időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Varga Judit: Magyarország mindig is a béke pártján állt

Forrás: MTI, Facebook/Varga Judit
2022.06.22. 22:26 2022.06.22. 22:39
Varga Judit: Magyarország mindig is a béke pártján állt

– Ezekben a veszélyes kihívásokkal teli időkben fontos, hogy a józan ész és a béke nyelvén beszéljünk és tájékoztassuk a nemzetközi média képviselőit is a magyar álláspontról – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Varga Judit aláhúzta, hogy
Magyarország mindig is a béke pártján állt, a magyar kormány a fegyveres konfliktus kitörése óta minden észszerű szankciót támogatott, de nem fogjuk engedni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.

Kiemelte: „továbbra is kitartunk amellett, hogy megvédjük a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a családokat!”

Magyarország támogatja Grúzia és Bosznia-Hercegovina tagjelölti státusának megadását is

Varga Judit az EU-tagállamok vezetőinek csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett csúcstalálkozóját megelőzően nemzetközi újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Bosznia-Hercegovina kihagyhatatlan az uniós csatlakozásra váró nyugat-balkáni országcsoportból.

Közölte: Grúzia esetében nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Ukrajna és Moldova esetében olyan geopolitikai döntés született, ami a korábbi bővítési logikát felülírja, ugyanis közvetlen biztonsági fenyegetettség áll fent az unió szomszédságában. Annak ellenére, hogy az uniós döntés egy ilyen politikai helyzetben született, nem lehet különbséget tenni az országok között szögezte le Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter közölte: a várhatóan hosszan elhúzódó orosz–ukrán háború miatt a magyar kormány olyan költségvetést állított össze, ami kezelni tudja a konfliktus hatásait. A magyar költségvetés egyebek mellett a rezsicsökkentésre és a honvédelemre összpontosít.

Magyarország úgy gondolja, az Európai Bizottságnak is ezt a logikát kellene követnie, céljának nem az egyes országok versenyképességének csökkentése és a különbségek növelése kellene hogy legyen

mondta.

A január elejétől bevezetni tervezett globális minimumadóval kapcsolatban azt mondta: „a jelenlegi háborús helyzetben, amikor magasra szökött az infláció vagy az uniós szankciók miatt megugrottak az energiaárak, feszültséget okozva a társadalomban, nem időszerű, ráadásul ártana az európai kontinens versenyképességének egy ilyen intézkedés bevezetése. Nem beszélve arról, hogy a világ legtöbb országa, köztük az Egyesült Államok nem is tervezi rövid távon meghozni az intézkedést” mondta.

Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, egy ilyen intézkedés ugyanis rendkívül hátrányosan érintené az európai gazdaságokat és munkahelyek elvesztéséhez vezetne

tette hozzá.

Az koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó uniós források lehívását lehetővé tevő magyar tervvel kapcsolatban Varga Judit közölte: „Magyarország mindig kompromisszumra tudott jutni az Európai Bizottsággal, ha szakmai vitát sikerült folytatni a felek között. Az uniós bizottságnak hozzá kellene járulnia, hogy azokhoz a forrásokhoz, melyeknek jelentős szerepe lehet a jelenlegi válság és a recessziós helyzet kezelésében vagy a zöldátállásban, a tagországok minél hamarabb hozzájuthassanak és ne felesleges, politikailag gerjesztett viták késleltessék a döntést” jelentette ki.

„Amikor együttműködési készségre, nyitottságra, szakmai megegyezésre van szükség, akkor a magyar kormány, ahogy most is, mindig rendelkezésre állt” – tette hozzá Varga Judit.

Borítókép: Varga Judit (Forrás: Facebook/Varga Judit)

Brüsszeli olajembargó

Hatástalan lehet az olajársapka, még Washington is elismeri

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.