Óvóhelyre kellett menekülnie Charles Michelnek odesszai látogatása alatt

Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák a második világháborús győzelem évfordulójának napján. Rakétatámadásokról számoltak be Odesszából is, ahová tegnap előre be nem jelentett látogatásra érkezett ­Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, az orosz erők pedig megrohamozták a mariupoli Azovsztal acélgyárat is.

2022. 05. 09. 21:18
MICHEL, Charles; SMIHAL, Denisz
Odessza, 2022. május 9. Az Európai Tanács által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kezet fog a dél-ukrajnai Odesszában 2022. május 9-én. MTI/EPA/Európai Tanács Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves harcokról számoltak be tegnap délután ukrán tisztviselők Kelet-Ukrajnából: Odessza térségébe négy rakétát lőttek ki az orosz csapatok a Krím félszigetről, továbbá az éjszaka folyamán történt rakétatámadások is súlyos károkat okoztak Mikolajiv megyében. Noha korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml tájékoztatása szerint arra utasította katonáit, ne támadják meg a mariupoli Azovsztal üzemet, az ukrán védelmi miniszté­rium mégis erőteljes offenzíváról adott hírt.

Odesszát éppen akkor érte rakétatalálat, amikor Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a városban tett látogatást, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel tárgyaljon.

Michelnek óvóhelyre kellett menekülnie. Egy névtelenséget kérő uniós tisztviselő elmondta, az Európai Tanács elnöke személyesen is tanúja lehetett annak, hogyan omlik össze egy lakóépület. Smihal Twitter-üzenete szerint az Európai Tanács elnökével a hatodik uniós szankciós csomagról, valamint Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozásáról is tárgyaltak.

– Új csapatok telepítése nélkül Oroszország nem tud hosszú távon háborút vívni, és az óra már ketyeg az Ukrajnában harcoló erők kudarca miatt

– vélekedett Phillips P. O’Brien, a skóciai St. Andrews Egyetem professzora.

Továbbra sem látni azonban a háború végét. Elemzők szerint a Kreml arra számított, hogy a nyugat-ukrajnai területeket kivéve az egész posztszovjet országban felszabadítóként fogadják az orosz erőket.

– Világos, hogy az orosz katonai parancsnokság nem volt felkészülve az ukránok ellenállására

– hangsúlyozta Alekszandr Kramcsikin orosz katonai szakértő.

Hozzátette: Moszkva egy teljesen abszurd forgatókönyvvel állt elő, amelyben úgy képzelték, minden a tervek szerint fog haladni, hasonlóan a Krím félsziget elfoglalásához 2014-ben.

Az utóbbi hetekben a béketárgyalásokról sem jelentek meg hírek, noha Vlagyimir Megyinszkij, az ukrán féllel tárgyaló orosz delegáció vezetője arról beszélt tegnap, a tárgyalások folytatódnak. Az ukrán és az orosz delegációk március 29. óta nem találkozott személyesen. Egyelőre arra sem utal semmilyen jel, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Volodomir Zelenszkij ukrán elnökök találkoznának a közeljövőben. Moszkva arra hivatkozik, több konkrétumra van szükség az államfői szintű találkozóhoz, Zelenszkij ugyanakkor arra figyelmeztetett, nagy kockázattal járna, ha a megbeszélések megszakadnának.

Borítókép: Az Európai Tanács által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kezet fog a dél-ukrajnai Odesszában 2022. május 9-én. (Fotó: MTI/EPA/Európai Tanács)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.