Ez a merénylet „örökre megváltoztatja Japánt”

A japán és a világsajtót is sokkolta az Abe Sindzó volt miniszterelnök elleni merénylet.

Magyar Nemzet
2022. 07. 08. 15:36
ABE, Sindzó
Nara, 2022. július 8. Légi felvétel a Jamato-Szaidaidzsi vasútállomás környékérõl a közép-japáni Narában, ahol merényletet követtek el Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök ellen egy választási kampányeseményen 2022. július 8-án. Abe a lövéstõl eszméletét vesztette, az elkövetõt elfogták. MTI/AP/Kyodo News Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Japan Times

Ez egy terrorcselekmény volt, és Japánban elfogadhatatlan az ilyesfajta viselkedés.

Demokráciában élünk, ahol a vitákat és a nézeteltérések úgy oldjuk meg, hogy a választásokon leadjuk a szavazatunkat. Nem erőszakkal. A világ másik felében egy másik politikai vezetőt a politikai folyamatokon keresztül mozdították el hivatalából, miután elveszítette párttársai bizalmát. Így zajlanak a politikai változások – írja az angol nyelvű japán lap Boris Johnson brit miniszterelnök lemondására utalva.

Bloomberg

Abe Sindzó meggyilkolásának messzemenő hatásai lesznek Japánban. Az események örök sebet ejtenek az országon.

Japán büszke arra, hogy a világ egyik legbiztonságosabb országa. Nehéz lenne elképzelni egy olyan országot, ahol még elképzelhetetlenebb lett volna egy ilyen merénylet – olvasható az amerikai hírügynökség véleménycikkében. A szerző megjegyzi: míg a kívülállók csupán egykori politikusként tekintettek rá, Abénak máig komoly befolyása volt az ország politikájára. Továbbra is ő vezette a kormányzó Liberális Demokrata Párton belüli legnagyobb csoportosulást, s 67 éves korában még ereje teljében volt. Sokan azt rebesgették: még egyszer indulni készül a miniszterelnöki székért.

BBC

Az elmúlt években egy újfajta bűnelkövető vált egyre gyakoribbá Japánban: a csendes, magányos férfi, aki haragszik valakire vagy valamire.

2019-ben egy népszerű animációs stúdiónak otthont adó épületet gyújtott fel egy férfi, 36-an vesztették életüket. 2008-ban egy másik tettes járókelők közé hajtott furgonjával, majd kiszállt és több embert megkéselt. Heten haltak meg. Egyelőre nem tudni, hogy a volt miniszterelnök elleni merénylet ezen tömeggyilkosságok sorába illik-e, de az biztos, hogy a cselekmény örökre meg fogja változtatni Japánt – írja a brit közszolgálati hírcsatorna.

 

Borítókép: Légi felvétel a Jamato-Szaidaidzsi vasútállomás környékéről a közép-japán Narában, ahol merényletet követtek el Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök ellen 2022. július 8-án (Fotó: MTI/AP/Kyodo News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.