Lapozó: Drámai inflációval zárja az évet Spanyolország

Egyre több katolikus lány hord fejkendőt Franciaországban · Újabb spanyol várost ítéltek el a szivárványszínű zászló kitűzése miatt · Macron kormánya elszenvedte első vereségét a francia nemzetgyűlésben · Drámai inflációval zárja az évet Spanyolország · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 14. 13:30
Madrid Pride Parade 2022
epa10062350 People take part in the Madrid Pride Parade 2022, in Madrid, Spain, 09 July 2022. The demonstration runs through the streets of Madrid this Saturday under the slogan 'Facing hate: Visibility, Pride and Resilience', with the trans law and a social pact against hate speech as the main demands. EPA/LUCA PIERGIOVANNI Fotó: LUCA PIERGIOVANNI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több katolikus lány hord fejkendőt Franciaországban, hogy muszlim kortársait utánozza

Furcsa divat hódít Franciaországban: egyre több keresztény hátterű – de vallását nem gyakorló – fiatal francia lány visel fityulát, a manapság többnyire csak apácákon látott fátylat. Francia lányok tömegei töltik fel a TikTokra fejkendős videóikat. A hajukat teljesen eltakaró kendő pedig megszólalásig hasonlít muszlim kortársaik vallásos öltözetére. A megkülönböztetést sok esetben csak az teszi lehetővé, hogy a videót publikáló francia tinédzser felirattal tisztázza, hogy ő keresztény.

A Lyoni Egyetem történelem professzora, Oissila Saaidia szerint a fiatal muszlim lányok körében hozzávetőleg tíz éve terjedt el az a szokás, hogy a muszlim fejkendő és hosszú ruházat konzekvens, látványos viselésével egyértelműsítik vallási hovatartozásukat Franciaországban. Emellett az arcukat kiemelő hangsúlyos sminket is alkalmazzák nőiességük demonstrálására. A francia keresztény hátterű tini lányok pedig ezt a különös hatást, az egyszerre visszafogott és kacér megjelenést akarják leutánozni. A széles körben terjedő másolás pedig már divatot teremtett. „Az utcán már meg sem lehet őket [a muszlim és a keresztény lányokat] különböztetni”– meséli tapasztalatait a professzor. A jelenséggel kapcsolatban megszólaló vallástörténész, Jean-François Colosimo ugyancsak a paradoxonra hívja fel a figyelmet. A fiatal keresztény lányok a fejkendővel akarnak feltűnővé és izgalmassá válni, miközben a fityula inkább a szemérmesség szimbóluma, a test elrejtésének az eszköze. A fiatalokra jellemző az útkeresés, ehhez pedig innen is onnan is lopnak látványos elemeket, ezúttal a muszlim közösség hagyományos életvitelének az eszközeit vették át. 

Forrás: observers.france24.com

Újabb spanyol várost ítéltek el a szivárványszínű zászló kitűzése miatt

Kasztília és León Legfelsőbb Bírósága szerint Valladolid megsértette az ideológiai és politikai semlegesség elvét azzal, hogy LMBTQ-zászlót tűzött ki az önkormányzat főépületének homlokzatára. A bírák ezzel az egyik legnagyobb keresztény alapítvány feljelentését hagyták jóvá, amely több település ellen is panaszt tett. Az igazságszolgáltatás szerint a szivárványszínű lobogó kellő ideológiai súllyal és jelentőséggel bíró szimbólum, ami túlmutat a társadalmi érdekeken és már politikai kérdéseket feszeget. Szerintük tagadhatatlan, hogy a pártok egy része aktívan, mások mérsékelten hangot adnak az LMBTQ-témával kapcsolatos ügyeknek, így a közösséget szimbolizáló zászló városházára tűzése egyértelműen sérti a semlegesség elvét, és nem egyeztethető össze a jelenlegi alkotmányos és jogi keretekkel. Állásfoglalása szerint a pártok a saját székházaikra olyan zászlót tűznek ki, amilyet csak akarnak, de nem tehetik meg ugyanezt a közintézményeken. Az ítélet ellen a valladolidi önkormányzat még fellebbezhet. Spanyolországban általános gyakorlat, hogy a baloldali vezetésű városok az elfogadás és a sokszínűség jegyében rendszeresen kitűzik az LMBTQ-zászlót a középületekre.

Forrás: aciprensa.com

Macron kormánya elszenvedte első vereségét a francia nemzetgyűlésben

A francia kormánykoalíció elvesztette abszolút többségét az országgyűlésben, keddről szerdára virradó éjszaka egy kaotikus plenáris ülésen szenvedte el első vereségét egy új törvénytervezettel kapcsolatban. A francia nemzetgyűlés ugyan elfogadta a járványügyi intézkedések visszavezetését lehetővé tévő törvényjavaslatot, azonban a 2. cikkelyt elutasította a Nemzeti Tömörülés (RN), a Köztársaságiak (LR), a baloldali összefogás, az Új Ökológiai és a Szociális Népszövetség (Nupes) képviselői. A vitatott passzust – amely újra elrendelhette volna a Covid-igazolványok kötelező használatát Franciaország határállomásain – ugyanis eltávolíttatták az új törvényből.

A javaslatot előterjesztő miniszterelnök, Elisabeth Borne a Twitteren úgy reagált, hogy az ellenzék egyesítette erőit a koronavírus-járvány terjedését fékező intézkedés ellen, így Franciaország határai védtelenek lesznek a vírussal szemben. Hozzáfűzte, hogy folytatni fogja a harcot azért, hogy legalább a szenátusban érvényesüljön a felelősség szelleme. 

Forrás: lejdd.fr

Drámai inflációval zárja az évet Spanyolország

Brüsszel szerint Spanyolország 8,1 százalékos inflációval zárja az idei évet. Ez azt jelenti, hogy Európa legnagyobb gazdaságai közül az ibériai országban lesz a legnagyobb mértékű pénzromlás. A fogyasztói árindex meghaladja majd a három nagy eurógazdaságét: Brüsszel számításai Franciaországban 5,9, Olaszországban 7,4, Németországban pedig 7,9 százalékos inflációt jósolnak. Ez utóbbi két ország sokkal közvetlenebbül érintett az orosz–ukrán háborúban, mint Spanyolország, mégis a dél-európai ország szenvedi el a legnagyobb kárt. Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatott makrogazdasági prognózisa szerint a spanyolok ráadásul mindössze négyszázalékos növekedést tudnak majd elérni, mely lényegében a fellendülő turizmusnak lesz köszönhető. Októbertől az előrejelzések azonban borúsabbak, ugyanis a gazdasági aktivitás várhatóan nagymértékben lassul majd. A brüsszeli elemzők szerint a spanyol gazdasági mélyrepülés legfőbb oka, hogy az energiaárak eszkalálódása egyre tartósabban és intenzívebben szűrődik át más termékekre. Konkrétan az élelmiszereket és a vendéglátóipari szolgáltatásokat emelték ki, amelyek a legnagyobb mértékben drágultak az elmúlt hónapokban. A spanyol inflációs előrejelzések meghaladják az eurózónáét (7,6) és nagymértékben megközelítik az Európai Unióét (8,3). 

Forrás: 20minutos.es

Borítókép: Madrid Pride 2022 (Fotó:  EPA/Luca Piergiovanni)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.