Lapozó: A svéd jobboldali párt szerint a magyar családpolitikát kell másolni

A járdán alszanak a migránsok a brüsszeli befogadóközpont előtt · A török elnök ismét vétóval fenyegeti a svéd NATO-csatlakozást · Az elégtelen felvételi is megfelelő volt idén az orvosi egyetemre Belgiumban · A svéd jobboldali párt szerint a magyar családpolitikát kell másolni.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 20. 11:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járdán alszanak a migránsok a brüsszeli befogadóközpont előtt

Március óta húszról több mint százra nőtt azoknak a migránsoknak a száma, akik a brüsszeli Petit Château befogadóközpont előtt alszanak a járdán. A környék lakói által jól ismert jelenségre Brüsszel legnagyobb segélyszervezetei hívták fel a figyelmet a közleményükben, amelyben egyben elítélték az új menekültügyi és bevándorlási államtitkár, Nicole de Moor teljesítményét a nem ukrán állampolgárságú migránsok helyzetének javításával kapcsolatban. De Moor nemrégiben jelentette be, hogy hamarosan 750 új szálláshelyet alakít ki a hajléktalan migránsok számára, azonban a menekültek koordinálását végző CIRE segélyszervezet igazgatója, Sotieta Ngo szerint a meglebegtetett 750 szálláshely édeskevés, mert már most, azonnal legalább 1500 férőhelyre lenne szükség a vészhelyzet enyhítésére.

A szervezetek emlékeztetnek, hogy a hosszú távú, sátoros elszállásolás Leszbosz szigetén már egyértelmű bukásnak bizonyult, ezért jobb, ha a belga kormány eleve letesz a korábbi államtitkár, Sammy Mahdi hatalmas sátortábort tervező elképzeléséről. A migránsokat támogató szervezetek egyúttal arra szólították fel De Moort, hogy a kormányzat azonnal hagyjon fel a migránsokkal szemben alkalmazott kettős mércével, és a nem európai migránsok ugyanolyan ellátásban részesüljenek és ugyanolyan jogokat kapjanak, mint a háború elől menekülő ukránok.

Forrás: brusselstimes.com, dhnet.be

A török elnök ismét vétóval fenyegeti a svéd NATO-csatlakozást

Törökország, Svédország és Finnország június végén a madridi NATO-csúcson írták alá megállapodásukat, amelyben Ankara ígéretet tett arra, hogy nem él vétójogával, azaz nem gátolja a két skandináv állam csatlakozását. Cserébe a tagjelölt országok ígéretet tettek a terrorizmus elleni küzdelem fokozására és a svéd fegyverembargó feloldására. Július elején Törökország bemutatott egy 73 kurd származású személyt tartalmazó listát, amelyen olyan emberek szerepelnek, akiknek kiadatását követeli. Recep Tayyip Erdogan most ismét megfenyegette Svédországot, hogy nem fogja ratifikálni a csatlakozási kérelmét, ugyanis – véleménye szerint – Stockholm nem teljesítette a terrorizmus megfékezésével kapcsolatos ígéreteit.

Forrás: Svenska Dagbladet

Az elégtelen felvételi is megfelelő volt idén az orvosi egyetemre Belgiumban

Belgium holland nyelvterületén, Flandriában július elején tartották meg a felvételi vizsgákat az orvostudományi egyetem általános orvosi és fogorvosi karaira, a felvételi követelményeknek azonban túl kevés diák felelt meg. Ahhoz, hogy a szeptemberben induló képzés kvótáit mégis fel tudják tölteni, a vizsgabizottság úgy döntött, hogy pluszpontokkal jutalmazza a jelentkezők teljesítményét. A felpontozással a 4005 jelentkezőből végül 1279 diák az általános orvosi karon, 1034 aspiránsból 184 gólya pedig a fogorvosi karon kezdheti meg ősszel egyetemi tanulmányait.

Belgiumban nem ez az első eset, hogy az orvosi egyetem felvételi vizsgája után kozmetikázzák az eredeti követelménynek meg nem felelő teljesítményeket: 2018-ban minden jelentkező öt pluszpontot kapott. Idén erőteljesebb beavatkozásra volt szükség: az általános orvosi karon fejenként 16 pluszponttal kellett Flandria jövendő orvosait átsegíteni első megméretésükön. A fogorvosjelöltek esetében mindössze két pluszpontra volt szükség idén a hippokratészi eskü felé vezető úthoz.

Forrás: dhnet.be

A svéd jobboldali párt szerint a magyar családpolitikát kell másolni

A jobboldali-nacionalista Alternatíva Svédországnak párt (Alternativ för Sverige) vezetői által jegyzett írás szerint a svéd nemzet megmentése érdekében a svédek visszavándorlására és a születésszám növelésére van szükség. A párt Magyarország sikeres családpolitikai modelljét szeretné megvalósítani Svédországban, többek között a gyermekes családok adókedvezményének bevezetésével. A vitairat bemutatja, hogy Magyarország az elmúlt évtizedben Svédországtól és más nyugati országoktól eltérő utat választott a népesedési problémák megoldására: ahelyett, hogy bevándorlással kompenzálták volna az ország csökkenő lakosságszámát, új, családbarát politikával ösztönzik a gyermekvállalást. Példaként említik a családi adókedvezményt, a sokgyermekes nők adómentességét, a lakás- és autóvásárlási támogatásokat és a diákhitelek olcsóbbá tételét. A párt szerint nagy sikert aratott a magyar kormány politikája, 24 százalékkal nőtt a születési arány és 43 százalékkal a házasságkötések száma, miközben 41 százalékkal csökkent az abortuszok száma. Úgy fogalmaznak, ez egy egyedülálló fordulat, amiből Svédország sokat tanulhat.

Magyarországgal ellentétben Svédország jelenleg a tömeges bevándorlást ösztönzi, ami azzal jár, hogy a svédek már egyre több településen kerültek kisebbségbe, ráadásul az ötvenévnyi családellenes politika nagyon megnehezítette a családalapítást és a gyerekekről való gondoskodást az országban. A politikusok szerint javítani kell az óvodai ellátás minőségét, valamint meg kell szüntetni az LMBTQ-oktatást, és kiterjedtebb ellenőrzéssel kell megszűrni a pedofilokat. A párt úgy véli, a családbarát politika megmutatná, hogy Svédországnak – mint Magyarországnak –, nincs szüksége a bevándorlásra.

Forrás: Samnyt

Borítókép: Az Alternatíva Svédország egyik nyilvános előadása (Forrás: a párt Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.