Lapozó: Spanyolország megszünteti az ételpazarlást

A dánok még kivárnak, hogy kiszálljanak-e a skandináv légitársaságból · A szexuális bűncselekmények áldozatai közül egyre többen kérnek segítséget Belgiumban · Az olasz híradások szerint lemondhat posztjáról Ferenc pápa · A spanyol kormány az ételmaradékok elajándékozására kényszeríti az éttermeket. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks– Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 08. 17:52
null
Fotó: {Ernesto González Roda}
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dánok még kivárnak, hogy kiszálljanak-e a skandináv légitársaságból

Norvégia 2018-ban adta el a SAS légitársaságban lévő részesedését, kedden pedig Svédország jelentette be, hogy a svéd állam nem juttat újabb tőkét a vesztességes cégbe, és hosszú távon már nem kíván a társaság részvényese lenni. A légitársaság korábban azt közölte, hogy mintegy 350 milliárd forintnak megfelelő tőkeinjekcióra lenne szüksége ahhoz, hogy tovább tudjon működni. Jelenleg Svédország mellett Dánia a legnagyobb részvényese a cégnek, mindkét állam 21,8 százalékot birtokol benne. A dán kormány korábban azt közölte, hogy mindent megtesz a légitársaság megmentése érdekében, ugyanakkor a keddi svéd bejelentés után a dán pénzügyminiszter azt közölte, hogy értékelik a kialakult helyzetet, és várhatóan egy hét múlva döntenek arról, hogyan tovább. Nicolai Wammen tőzsdei szabályokra hivatkozva azt mondta, további részletet nem árulhat el. A SAS légitársaság rendkívül fontos a skandináv közlekedési infrastruktúra számára, ezért nagy károkat okozna, ha csődbe menne.

Forrás: DR

A szexuális bűncselekmények áldozatai közül egyre többen kérnek segítséget Belgiumban

Tavaly 1662 személy kért segítséget Belgiumban a szexuális bűncselekmények áldozatait támogató központokban (CPVS). A speciális intézményeket – amelyekből jelenleg összesen öt található Belgium területén – 2017-ben hozták létre, és a védelmet kérők száma azóta folyamatosan nő. A bántalmazott jelentkezők között azoknak az aránya is emelkedik – a kezdeti 35 százalékról a jelenlegi 43 százalékra –, akik személyesen keresik fel a központokat. Egyre többen érkeznek már rendőri kíséret nélkül is. Az öt CPVS-központ összesített jelentése szerint a segélykérők többsége nemi erőszak után fordul hozzájuk. Átlagéletkoruk 24 év, az áldozatok fele pedig még iskolába jár. Míg 2017 és 2020 között a sértettek harminc százaléka volt kis- és fiatalkorú, 2021-ben már 34 százalékuk.

Az esetek kilencven százalékában a nemierőszak-tevő férfi. Az incidensek kétharmadában az áldozat ismerte a támadóját: 14 százalékuk a sértett partnere vagy korábbi partnere volt, 11 százalékuk családtag vagy a háztartásban élő személy. A kiskorúak esetében a támadóját jól ismerő áldozatok aránya kiugróan magas: 72 százalék, és ez az arány az elmúlt években folyamatosan nőtt.

Forrás: Lalibre.be

Lemondhat posztjáról Ferenc pápa 

Egyre több hír olvasható Olaszországban Ferenc pápa azonnali lemondásáról. A napokban már több cikkben írtak arról, hogy Bergoglio pápasága utolsó állomásához érkezett. A legfrissebb hírek szerint azonban rövid időn belül megtörténhet, hogy a katolikus egyházfő elődjéhez hasonlóan önként vonul vissza a péteri székből. Egészsége megromlott, a jelenlegi geopolitikai helyzet azonban szükségessé teszi egy aktív pápa jelenlétét. A pápa lemondására utalhat az a hír, miszerint Ferenc pápa konzisztóriumot hívott össze augusztus 27-ére, ahol 21 új bíborost képez ki, akik potenciális utódai lehetnek, és akik által meghatározhatja a jövő egyházának arculatát. Másik jel, hogy Aquilába utazik, ahol lerója tiszteletét V. Celesztin pápa sírja előtt. Ő XVI. Benedekhez hasonlóan váratlanul és önként vonult vissza a pápaságból. Távozását csak az késlelteti, hogy lemondásával már három pápa lenne a Vatikán falain belül. Az anonimitást választó vatikáni bíborosok azt hangsúlyozzák az olasz sajtó hasábjain, a pápa rossz egészségi állapota még nem elegendő lemondásához. Az egész világ jól emlékszik arra, hogy a lengyel II. János Pál pápa hosszú betegsége alatt is vállalta, és mindhalálig hű maradt a pápai hívatásához.

Forrás: Affaritaliani.it

A spanyol kormány az ételmaradékok elajándékozására kényszeríti az éttermeket

A miniszterek tanácsa kedden jóváhagyta az új hulladékellenes törvényt, amelynek célja az élelmiszer-pazarlás megszüntetése és az el nem fogyasztott ételek jobb felhasználásának elősegítése. Egy 2020-as felmérés szerint évente több mint egymilliárd kiló élelmiszer kerül a szemétbe, ami a spanyol kormány szerint fenntarthatatlan. Az új előírások az élelmiszerlánc minden szereplőjét arra kötelezik, hogy készítsenek egy tervet a pazarlás megszüntetésére. Aki nem mutatja be az erről szóló dokumentumokat, azt kétezertől hatvanezer euróig terjedő bírsággal is sújthatják, sőt a visszaeső szabályszegők akár 500 ezer eurót is fizethetnek a hanyagságért. A bárokat és az éttermeket arra kötelezik majd, hogy többletköltség nélkül kínálják fel vendégeiknek az általuk el nem fogyasztott ételeket. A szabály alól egyedül a korlátlan fogyasztást biztosító étkezdék mentesülnek. A vendéglátóhelyeknek gondoskodniuk kell az odaadott ételek megfelelő csomagolásáról is. Az élelmiszeripar összes szereplőjének követniük kell majd egy hierarchiát, melynek élén az élelmiszerbankok állnak. A megmaradt élelmiszert tehát szemétbe dobás helyett el kell adományozniuk. Ha ez már nem kivitelezhető, akkor meg kell fontolniuk az élelmiszerek átalakításának lehetőségét, így például a romlásnak indult gyümölcsök lekvárrá alakítását. A rangsor harmadik helyén az állatok állnak, majd ha már általuk sem fogyaszthatók el a megmaradt élelmiszerek, akkor ipari felhasználásra kell elkülöníteni őket, melynek során komposztot vagy bioüzemanyagot állíthatnak elő belőlük. A törvény rövidesen a parlament elé kerül, és ha az elfogadási folyamat akadálymentes lesz, akkor 2023 elején érvénybe is lép.

Forrás: Rtve.es, Twitter.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.