Megtalálhatták az Amazonas őserdeiben eltűnt brit újságíró holttestét

Dom Phillips és társa, Bruno Pereira brazil őslakosokkal foglalkozó szakértő holttestét fához kötözhették.

2022. 06. 14. 18:10
null
Atalaia do Norte, 2022. június 14. A 2022. június 9-i képen matis indián férfiak keresik a négy nappal korábban elûnt Dom Phillips brit újságírót és Bruno Pereira brazil õslakosügyi tisztviselõt az Amazonas állambeli Atalaia do Nortében. A keresõcsapatok június 12-én megtalálták az esõerdõben az 57 éves Phillips és a 41 éves Pereira személyes tárgyait a Javari-völgy õslakos területen. A térségben gyakoriak az erõszakba torkolló konfliktusok a halászok, az orvvadászok és a hatóságok között. MTI/AP/Edmar Barros Fotó: Edmar Barros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két fához kötözött holttestet találtak az Amazonas esőerdeiben: noha személyazonosságukat még nem erősítették meg a hatóságok, feltételezések szerint a hónap elején eltűnt Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira brazil őslakosokkal foglalkozó szakértő holttesteire bukkantak rá. Egyelőre nem tudni, hogy a két férfit megölték-e, korábban azonban többen megfenyegették őket. Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök arról beszélt, „valami nagyon rossz” dolog történt velük.

Nem közölték velünk a pontos helyszínt, csak annyit tudunk, hogy valahol az esőerdőben bukkantak rájuk egy fához kötözve, de még nem azonosították őket

– mondta Phillips sógora, Paul Sherwood, miután telefonon egyeztetett a londoni brazil nagykövetséggel.

Bonyolítja azonban az ügyet, hogy a brazil rendőrség tagadja, hogy holttesteket találtak volna. A két férfi eltűnése miatt már több gyanúsítottat is őrizetbe vettek, egyikük egy halász, akinek hajóján vért találtak, amelyet elküldtek elemzésre.

A keresőcsapatok múlt hét végén találták meg a két férfi személyes tárgyait, köztük Phillips hátizsákját, csizmáját, egészségügyi kártyáját, valamint Pereira nadrágját, szandálját és csizmáját. Ezután a családtagok azt nyilatkozták, lemondtak arról, hogy életben előkerülnek az eltűnt szeretteik.

Az 57 éves Phillips környezetvédelemről írt könyvet, ehhez végzett kutatást Brazíliában, többek közt őslakosokkal is készített interjúkat. A férfi tapasztalt újságírónak számított, mintegy 15 éve írt cikkeket Brazília politikai helyzetéről olyan lapoknak, mint például a The Washington Post és a The New York Times. A 41 éves Pereira gyakorlatilag az egész életét az Amazonas kutatásának szentelte.

A két férfit utoljára június 5-én, vasárnap kora reggel látták a Perutól nem messze található Javari-völgyben, amelyet az Amazonas egyik legveszélyesebb régiójaként tartanak számon. A terület nehezen megközelíthető és olyan törzseknek ad otthont, amelyek közül mintegy húsz teljesen elszigetelt.

Az illegális fakitermelők, bányászok, aranyásók és orvvadászok jelenléte miatt fokozott a fegyveres erőszak veszélye.

Borítókép: A 2022. június 9-i képen matis indián férfiak keresik a négy nappal korábban eltűnt Dom Phillips brit újságírót és Bruno Pereira brazil őslakosügyi tisztviselőt az Amazonas állambeli Atalaia do Nortében. (Fotó: MTI/AP/Edmar Barros)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.