Fényévekre van az ukrán–orosz tűzszünet?

Nem zajlik, nincs is napirenden a tárgyalás. Mindkét fél bízik a katonai siker lehetőségében.

2022. 07. 20. 19:10
null
Harkiv, 2022. július 19. Szerhij Melnyik "Marszel" ukrán tábornok (j) megöleli egy katonáját a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. július 19-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fényévekre vagyunk a tűzszünettől – summázta a békekötés esélyeit szerdai kijevi látogatása előtt Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter. Kétségtelen, hogy ahhoz legalább valamiféle párbeszéd kellene a hadban álló felek között, márpedig Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszer éppen múlt héten erősítette meg, hogy nem zajlanak és nincsenek is napirenden tárgyalások. 

Egyelőre nem látszik érdeklődés sem Kijev, sem a nyugati államok részéről

– nyilatkozott minap a kérdésről orosz részről hasonlóan Jurij Usakov elnöki tanácsadó.

Legutóbb márciusban Isztambulban ültek egy asztalhoz az orosz és az ukrán delegációk, de különösebb eredmény nélkül. Ezt követően egy ideig még online formában egyeztettek, de főként miután fény derült a bucsai gyilkosságokra – ahol azzal vádolják az orosz erőket, hogy több száz ukrán civilt mészároltak le –, májusban ezeknek is vége szakadt. Azóta legfeljebb időszakos tűzszünetekről, humanitárius folyosók megnyitásáról, fogolycserékről esik szó, a tartós béke feltételeiről nem.

Már csak azért sem, mert Kijevben és Moszkvában teljesen másképpen értékelik a kialakult helyzetet, különösen ami az elfoglalt területek sorsát illeti. Az ukrán vezetés többször leszögezte, hogy egyetlen centimétert sem hajlandók feladni Ukrajnából, bármilyen béke alapfeltétele az ország szuverenitásának teljes helyreállítása.

Ezzel szemben az oroszok úgy vélik, hogy Ukrajnának el kellene ismernie az új területi realitásokat, beleértve a Donyecki és Luhnaszk Népköztársaságok státusát, a 2014-ben elcsatolt Krímről pedig végképp nem hajlandók alkudozni. 

A már idézett Jurij Usakov világossá is tette, hogy ennek szellemében Moszkva feltételei teljesen mások lesznek, ha egyszer mégis újraindulnak a tárgyalások.

Erre azonban kevés esély van addig, amíg mindkét oldalon hisznek benne, hogy akár katonailag is eldönthetik a kérdést. Lehet, hogy az oroszok elsődleges céljaikat – jelesül a kijevi rendszer megdöntését egy villámháborúval – nem érték el, de szemmel láthatóan módosítottak terveiken. Így míg márciusban éppen az volt az egyik fő vitás pont, hogyan rendezzék a vitatott területek helyzetét, mostanra ezek egy részét egyszerűen katonai erővel elfoglalták.

Ugyanakkor ukrán szempontból reményre adhat okot, hogy az orosz előrenyomulás korántsem lehengerlő. Mióta a támadók taktikát váltottak, és csak komoly tüzérségi előkészítést követően törnek előre, az offenzíva egészen lelassult, két hónap alatt lényegében alig negyven kilométert haladt. Luhanszk megyét ugyan meghódították, de Donyeckre csak vonakodva „fordulnak rá”, és ott még keményebb ellenállásba ütközhetnek. Közben Harkivnál visszavonulásra kényszerültek, délen pedig befagyott a front. 

Ezzel szemben Kijevben azzal számolnak, hogy míg az orosz hadsereg mennyiségben és minőségben már nem fog erősödni, addig – az általános mobilizáció hatására – az ukránok utánpótlása biztosított, és a nyugati fegyverek folyamatos érkezésével egyre hatékonyabban vehetik fel a küzdelmet. 

Olyannyira, hogy az ukránok már azt sem tartják kizártnak, hogy – a külföldi támogatás függvényében – néhány hónapon belül védekezésből ellentámadásra váltsanak, és visszafoglalják az elvesztett területeket.

Borítókép: Szerhij Melnyik ukrán tábornok (j) megöleli egy katonáját a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. július 19-én
(Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.