Átalakulóban van az orosz-ukrán háború

Az ukránok a területvesztéstől félve indítottak újabb támadásokat.

2022. 07. 29. 5:55
null
Harkiv, 2022. július 28. Ukrán katona pihen egy óvóhelyen az orosz erõkkel vívott harcok közben a kelet-ukrajnai Harkivi területen húzódó fronton 2022. július 27-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lendületesen zajlik az ukrán hadsereg Herszon városáért indított támadása, közölte a brit katonai hírszerzés. Az ellentámadás során az ukránok új, nagy hatótávolságú tüzérségi fegyverek bevetésével szorult helyzetbe hozták a városban, valamint a Dnyeper partján állomásozó orosz csapatokat azzal, hogy Herszont gyakorlatilag elvágták a többi megszállt területtől.

Herszon városának felszabadítása mind szimbolikusan, mind pedig a háború alakulását tekintve kulcsfontosságú lehet.

Ukrajnának van esélye a sikerre, és ezt hatékonyan közvetíti is a közvéleménynek. A háború átalakulóban van, értékelt a War on the Rocks háborúkutató szakportál tegnapi beszélgetésében Michael Kofman amerikai katonai elemző. A szakértő kiemelte, az ukrán fél fő félelme az, hogy Oroszország legkésőbb szeptemberben a stabilan irányítás alatt tartott területeket bekebelezheti. Ez esetben viszont az eddig Ukrajnát a hadviselésben támogató körökben a tűzszünet elérése válna fő céllá, ami borítékolná a területvesztést. Ezt is szeretnék minimalizálni az ellentámadásokkal.

Az orosz hadsereg eközben komoly gondokkal küzd: a harctéren jelen vannak, de „silány minőségű állománnyal, silány minőségű felszereléssel”, véli Michael Kofman. Rengeteg, konkrét vezetői tapasztalat és készség birtokában lévő tiszt hiányzik az orosz hadseregből. Sokan, mivel hivatalosan továbbra sem háború van, egyszerűen szerződést bontanak.

A szakértő szerint mindezek inkább területtartó, semmint területszerző képességűvé teszik az orosz csapatokat.

Nem zárható ki azonban, hogy a reguláris haderő egy része, zsoldosokkal kiegészítve, egy-egy menetútvonalon mégis előrenyomuljon.

Hosszabb időtávon a gabona- és műtrágyaexportra vonatkozó, török segédlettel létrejött egyezmény – amely nem végleges, százhúsz naponta megújítandó – is törékeny. Kofman szerint bár az export teljes szabotálása Oroszországnak sem érdeke – hiszen az általa elfoglalt területekről már ő maga is exportálna gabonát és műtrágyát – folytatódnak majd a végrehajtást ideig-óráig nehezítő rajtaütések, mivel Oroszország szeretné elijeszteni az esetleges támogatókat és befektetőket Ukrajnától és a szűkebb régiótól.

Ez és más egyezmények következetes megsértése miatt nem lehet a hidegháborúhoz hasonlítani a jelenlegi helyzetet,

idézi a BBC Stephen Love­gro­ve-ot, az Egyesült Királyság nemzetbiztonsági tanácsadóját. A szakértő szerint a technológiai fejlesztések, a tárgyalások megakadása, az új megegyezések hiánya nyomán egy irányítatlan konfliktus körvonalazódik, amire még a bipoláris világrendben sem volt példa. Mindez pedig táplálja az általános félelmet és felpörgeti az egyes nemzetek fegyverkezését, ami tovább növeli a kockázatokat.

 

Borítókép: Ukrán katona pihen egy óvóhelyen az orosz erőkkel vívott harcok közben a kelet-ukrajnai Harkivi területen húzódó fronton 2022. július 27-én. (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.