Szijjártó Péter: Kulcsfontosságú az együttműködésünk Münchennel

A külügyminiszter csütörtökön elmondta: Bajorország hazánk első számú kereskedelmi partnere a német tartományok közül.

2022. 06. 23. 15:16
SZIJJÁRTÓ Péter
A Magyar-Bajor Vegyes Bizottság ülése a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország és Bajorország együttműködése mindig is a kölcsönös tiszteleten alapult és a kölcsönös előnyökre irányult – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, a Magyar–Bajor Vegyes Bizottság 21. ülését követően. 

A tárcavezető Melanie Huml bajor európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli államminisztert fogadta hazánkban, akivel megállapodtak az újabb hároméves, 51 pontból álló együttműködési programról. 

Szijjártó Péter ezek között külön megemlítette a Budapesten található Andrássy Egyetem közös finanszírozását, ahol reményeik szerint az Európai tanulmányok alapszakot is el tudják indítani, amivel teljessé válhat a német nyelvű oktatás Magyarországon. 

Szijjártó Péter részletezte, hogy hazánk első számú kereskedelmi partnere a német tartományok közül Bajorország, és innen érkezik a második legtöbb beruházás is Magyarországra. Hozzátette: a hazánkból Németországba irányuló export egyharmada Bajorországba érkezik, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig mintegy 15 milliárd eurónak felelt meg tavaly.

A barát a bajban ismerszik meg, a bajor vállalatok bebizonyították lojalitásukat a világjárvány alatt is

– fogalmazott a külügyminiszter. Kifejtette, a nehézségek ellenére 26 cég összesen 28 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre Magyarországon, így hozzájárulva 12 300 munkahely megvédéséhez.

– A nemzetközi politikában jelenleg csak a bizonytalanság és a változás állandó, mind a globális politika, mind a globális gazdaság területén. Ilyen helyzetben különösen felértékelődnek a stabil, kiszámítható partnerek – fűzte hozzá Szijjártó Péter az orosz–ukrán háború okozta feszültségekre utalva. 

– Örülök, hogy a szankciós csomagoknál végül közös sikert értünk el egységes Európai Unióként – jelentette ki Melanie Huml. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa szerint az Európai Unió tagországain belül vannak eltérő vélemények, de fontos a nyílt párbeszéd. A Magyarországgal való együttműködésükről elmondta: – Mi, bajorok büszkék vagyunk arra, hogy a tartományunk Magyarország első számú kereskedelmi partnere az országon belül. Sosem felejtjük el, hogy a magyarok hozzájárultak a vasfüggöny lebomlásához is – emlegette fel a két ország közös múltját Melanie Huml.

Arra törekszünk, hogy a kétoldalú együttműködés jó legyen, nekünk kulcsfontosságú a magyar–német együttműködés, ezért kulcsfontosságú, hogy megértsük egymást Berlinnel és Münchennel természetesen

 – válaszolta a sajtótájékoztató végén Szijjártó Péter a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogyan befolyásolta a magyar–német kapcsolatokat a Németországban tavaly bekövetkezett kormányváltás. A 2021-es német szövetségi választásokat a szociáldemokraták (SPD) nyerték meg, akik a Zöldekkel és a liberálisokkal (FDP) kezdtek kormányzásba, véget vetve ezzel a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a CSU pártszövetség vezetői szerepének.

– Bár már nem vagyunk tagjai az Európai Néppártnak, mégiscsak van egy speciális kapcsolat köztünk és a CDU és főleg a CSU között, és ezt a baráti, speciális kapcsolatot az európai pártcsaládoktól függetlenül is fenntartjuk, minden körülmények között tudunk baráti eszmecserét folytatni. De mivel az államok közötti kapcsolatok soha nem pártalapon szerveződnek, mindig azokkal dolgozunk együtt, akiket a választópolgárok megválasztottak – magyarázta Szijjártó Péter. A külügyminiszter végezetül elmondta, nem szólunk bele, és nem avatkozunk bele más országok belpolitikai folyamataiba, mint ahogyan más országoktól is elvárjuk, hogy ne avatkozzanak és ne szóljanak bele a mi belpolitikai folyamatainkba.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Melanie Huml bajor európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli minisztert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. június 23-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.