időjárás -4°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Elfogadták a gyermekvédelmi szabályozást Romániában

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.06.22. 14:20 2022.06.22. 14:28
Elfogadták a gyermekvédelmi szabályozást Romániában

A román parlament kedden elfogadta a gyermekek szexuális felvilágosításáról – hivatalos megfogalmazásban: egészségügyi neveléséről – szóló törvényt, amelynek végleges formájáról korábban éles vita bontakozott ki. 

A jogszabály értelmében a nyolcadik osztálytól, és csak a szülők beleegyezésével vehetnek csak részt az iskolások a felvilágosító órákon.

A törvényt – egy képviselő tartózkodásával – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója is megszavazta. A jogszabályt csak az ellenzéki, liberális Mentsétek Meg Romániát Szövetség utasította el. Két évvel ezelőtt a román törvényhozás már elfogadott egy olyan törvénymódosítást, amely megtiltja, hogy a tanintézményekben genderelméletet oktassanak. A szexuális nevelés és a genderelmélet iskolai bevezetését egyébként erőteljesen ellenezték a romániai történelmi egyházak.

Szabó Ödön, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa a Transtelex.ro megkeresésére azt mondta, ötgyerekes apaként úgy véli, hogy az óvodában és az elemi iskolában nem kell szexuális nevelés órát tartani.

Akkor lehet ezt a nevelést biztosítani, amikor a gyerek nagyjából abba a korba érkezik, amikor a szexuális érdeklődése komolyabb. Nyilván, szülői engedéllyel

 – fogalmazott a képviselő. Hozzátéve, hogy „nem az államnak van gyereke, hanem nekem”, így a felelősség is a szülőt terheli. Szabó Ödön hangsúlyozta: helyesnek tartja a szülők beleegyezésének kérését olyan témákban, amelyek lelkiismereti kérdéseket jelenthetnek egy vallásos embernél. A portál azon kérdésére, hogy ő maga engedélyezné-e, hogy gyermekei részt vegyenek a felvilágosító órákon, az RMDSZ politikusa azt mondta, erről annak alapján döntene, ki végzi az iskolai tájékoztatást. – Ha ez a szakember nem vet fel genderkérdést és valóban szexuális felvilágosítást végez, akkor igen – válaszolta.

A most elfogadott új jogszabály kétéves múltra tekint vissza. Klaus Johannis államfő 2020 tavaszán hirdette ki az eredeti törvényt, amely szerint az iskolákban félévente legalább egy alkalommal szexuális felvilágosítást kell tartani. A parlament később egészségügyi nevelésre változtatta a tantárgy nevét, s azt is belefoglalták a jogszabályba, hogy csak a szülők beleegyezésével oktatható. Johannis akkor az alkotmánybíróságra küldte a módosított törvényt, de a taláros testület nem talált kivetnivalót a szabályozásban.

 

Borítókép: Iskolás törli a táblát Romániában. (Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.