Lapozó: Több száz ember halt meg Spanyolországban a hőség miatt

Afrikai migránsok rohamozták meg az ukrán menekülteknek fenntartott befogadóközpontot Párizsban · Megnőtt a nemi erőszakok száma Svédországban · Újabb migránstömegek érkeztek Lampedusára · Több száz ember halt meg Spanyolországban a hőség miatt

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 07. 18. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afrikai migránsok rohamozták meg az ukrán menekülteknek fenntartott befogadóközpontot Párizsban 

Vasárnap délután ötszáz afrikai migráns és az őket segítő civil szervezetek aktivistái hatoltak be erőszakkal Párizs egyik befogadóközpontjába. Az épület ugyanis pillanatnyilag üresen állt, azonban azt kizárólag az Ukrajnából érkező háborús menekülteknek alakították ki. Az épületet megszálló afrikaiak és támogatóik azzal indokolták tettüket, hogy az épület kihasználatlan, miközben Párizsban több ezer Európán kívülről érkezett migráns él fedél nélkül. – Azért jöttünk Franciaországba, hogy kiutat találjunk problémáinkból, hogy a családunkat és a szülőfalunkat élelmezzük, ehelyett az utcán kell élnünk. Ma azért vagyunk itt, hogy megtaláljuk a megoldást – közölte a házfoglalók nevében felszólaló afrikai migráns. 

A La Chapelle Debout és az Ambassade des immigrés migránsvédő szervezetek „Mindannyian ukránok vagyunk!” címmel adtak ki közleményt. Ebben a francia államot rasszizmussal vádolják. Az ukrán menekültekével megegyező jogokat és ellátást követelnek azon oknál fogva, hogy az afrikai migránsok előbb voltak Franciaország területén, mint az ukránok. A dublini egyezmény kínzó bürokratikus szabályainak végét követelik, elítélik a nemzetiségi alapon megállapított bevándorlási kvótákat. Követelik az alanyi jogon járó társadalombiztosítást, az ingyenes lakhatást, a feltételek nélküli tartózkodási engedélyt, a szabad mozgást, valamint a szociális segélyt azok számára is, akik csak néhány napig akarnak Franciaországban tartózkodni. 

Forrás: twitter.com , video: twitter.com, twitter.com , twitter.com, twitter.com

Megnőtt a nemi erőszakok száma Svédországban

Friss adatokat tett közzé a svéd bűnmegelőzési tanács a 2022 első félévében bejelentett bűncselekmények számáról. Összesen hat százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma az országban, ugyanakkor egyre több erőszakos bűncselekmény történt eddig az idei évben. Míg például a közlekedési bűncselekmények száma tíz százalékkal, a csalásoké hét százalékkal csökkent, addig a nemi erőszakok és a gyermekek elleni rablások részaránya növekedett. A nők ellen elkövetett nemi erőszakok száma összességében két százalékkal nőtt, ugyanakkor szembeötlő, hogy amíg a 18 éven felüliek körében valamelyest csökkenő tendencia figyelhető meg, addig a 0–17 éves lányok között 13 százalékkal nőtt az erőszakos bűncselekmények száma. A férfiak sérelmére elkövetett nemi erőszakok száma is jelentős növekedést mutat, 21 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az állami szervezet közlése szerint 2013 első félévéhez képest a bejelentett nemi erőszakok száma 52 százalékkal magasabb, az idei év első félévében 1537-tel több nemi erőszakot regisztráltak, mint kilenc évvel ezelőtt az év első hat hónapjában.

Forrás: Samnytt

Újabb migránstömegek érkeztek Lampedusára

A legfrissebb sajtóértesülések szerint a hétvégén újabb bevándorlási hullám lepte el a dél-olaszországi szigetet. Mindössze 48 óra leforgása alatt 840 bevándorló érkezett Lampedusára, a parti őrség hajói megállás nélkül dolgoztak a gumicsónakok biztonságos partra szállításában. Csak a szombati napon 18 halászhajó érkezett, amelyek 426 bevándorlót szállítottak. Vasárnap 17 hajó fedélzetén 354 személy szelte át a tengert, hogy Európába érkezhessen. Hasonló a helyzet Pantelleria kisebb szigetein is, ahol azonban nincsenek kialakítva a bevándorlók fogadására alkalmas hotspotok, illetve hatósági személyzet sem őrzi a partokat. Az olasz belügyminisztérium hivatalosan közzétett adatai szerint az év eleje óta 32 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül. A hétfőre virradó éjszakán két hajó közeledett az olasz partokhoz. A hajnali órákban a parti őrség munkatársai újabb 68 személy szárazföldre lépését felügyelték. 

Forrás: ilgiornale.it

Több száz ember halt meg Spanyolországban a hőség miatt

A spanyolországi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint összesen 360 embert hunyt el július 10. és 15. között. A halálesetek száma arányosan nőtt a hőmérséklet emelkedésével: az első nap 15, a másodikon már 28, majd 41 ember hunyt el, míg végül csak múlt pénteken 123 halálos áldozatot követelt a hőhullám. Egyes településeken stabilan 44-45 fokot regisztrálnak napok óta, de az ország leghűvösebb régióiban is 40 fok felé közelítenek a hőmérők. Hétvégén Zaragoza, Kantábria, Badajoz, Navarra és La Rioja térségére már a rendkívüli kockázatokra vonatkozó figyelmeztetést adták ki, de a félsziget többi részén is legalább másodfokú riasztás volt érvényben. Spanyolországot már az év elején történelmi szárazság sújtotta, amelyet csak tetőzött az idén májusban kezdődött forró nyár, amely tartósan 40 fok feletti hőmérséklettel köszöntött be. Rövid, egy-két hetes szünet után érkezett meg a második hőhullám, amelynek végét egyelőre nem lehet megjósolni. Madrid vezetői közben jelezték, hogy rugalmasabbá teszik a közmunkások munkaidejét, miután pénteken egy hatvanéves takarító hőgutát kapott, és az utcán halt meg munka közben.

Forrás: 20minutos.es, eldiario.es

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.