimir Putyin által indított katonai akciót támogatók (38 százalék), illetve az háborút indokolatlannak tartók (40,8 százalék) aránya.

 

Borítókép: Határellenőrzés Moldova és a szakadár területek között (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.