Lapozó: Spanyolország felkészül az orosz gáz kiesésére

Mintegy 450 millió eurós támogatást ad a kamionosoknak és a buszosoknak a spanyol kormány · Olaszországban újra megnyílnak az oltóközpontok a növekvő esetszámok miatt · Nem tudják eloltani a spanyolországi Cáceresben keletkezett erdőtüzet · Spanyolország felkészül az orosz gáz kiesésére · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 07. 15. 14:15
null
Beregdaróc, 2009. január 3. Földgázvezetékek a Mol Földgázszállító Zrt. beregdaróci kompresszorállomásán, ahol az Ukrajnából érkező gázt fogadják. Emelkedett a nyomás a földgázvezetékben, Ukrajna felől a szerződésnek megfelelő mennyiségű orosz gáz érkezik Magyarországra. A határnyomás értéke ugyan még nem a szerződésnek megfelelő, de folyamatosan emelkedik. Ukrajna szerződésben 47 bar alatti nyomással vállalta a földgáz továbbítását Magyarországra. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 450 millió eurós támogatást ad a kamionosoknak és a buszosoknak a spanyol kormány

A spanyolországi fuvarozók hetek óta pedzegették, hogy ha a kormány július végéig nem enyhíti a gazdasági krízis okozta terheiket, akkor a márciusihoz hasonló, nagyszabású sztrájkba kezdenek. Ezúttal azonban a Sánchez-kormány még csírájában elfojtotta a feszültséget. A közlekedési tárca vezetője, Raquel Sánchez bejelentette, hogy még augusztus másodika előtt elfogadják az újabb válságellenes intézkedéscsomagot, mellyel kifejezetten a közlekedési ágazat szereplőit segítik majd. Összesen 450 millió euró közvetlen támogatást osztanak majd szét a cégek és az egyéni vállalkozók között, akik teherautónként 1 250, buszonként 950, kisteherautónként 500, könnyű járművenként – például taxi és mentő – pedig 300 eurót kapnak majd. A segélycsomag része lesz egy új könnyítés is, miszerint szeptember elsejétől ingyenessé teszik az elővárosi, valamint több kis- és középtávú vonatközlekedést az ország teljes területén. A közlekedési miniszter arról is beszélt, hogy tárcája már dolgozik egy olyan csomagon, amellyel kiegészítenék a közvetlen támogatásokat, és amelynek segítségével biztosítani tudják majd a fuvarozóknak, hogy méltányos áron, veszteség nélkül dolgozhassanak. 

Forrás: 20minutos.es

Újra megnyílnak az olaszországi oltóközpontok

A romló járványügyi helyzet a negyedik oltási kampány felgyorsítására ösztönözte az olasz egészségügyi szerveket. Az olaszok tízezresével jegyeztették elő magukat Covid-oltásra, miután az egészségügyi hivatalok megnyitották az ehhez készített weboldalakat. Lazio tartományban pár óra leforgása alatt harmincezer előjegyzést regisztráltak. Az emlékeztető negyedik oltás felvételére egyelőre csak a 60 év felettiek jelentkezhetnek. Az oltási kampány előre hozásával a vírus gyorsabb terjedési időszakára, az őszre készülnek fel az egészségügyi szervek. Különösen a fővárosban emelkedett meg aggasztóan az újonnan regisztrált Covid-fertőzéssel megbetegedettek száma. A legnagyobb római kórházak mellett ötszáz gyógyszertár is csatlakozott az oltási kampányhoz, melyhez az olasz háziorvosok is társultak.

Forrás: Ilmessaggero.it

Nem tudják eloltani a spanyolországi Cáceresben keletkezett erdőtüzet

A régió pénteki jelentése szerint nemhogy csökken, egyre nő a feszültség Cáceres város térségében, ugyanis a rendkívüli hőség miatt a tüzek kedvezőtlen irányba fejlődnek, ezért folytatódik a kitelepítés. A Las Hurdes-i tűz múlt hétvégén csapott fel, a tűzoltók azóta igyekeznek megállítani, egyelőre eredménytelenül. Már több mint háromezer hektár égett le 55 kilométernyi területen. A több mint 180 katona részvételével zajló oltási műveletek legfőbb célja a környékbeli Las Mestas nevű település védelme, melyet mostanra veszélyesen megközelített a tűz, ezért csütörtökön délután evakuálták a település összes lakóját. Ezzel együtt már hét környékbeli falut kellett teljesen kiüríteni a természeti csapás miatt. Közben egy másik, a Las Hurdes-itől 150 kilométerre keletkezett tűznél is egyre nagyobb a veszély, ott éjszaka kellett evakuálni az egyik település lakosságát, ráadásul a lángok egy közeli nemzeti parkhoz is egyre közelebb kerülnek. Salamancában hasonlóan drámai a helyzet a pokoli hőség miatt. Több falu lakóit vitték már el biztonságosabb helyre. A tűzoltók ott is öt napja dolgoznak, de nem tudják eloltani a lángokat, amelyek már 2500 hektár területet pusztítottak el. Spanyolországban történelmi hőség tombol, az átlaghőmérséklet napok óta meghaladja a 40 fokot szinte az ország teljes területén. 

Forrás: Rtve.es

Spanyolország felkészül az orosz gáz kiesésére

Az ökológiai átmenettel és a demográfiai kihívásokkal foglalkozó minisztérium pénteken összehívta az energiaszektor képviselőit, hogy készenléti tervet dolgozzanak ki arra az esetre, ha a téli időszakban Oroszország teljesen leállítaná a gázellátást. Teresa Ribera tárcavezető a főbb energiaipari vállalatokkal – köztük a villamosenergia-, gáz- és olajipar képviselőivel – tárgyal. A találkozón a szakszervezetek is részt vesznek, mivel a kormány azt szeretné, ha a terv kidolgozásánál minden társadalmi szereplő képviseltethetné magát. Ribera mindenkit nyugalomra intett, mert szerinte Spanyolország így is felkészültebb a helyzetre, mint sok más európai ország. Kifejtette, hogy egyelőre nincs ok az aggodalomra a földgázellátás sokszínűsége, az újragázosító üzemek nagy kapacitása és a földalatti tárolók magas töltöttségi szintje miatt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a feszültség miatt a lehető legokosabb energiafelhasználást kell elősegíteni Spanyolországban is, népszerűsítve a spórolást és a hatékonyságot. Hozzátette, hogy ahol lehet, ott fontolóra kell venni a gáz helyettesítését, valamint elő kell segíteni a megújuló energia szélesebb körű felhasználását is.

Forrás: Ondacero.es

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI /Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.