Elfogadták a gyermekvédelmi szabályozást Romániában

Nyolcadik osztálytól, és csak a szülők beleegyezésével vehetnek csak részt az iskolások a felvilágosító órákon.

román iskolás
TO GO WITH AFP STORY BY Mihaela Rodina A child cleans the blackboard at the mixed school of Roma and Romanian children in Darvari village, 30kms west from Bucharest on April 1, 2010. Victims of segregation and exclusion, Roma children in eastern Europe are still facing barriers to education, rights groups said on the eve of the 2nd European summit on this minority scheduled in Spain. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP) Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román parlament kedden elfogadta a gyermekek szexuális felvilágosításáról – hivatalos megfogalmazásban: egészségügyi neveléséről – szóló törvényt, amelynek végleges formájáról korábban éles vita bontakozott ki. 

A jogszabály értelmében a nyolcadik osztálytól, és csak a szülők beleegyezésével vehetnek csak részt az iskolások a felvilágosító órákon.

A törvényt – egy képviselő tartózkodásával – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója is megszavazta. A jogszabályt csak az ellenzéki, liberális Mentsétek Meg Romániát Szövetség utasította el. Két évvel ezelőtt a román törvényhozás már elfogadott egy olyan törvénymódosítást, amely megtiltja, hogy a tanintézményekben genderelméletet oktassanak. A szexuális nevelés és a genderelmélet iskolai bevezetését egyébként erőteljesen ellenezték a romániai történelmi egyházak.

Szabó Ödön, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa a Transtelex.ro megkeresésére azt mondta, ötgyerekes apaként úgy véli, hogy az óvodában és az elemi iskolában nem kell szexuális nevelés órát tartani.

Akkor lehet ezt a nevelést biztosítani, amikor a gyerek nagyjából abba a korba érkezik, amikor a szexuális érdeklődése komolyabb. Nyilván, szülői engedéllyel

 – fogalmazott a képviselő. Hozzátéve, hogy „nem az államnak van gyereke, hanem nekem”, így a felelősség is a szülőt terheli. Szabó Ödön hangsúlyozta: helyesnek tartja a szülők beleegyezésének kérését olyan témákban, amelyek lelkiismereti kérdéseket jelenthetnek egy vallásos embernél. A portál azon kérdésére, hogy ő maga engedélyezné-e, hogy gyermekei részt vegyenek a felvilágosító órákon, az RMDSZ politikusa azt mondta, erről annak alapján döntene, ki végzi az iskolai tájékoztatást. – Ha ez a szakember nem vet fel genderkérdést és valóban szexuális felvilágosítást végez, akkor igen – válaszolta.

A most elfogadott új jogszabály kétéves múltra tekint vissza. Klaus Johannis államfő 2020 tavaszán hirdette ki az eredeti törvényt, amely szerint az iskolákban félévente legalább egy alkalommal szexuális felvilágosítást kell tartani. A parlament később egészségügyi nevelésre változtatta a tantárgy nevét, s azt is belefoglalták a jogszabályba, hogy csak a szülők beleegyezésével oktatható. Johannis akkor az alkotmánybíróságra küldte a módosított törvényt, de a taláros testület nem talált kivetnivalót a szabályozásban.

 

Borítókép: Iskolás törli a táblát Romániában. (Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.